Foto ⟩ Latvijas futbolisti svarīgā spēlē zaudē Moldovai un jaunu rekordu nesasniedz (2)

CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas futbola izlase ceturtdien "Skonto" stadionā Rīgā vairāk nekā 6000 skatītāju klātbūtnē UEFA Nāciju līgas mačā ar rezultātu 1:2 (0:2) piekāpās  Moldovas izlasei.

Vienīgos vārtus Latvijas izlasē guva Jānis Ikaunieks.

Latvijas izlasei līdz šim bija astoņu nezaudētu spēļu sērija, kas valstsvienības vēsturē ir atkārtots rekords. Šāds veiksmīgs nogrieznis pirmo reizi bija tālajā 1938. gadā.

25. septembrī Latvijas izlasei izbraukumā jāspēkojas ar Andoru, bet Moldova mājās uzņems Lihtenšteinu. Lai izcīnītu ceļazīmi no D līgas uz C līgu, Latvijas komandai jāizcīna vismaz neizšķirts vai jācer, ka Moldova nespēs uzveikt Lihtenšteinu.

Pirmais bīstamais vērtu gūšanas moments radās 11.minūtē, kad pa vārtu konstrukciju trāpīja Kristers Tobers.

22.minūtē dzelteno kartīti par neatļautu Vjačeslava Posmaka apstādināšanu dzelteno kartīti nopelnīja Jānis Ikaunieks.

Bumba pēc visu abu komandu futbolistu sitieniem lidoja vārtiem garām līdz 26.minūtei, kad pēc Serdžiu Pletikes centrējuma no kreisās puses Joans Kelins Revenko ar galvu raidīja bumbu vārtu kreisajā stūrī - 1:0. Vārtsargs Pāvels Šteinbors lēca pakaļ bumbai, taču līdz tai neaizstiepās.

Latvija mēģināja uzbrukt, taču viesi atbildēja ar bīstamiem uzbrukumiem. 41.minūtē pēc Nikitas Motpana sitiena no soda laukuma bumba tikai nedaudz ripoja garām vārtu kreisajam stūrim.

44.minūtē pēc Vitalijes Damaškana sitiena no soda laukuma Šteinbors bumbu atvairīja uz stūra sitienu. Pēc stūra sitiena izpildes no labās puses Šteinbors netika līdz bumbai, tā atlēca uz labo pusi pie Jona Nikolaesku, kurš ar galvu raidīja bumbu pāri vārtos atgriezties mēģinošajam Šteinboram vārtu kreisajā augšējā stūrī, - 2:0 Moldovas labā.

Pēc video atkārtojuma noskatīšanās vārtu guvums tika ieskaitīts.

Otrā puslaika sākumā moldovieši bija tuvu 3:0 panākšanai, kad bumba pēc patāla Moldovas spēlētāja sitiena tikai nedaudz aizspurdza garām vārtu kreisajam augšējam stūrim.

55.minūtē mājinieki ar ātru saspēli vienus vārtus atspēlēja. Kombināciju labajā laukuma malā sāka Roberts Savaļnieks, iespēlējot bumbu soda laukumā Vladislavam Gutkovskim, kurš to tālāk pāradresēja pa labi Eduardam Emsim. Emsis piespēlēja uz vārtu priekšu Jānim Ikauniekam, kurš bumbu raidīja vārtos, - 1:2.

Divas minūtes vēlāk, cenšoties atspēlēties, mājinieki pussargu Alvi Jaunzemu nomainīja pret uzbrucēju Raimondu Krolli, bet 60.minūtē par Gutkovska neatļautu apturēšanu laukuma vidū pie dzeltenās kartītes tika Posmaks.

Andreja Cigaņika sitienu 72.minūtē neitralizēja viesu vārtsargs Dumitru Čeļadņiks.

73.minūtē laukumu pameta otro vārtu guvējs Nikolaesku, kura vietā laukumā devās cits uzbrucējs Virgiliju Postolaki.

82.minūtē Cigaņika vietā laukumā devās vēl viens uzbrucējs Dāvis Ikaunieks, bet pēc tam divas maiņas veica arī moldovieši.

87.minūtē vēl vienu dzelteno "plāksteri" saņēma moldovieši, Dāvju Ikaunieku neatļauti apturot Eugeniju Kočukam.

Aizsargu Raivi Jurkovski nomainīja cits aizsargs Elvis Stuglis, 89.minūtē viesu vārtsargs tvēra labu Kroļļa sitienu, par pārkāpumu pret Toberu dzelteno kartīti jau mača kompensācijas laikā saņēma Revenko.

Arī Savaļnieka raidījumu tvēra Čeļadņiks, viesi veica vēl vienu maiņu, taču rezultāts vairs nemainījās.

Otrā grupas spēlē Lihtenšteina mājās ar 0:2 (0:1) piekāpās Andorai.

Vārtus ceturtajā minūtē guva Alberts Rosass un 81.minūtē - Joans Servoss.

Pēc piecām spēļu kārtām Latvijai D1 grupā ir 12, Moldovai - desmit, Andorai četri punkti, bet Lihtenšteina punktus nav izcīnījusi.

 

25.septembrī Latvijas valstsvienība noslēgs turnīru, izbraukumā spēkojoties ar Andoru.

UEFA Nāciju līgas 2022./2023.gada sezonu Latvijas valstsvienība iesāka jūnijā, izcīnot četras uzvaras četros mačos. Vispirms Rīgā ar 3:0 tika apspēlēta Andora un ar 1:0 uzveikta Lihtenšteina, ar 4:2 Kišiņevā tika pieveikta Moldova, un ar 2:0 tika uzvarēts Lihtenšteinā.

Savukārt Moldova pēc uzvaras pirmajā spēlē pār Lihtenšteinu ar 2:0 turpinājumā ar Andoru spēlēja 0:0 un piedzīvoja neveiksmi pret Latviju. Pēdējā aizvadītajā mačā Moldovas izlase ar 2:1 guva panākumu pār Andoru.

Latvijas futbola izlase pirms ceturtdienas mača nebija zaudējusi astoņās spēlēs pēc kārtas.

Latvija ar Moldovu bija tikusies četras reizes. 2007.gadā tika piedzīvots zaudējums 1:2 pārbaudes mačā, bet 2010.gada Pasaules kausa kvalifikācijā izcīnītas uzvaras ar 2:1 un 3:2. Viens panākums gūts arī Nāciju līgas spēlē (4:2).

Latvija FIFA rangā ieņem 129. vietu, bet Moldova ir 177.pozīcijā.

Salīdzinājumā ar jūnija treniņnometni šoreiz izlases rīcībā nav aizsarga Mārča Oša, kā arī pussargu Vladimira Kameša un Renāra Varslavāna. Visi pārējie jūnija treniņnometnes dalībnieki ir trenera rīcībā arī šoreiz, kā arī valstsvienībā atgriezies pussargs Krišs Kārkliņš. Pirmo reizi vēsturē uzaicinājumu uz valstsvienību izpelnījies Maksims Toņiševs. Savukārt savainojuma dēļ vismaz pirmajā no divām septembra spēlēm komandai nevarēja palīdzēt uzbrucējs Roberts Uldriķis.

LFF vēstīja, ka Latvijas izlases uzdevums gaidāmajās spēlēs ir uzvarēt abus mačus, turklāt izdarīt to pietiekami pārliecinoši, lai varētu uzvarēt visā D līgā, ne tikai savā grupā.

Pirmā vieta D līgas komandu konkurencē dos iespēju cerēt uz Eiropas čempionāta "play-off" ceļazīmi 2024.gada pavasarī.

Lai tas notiktu, Latvijai, pirmkārt, jātiek pie vairāk punktiem un labākas vārtu starpības nekā D2 grupas uzvarētājai (Igaunijai vai Maltai), turklāt neņemot vērā rezultātus pret Lihtenšteinu. Otrkārt, jācer, ka 2023.gadā paredzētajā Eiropas čempionāta kvalifikācijā finālturnīra ceļazīmes izcīnīs vismaz 13 no 16 vienā līmenī spēlējošām komandām, piemēram, trīspadsmit no sešpadsmit UEFA Nāciju A līgas valstsvienībām.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu