Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Līderu trio - uzvar, Kaļiņins - aiziet

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Raimonds Krollis (centrā)
Raimonds Krollis (centrā) Foto: Jānis Līgats

Latvijas "Optibet" futbola virslīgas 26. spēļu kārtā uzvarēja visi trīs līderi, kas pirmo trijnieku desmit spēļu kārtas pirms finiša padara nedaudz stabilāku. BFC "Daugavpils" savukārt kļuva par septīto virslīgas komandu (no desmit!), kurā šosezon nomainījies galvenais treneris.

Līderis "Valmiera FC" guva kluba rekorduzvaru virslīgā – 7:0 pret Salaspils "Super Nova". Salaspils komanda pirms tam bija uzvarējusi četrās spēlēs pēc kārtas un tieši tāpēc spēle Jāņa Daliņa stadionā tika gaidīta ar interesi. Tiesa, vajadzēja paturēt prātā arī to, ka nākamā spēle "Super Nova" komandai būs ar tiešo konkurentu cīņā par vietas saglabāšanu virslīgā FK "Metta".

Salaspils komanda nebrauca uz Valmieru padoties, taču pēc pirmā puslaika (0:3) praktiski beidza pretoties un tas ir saprotams – no turnīra stratēģijas viedokļa daudz svarīgāk bija jau sākt domāt (lasi – pataupīt spēkus un spēlētājus, lai tie nesaņem liekas dzeltenās kartītes) par maču ar "Mettu".

Trīs vārtus Valmieras komandas labā – pirmais "hat-trick" karjerā virslīgā! – guva Raimonds Krollis un ar 18 vārtiem vēl pārliecinošāk ir līderis starp vārtu guvējiem.

Savukārt vāros virslīgas spēlē debitēja 18 gadus vecais Klāvs Lauva, kurš šosezon jau paspēja izcelties Latvijas kausa izcīņā (īpaši spēlē ar "Riga FC"). Mačam nemaz nebija pieteikts pamatvārtsargs Rihards Matrevics, kuram nedēļas nogalē bija kāzas (apsveicam!), bet rezervē bija Rūdolfs Soloha, kurš atgriezies Valmieras komandas rindās no Legnicas "Miedz" kluba Polijā (23 spēles kluba otrajā komandā Polijas 3. līgā).

Vicelīderis "Riga FC" savā laukumā ar 3:1 pārspēja FK "Tukums 2000/Telms" komandu un guva sesto uzvaru pēc kārtas. "Rīdzinieku" rindās debitēja pieredzējušais holandiešu aizsargs Navarone Fors, kura rēķinā ir 223 spēle Nīderlandes virslīgā jeb Eredivisie čempionātā Nijmegenas NEC un "Vitesse" komandu rindās.

Kārtas centrālā spēle bija Liepājā, kur mājinieki uzņēma titula īpašnieku un nupat UEFA Konferences līgas grupu turnīrā iekļuvušo RFS komandu. Spēlei vajadzēja radīt lielu interesi un tāda noteikti bija, tāpēc nav īsti saprotams, kāpēc spēle pirmdien sākās plkst. 17. Spēles protokolā ierakstīti tikai 653 skatītāji, kas tādai spēlei ir apkaunojoši maz, bet tieši skatītājus te nedrīkst vainot.

Joprojām ir šaubas par apgaismojumu (atcerēsimies avāriju tieši spēlē ar RFS aizpagājušajā sezonā), lai spēlētu vēlāk? Tad varbūt vajadzētu to sakārtot… Liepājnieki RFS komandu nebija uzvarējuši virslīgā jau sešās spēlēs pēc kārtas un neuzvarēja arī šoreiz – 1:2. Liepājnieki no trešās vietas atpaliek par 6 punktiem, kas nav daudz, taču nepārliecina komandas sniegums, lai varētu teikt, ka pirmais trijnieks tiks noķerts.

Tamaza Pertijas vadībā virslīgā ir gūtas tikai divas uzvaras – svarīga uzvara, lai drošāk justos 4. vietā jeb tā sauktajā Eiropas kausu zonā, pār FK "Auda" un pār "Super Nova". Un zaudēts arī kausa izcīņā "Grobiņai"… Komandas kapitāla pārbūve sezonas laikā, turklāt vēl pēc tik laba sākuma, pagaidām cerēto rezultātu un komandas spēli nedod. Kāda būs RFS komandas stratēģija, spēlējot "trijās frontēs"? Jau 1. septembrī Latvijas kausa izcīņas pusfināls ar "Grobiņas SC/LFS" komandu (otrā pusfinālpārī šajā pašā dienā spēlēs FK "Auda" un FS "Jelgava"), jau 8. septembrī pirmā spēle UEFA Konferences līgas grupu turnīrā Florencē ar "Fiorentina", bet virslīgas turnīra tabulā no pirmās vietas šķir 8 punkti.

Skaidrs, ka titulu RFS nevienam nedāvinās, bet lielāku skaidrību par kluba stratēģiju varbūt ieviesīs nākamās kārtas spēles, kurās pirmā kvarteta komandas tiksies savā starpā – RFS uzņems "Riga FC", bet "Valmiera" savā laukumā spēlēs ar Liepājas komandu.

Nemazinās spriedze turnīra tabulas lejasgalā, kur 10. vietu no 8. vietas šķir tikai trīs punkti. Nav īpaši tālu arī Tukuma komanda un arī lejasgala kvarteta komandas nākamajā kārtās spēlēs savā starpā – vispirms jau īpaši svarīga būs spēle starp "Super Nova" un "Metta" (attiecīgi 17 un 15 punkti), kas var lielā mērā ietekmēt palikšanu virslīgā, bet būtiska būs arī Jūrmalas "Spartaka" tikšanās ar Tukuma komandu.

Kad atkāpjas treneri? Pēc smaga zaudējuma, pēc garākas neveiksmīgu spēļu sērijas, pēc nesaskaņām ar kluba vadību vai komandas lielajām zvaigznēm… Iemesli var būt dažādi un vairāki, taču BFC "Daugavpils" galvenais treneris Andrejs Kaļiņins atkāpās pēc emocionālas no 0:2 izrautas 3:2 uzvaras un pēc 7 zaudējumu sērijas pārtraukšanas. Otro reizi šajā sezonā spēlē ar "Mettu" daugavpilieši atspēlējas no 0:2 un uzvar ar 3:2. Daugavpils komanda beidzot atgriezās mājās – tiesa, nevis "Celtnieka" stadionā, bet gan "Esplanādes" laukumā pie Olimpiskā centra, taču tai nav ne mazākā iemesla justies kā mājās…

"Esmu "izdedzis", jūtu, ka šajā situācijā neko vairs nevaru komandai dot, manī jau kādu laiku brieda lēmums par atkāpšanos un tagad tas ir noticis," nākamajā dienā pēc spēles teica Andrejs Kaļiņins. "Gaisotne ir nomācoša, attieksme pret komandu pilsētā… Labi, nepalīdziet, bet tad vismaz netraucējiet un nedariet visu, lai tikai mums kaut kā ieriebtu. Pēdējais piemērs – pirmsspēles treniņa laikā pēkšņi ierodas Olimpiskā centra vīri un sāk neņemt vārtiem tīklus, kaut gan treniņam atvēlētais laiks vēl nav beidzies… Viņiem vienalga, ka mums vēl treniņš. Tas viss, kas notiek ap komandu, arī sekmēja lēmuma pieņemšanu."

Kas ir Daugavpils Olimpiskā centra vadītājs? Vladimirs Šteinbergs. OS mājaslapā gan rakstīts, ka viņš ir valdes loceklis, bet viņš tiek minēts pirmais kontaktu sarakstā. Cilvēks, kurš sevi uzskata par futbola cilvēku. Ne tikai Daugavpilī sen vairs nevienam nav noslēpums, ka šāda attieksme pret komandu ir tikai viena iemesla dēļ – daži grib paši tikt "pie stūres"… Kāda te loma ir Šteinbergam – nezinu, tāpēc šajā sakarā neizteikšos, taču neizskatās, ka viņš kaut vai mēģinātu – futbola cilvēks būdams – sekmēt, lai pilsētas futbola komandai klātos iespējami labāk viņa vadītās sporta bāzes teritorijā.

Skumji, ka ambīcijas, personiskās antipātijas un varaskāre ņem virsroku pār veselo saprātu un futbolu. Andrejs ārpus futbola nepaliks, jo viņš futbolā ir ar sirdi un dvēseli – Kaļiņins pēc kāda laika iekļausies futbola kluba RFS akadēmijas veidošanā un tās darbībā. Par šādu iespēju runāja jau iepriekš un tāda droši vien tiktu īstenota pēc sezonas, taču apstākļi visu mainīja. Pagaidām Daugavpils komandu vadīs Kaļiņina asistenti Jurijs Sokolovs un Jānis Bovins, plus vārtsargu treneris Vjačeslavs Dusmanovs, bet jau nākamajā virslīgas spēlē, iespējams, būs jauns galvenais treneris...

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu