Serdžo Skariolo. Viens no labākajiem?

Serdžo Skariolo Foto: FIBA.com
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Daudziem basketbola ekspertiem par pārsteigumu: Eiropas čempionāta zelta medaļas kaklā kāra Spānijas izlase, kura pirms turnīra netika pieskaitīta pie medaļu kandidātēm. Pieredzējušais speciālists Deivids Blats čempionāta laikā izteica šādu frāzi: "Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) uzvar komanda ar labākajiem spēlētājiem, Eiropā – labākās komandas". Tomēr Spānijas sastāvā bija superzvaigzne – treneris Serdžo Skariolo. Vai Itālijā dzimušais treneris ir labākais sava aroda pratējs Eiropā? 

Iepriekšējos čempionātos Spānija vienmēr tika uzskatīta par galveno favorītu, jo komandas kodols sastāvēja no spilgtām zvaigznēm un pieredzējušiem oranžās bumbas spēlētājiem, šajā turnīrā bija cits stāsts. Vienai no titulētākajām izlasēm sastāvā nebija izteikta zvaigzne un daudziem spēlētājiem šis bija pirmais čempionāts pieaugušo izlasē. 61 gadus vecais Skariolo šajā izlases modelī iekļāva deviņus debitantus, kuri pat vietējā čempionātā nebija galvenie plāna aktieri.

Šīs Spānijas izlases līderis ģērbtuvē bija 37 gadus vecais Rūdijs Fernadess, kurš debiju pieaugošu izlasē piedzīvoja tālajā 2004. gadā, kad viņš Spāniju pārstāvēja vasaras olimpiskajās spēlēs. Vēl nozīmīgi spēlētāji bija NBA spēlējošie brāļi – Villijs Ernangomess un Huančo Ernangomess, garo galu cementēja Hjūstons "Rockets" centra spēlētājs Usmans Garuba, kuram sezona otrpus okeānam izvērtās traumu pilna. Noteikti viens no svarīgākajiem puzles gabaliņiem bija naturalizētais Lorenzo Brauns, kurš tikai dažus mēnešus pirms čempionāta sākuma saņēma Spānijas pilsonību. Pārējo spēlētāju vārdi plašākai publikai bija sveši.

Uz papīra šī izlase noteikti neizskatījās tik iespaidīga kā Grieķija, Serbija, Slovēnija vai kaut tā pati Francija, kura finālā tika pārspēti. Pirms čempionāta sākuma arī pats Skariola nebija liels optimisms: "Es skatījos pārbaudes spēli starp Slovēniju un Serbiju, un pie sevis domāju: "Vai man izslēgt televizoru, lai nerastos depresija?""

Taču Skariola vēlreiz apliecināja, ka iespējams viņš jau vairākus gadus ir viens no labākajiem treneriem Eiropā. Šī trenera vadībā Spānijas izlase desmit FIBA turnīros piecas reizes ir izcīnījusi zelta medaļas. Skariolo vadībā jau četrus Eiropas čempionātus pēc kārtas viņa padotajiem ir izdevies izcīnīt kādu godalgu - trīs ir bijušas zelta medaļas. Uzvaras zaudējumu bilance apbrīnojama - 68 panākumi un 19 zaudējumi (78,5% uzvarēto spēļu procents).

Serdžo Skariolo
Serdžo Skariolo Foto: FIBA.com

Protams, daži argumentēs, ka lieliskie panākumi iepriekš ir sasniegti, jo Spānijas izlases formu mugurā vilka tādi spilgti spēlētāji kā Pau Gazols, Marks Gazols, Rikijs Rubio, Huans Karloss Navarro u.c..

Skariolo ir noķēris leģendāru speciālistu Stepanu Spandarjanu, kurš Eiropas čempionātos ir izcīnījis četras zelta medaļas. Vairāk zelta godalgas ir tikai Aleksandram Gomeļskim – sešas. Neviens cits treneris, izņemot Skariolo, šajā gadsimtā nav izcīnījis vismaz vairāk par vienu zelta medaļu Eiropas čempionātos. Vēl ir vērts atzīmēt, ka medaļas ir tikušas izcīnītas ar divām spēlētāju paaudzēm, jo iepriekšējos gados Spānijas basketbolā bija vērojama paaudžu maiņa.

2019. gada Pasaules kausa laikā Spānijas izlase uzvarēja visās deviņās spēlēs un Skariolo kļuva par otro treneri, kurš pēdējo 16 gadu laikā Pasaules kausā sev aiz muguras atstājis vareno ASV komandu.

Atskatoties uz aizvadīto Eiropas čempionātu, Skariolo katram spēlētājam atrada perfektu lomu komandā un spēles laikā mācēja lieliski pielāgot aizsardzību, piemēram, astotdaļfināla mačā pret Lietuvu zonas aizsardzība apstādināja kaimiņvalsts uzbrukumus. Zonu aizsardzība arī nākamajos mačos pretinieku uzbrukumiem sagādāja galvassāpes.

Savukārt ceturtdaļfināla spēlē pret Somiju Spānija kļuva par pirmo komandu šajā turnīrā, kas prata atspēlēties no 15 punktu deficīta un uzvarēt spēli. "Esmu ļoti apmierināts ar šīs jaunās komandas sniegumu. Mēs nevienā brīdī nesalūzām, mums nezuda ticība saviem spēkiem," pēc uzvaras pār Somiju ar rezultātu 100:90 izteicās Skariolo.

Pusfināla spēlē spāņi spēja pieveikt mājiniekus vāciešus ar rezultātu 91:96. Kopumā šo maču varētu raksturot kā izrāvienu spēli, kurā vienu brīdi veiksmīgāks nogrieznis bija Spānijai, tad atkal Vācijai. Tomēr aukstasinīgāki spēles beigās bija spāņi, kuriem nenotrīcēja roka metot sodiņus. Pēc mača visa Spānijas izlase priecājās par iekļūšanu finālā, izņemot Skariolo.

Finālā Spānija neatstāja nekādas cerības Francijas izlasei, izcīnot panākumu ar 88:76.

Par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Villijs Ernangomess, kurš karjeras laikā Seviljas klubā un Ņujorkas "Knicks" spēlējis kopā ar Kristapu Porziņģi. Spānis turnīrā vidēji izcēlās ar 17,2 punktiem un 6,9 atlēkušajām bumbām.

Pēc turnīra Skariolo par komandu izteicās tā: "Bijām astotie spēka rangā, bet apsteidzām lielas komandas, tajā skaitā arī pēdējo, kurā ir NBA un Eirolīgas spēlētāji. Patīkami redzēt noslēguma tabulu un būt priekšā šīm varenajām izlasēm. Neskatoties uz ierobežoto sastāvu, varējām spēlēt ātrā tempā, daudz saspēlējāmies un grūtības pārvarējām kā komandas, nevis individuāli."

Par panākuma atslēgām varētu nosaukt to, ka Skariolo vienmēr mācās un spēj pielāgot spēles taktiku, ņemot vērā spēlētājus, kas ir pieejami.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu