Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Valmiera FC" - turpina, FK "Liepāja" - atkrīt

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmiera FC" futbolisti
"Valmiera FC" futbolisti Foto: Valmiera FC/Facebook

Pirms izlašu pauzes – pēdējās spēles UEFA Nāciju līgas grupu turnīros – Latvijas "Optibet" futbola virslīgā lielas pārmaiņas nav notikušas. Uz 27. septembri pārcelta spēle starp BFC "Daugavpils" un RFS komandām, taču nedomāju, ka tās iznākums kaut ko būtiski mainīs. 29. kārtā centrālā bija spēle starp "Riga FC" un FK "Liepāja" komandām, un izskatās, ka liepājnieki atkrīt no spēkošanās par vietu trijniekā (pat ja RFS, piemēram, zaudē punktus Daugavpilī) – grūti iedomāties, kā viņi atlikušajās septiņās spēlēs iegūs par septiņiem vai pat deviņiem (ja RFS uzvarēs Daugavpilī) punktiem vairāk nekā abi spēcīgākie Rīgas klubi.

"Rīdzinieki" šosezon Liepājas komandu vēl nebija uzvarējuši (0:1, 0:1 un 0:0). Vēl vairāk – iepriekšējās piecās savstarpējās spēlēs "rīdzinieki" nebija ne reizes pārspējuši liepājnieku vārtsargu un ne reizes nebija uzvarējuši – neizšķirts un četri zaudējumi ar 0:1. "Riga FC" vajadzēja reabilitēties pēc bālas spēles un zaudējuma Valmierā, bet liepājniekiem – pēc neizšķirta 2:2 ar Salaspils "Super Nova" komandu, kas diezin vai uzskatāms par ieguvumu. Tiesa, nevar nepiekrist arī FK "Liepāja" galvenajam trenerim Tamazam Pertijam par to, ka virslīgas kopējais līmenis ir pietiekami augsts un tāpēc augšgala komandu zaudējumi vai neizšķirti spēlēs ar pārējām komandām nav liels pārsteigums, par ko liecina arī līderu kvarteta nebūt ne vieglās uzvaras pār jebkuru citu komandu (arī 3-4 vārtu pārsvars ne vienmēr liecina par vieglu spēli).

Cita lieta, ka pirmajam trijniekam šādu zaudējumu vai neizšķirtu ir krietni mazāk nekā liepājniekiem...

Spēle "Skonto" stadionā bija spraiga, bet tomēr galaiznākums 2:0 "rīdzinieku" labā ir likumsakarīgs. Nu, nav liepājnieku sniegums pašreiz tāds, lai cerētu uz vietu trijniekā un kur nu vēl konkurētu cīņā par titulu. Tagad liepājniekiem drīzāk jācer uz to, ka Latvijas kausa izcīņas finālā uzvarēs RFS, nevis FK "Auda", jo citādi Liepājas komanda nākamsezon paliks bez piedalīšanās UEFA Konferences līgā. Vai liepājniekus vēl var panākt FK "Auda"? Tikai teorētiski un šī teorija ir ne vairāk ticama kā liepājnieku iespēja iespraukties trijniekā.

Līdere "Valmiera FC" komanda pēc uzvaras pār vienu no tuvākajiem sekotājiem "Riga FC" devās uz Sloku. "Spartaks" cīnās par vietas saglabāšanu virslīgā (izkrišana ir tik reāla pirmo reizi, kopš komanda vispār spēlē virslīgā – kopš 2012. gada zemākā bija 7. vieta 2013. gada čempionātā),

taču tieši tādas komandas ir visbīstamākās,

turklāt pašiem (valmieriešiem) pārāk stipra ir apziņa, ka nedrīkst zaudēt punktus spēlēs ar komandām no turnīra tabulas lejasgala. Turklāt tieši "Spartaks" taču šosezon pārtrauca Valmieras komandas 15 pēc kārtas uzvaru (atkārtots virslīgas rekords) un 18 pēc kārtas nezaudēto spēļu sēriju un uzvarēja ar 1:0 Valmierā. Līderi spēlēja bez mazākā stresa, atraisīti un guva pārliecinošu uzvaru ar 6:1. Šoreiz neizdevās gūt vārtus un sasniegt 20 gūto vārtu robežu Raimondam Krollim (viņa rēķinā rezultatīva piespēle), toties savus 13. vārtus guva Kamilo Mena – 19 gadus vecā kolumbieša rēķinā šosezon ir 13 vārti un 14 rezultatīvas piespēles (te viņš virslīgā ir pirmais).

Turnīra tabulas lejasgalā nekas nav mainījies – visas trīs komandas, kuras spēkojas par vietas saglabāšanu virslīgā, zaudēja. Vistuvāk kaut vai vienam punktam bija FK "Metta" - tikai 1:2 zaudējums FK "Tukums 2000/Telms" futbolistiem. Skaidrs, ka FK "Auda" galvenā spēle šosezon būs 19. oktobrī Latvijas kausa izcīņas finālā, taču tas nenozīmē, ka virslīgas spēlēs būs apzināta taupīšanās vai nenopietna attieksme. Kaut gan spēlē ar Salaspils "Super Nova" sākumsastāvā arī nebija kāda no ierastajiem spēlētājiem, tas nenozīmēja, ka "Audai" šī spēle ir otršķirīga – spēlētāju soliņš ir pietiekami garš, lai veikto rotāciju sākumsastāvā bez negatīvām sekām galarezultātā. Turklāt daļai spēlētāju labs sniegums ir iespēja atgriezties ... "Riga FC" rindās.

"Audas" treneri un futbolisti ir izvēlējušies labāko veidu, kā sagatavoties kausa izcīņas finālam – tikai ar pilnvērtīgu sniegumu un nopietnu attieksmi, nevis taupīšanos pārējās spēlēs. Kurš paliks un kurš izkritīs, bet kurš spēlēs ar 1. līgas vicečempioniem, tas, visticamāk, noskaidrosies lejasgala trio savstarpējās spēlēs, un pirmā no tādām būs 16. oktobrī starp "Super Novu" un "Spartaku". Savukārt punkts vai uzvara spēlēs ar citām komandām var kļūt par īstu glābšanas riņķi.

Tagad izlašu pauze un virslīgas spēles atsāksies 30. septembrī (27. septembrī jau minētā pārceltā 29. kārtas spēle). Izlašu pauze nevar neatstāt nekādu ietekmi uz komandām pat tad, ja no komandas neviens nevienā izlasē nav uzaicināts – no vienas puses, var mierīgi un mērķtiecīgi pilnā sastāvā gatavoties, bet, no otras puses, tiek izjaukts spēļu ritms.

Cita situācija, ja izlasēs tiek uzaicināti vairāki spēlētāji, un te ir runa ne tikai par Latvijas izlasi (tajā uz Nāciju līgas pēdējām grupas spēlēm uzaicināti 17 spēlētāji – tajā skaitā trīs vārtsargi – no virslīgas klubiem), bet arī citu valstu nacionālajām vai jaunatnes izlasēm. Uzreiz pēc izlašu pauzes līderu kvarteta komandas savā starpā nespēlēs, taču tas nenozīmē, ka, piemēram, Valmieras komandu gaida pastaiga Daugavpilī, bet "Riga FC" komandu – Salaspilī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu