Gailītis: Izmaiņas ir ievērojami mazākas, nekā citos gados

CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Gailītis
Jānis Gailītis Foto: Sintija Zandersone/LETA

​Latvijas čempionvienības basketbolā "VEF Rīga" sastāvs izmaiņu ziņā ievērokami mazāk izmainījies, nekā citos gados. Komandā palikuši visi vietējie spēlētāji. Tiesa, mainījušies viesspēlētāji. 

Iepriekšējā sezonā "VEF Rīga" izcīnīja Latvijas kausu un Latvijas čempionu titulu, kā arī triumfēja Latvijas - Igaunijas Basketbola līgā. "VEF Rīga" pagājušajā sezonā startēja arī FIBA Čempionu līgā, kurā sasniedza "play-in" turnīru cīņā par vietu otrajā posmā.

Kluba valde uzstādījusi komandai uzdevumu vismaz atkārtot iepriekšējās sezonas panākumus. FIBA Čempionu līgā izvirzīts mērķis iekļūt labāko sešpadsmitniekā.

Kluba budžets nākamajā sezonā tiek plānots 1,4 miljonu eiro apmērā.

Tāpat kā iepriekšējās sezonās, arī šajā komandā būtiski mainījušies ārvalstu spēlētāji, turpretī vietējie basketbolisti palikuši rīdzinieku rindās. Šonedēļ mediji ziņoja, ka Rīgas klubs cenšas piesaistīt arī Nigērijas izlases uzbrucēju Danielu Utomi, kurš iepriekšējā sezonā spēlēja Grieķijas otrajā līgā. "Meklējam visādas opcijas, iespējams, tuvākajā laikā būs paziņojumi," izskanējušo informāciju komentēja Jahovičs.

"VEF Rīga" prezidents arī uzsvēra, ka FIBA Čempionu līga ir progresējošs turnīrs un tajā ir noteikti skaidri kritēji. Komanda esot atbildīga arī visa Latvijas basketbola priekšā, jo veiksmīgs sniegums ļauj uzlabot pozīcijas reitingā, kas paredz, ka valsts čempioni sacensībās iesaistās no pamatturnīra.

"Pirms pāris gadiem ULEB Eirokauss bija pēc spēka otrais turnīrs, bet tagad Čempionu līga ir panākusi to līmeni. Atvedam uz Rīgu spēcīgas komandas, labu basketbolu, kā arī dodam iespēju pašu basketbolistiem attīsties jaunā līmenī," stāstīja Jahovičs.

Šajā sezonā Latvijas - Igaunijas līgas favorīte būs Ukrainas komanda Slobožanskas "Prometey", kurai, salīdzinot ar citām čempionāta dalībniecēm, ir ievērojami lielāks budžets un spēlētāji ar lielāku pieredzi.

"Mūsuprāt, valdei nešķita pareizi izvirzīt mērķi kā otro vietu. "Prometey" budžeta ziņā ir līdzīgs kā mūsu pretinieki Čempionu līgā. Mēs tikai priecājamies, ka Latvijā varēsim aizvadīt vēl vismaz divas augsta līmeņa spēles," uzsvēra Jahovičs.

Tāpat kā "VEF Rīga", arī "Prometey" kluba vajadzībām izmantos "Arēnu Rīga" un "Rimi" Olimpisko sporta centru. "Ar "Prometey" vadību ir labs kontakts. Pagaidām nav problēmu ar spēļu aizvadīšanu, lielākas neērtības sagādā treniņu grafiks. Taču šobrīd problēmu nav bijis un arī Latvijas - Igaunijas līgā kalendārs ir samērā elastīgs izmaiņām," atzīmēja Jahovičs.

Tikmēr "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis pauda gandarījumu, ka kluba vadība uzticas treneru kolektīvam, pat tajos brīžos, kad neklājas viegli.

"Neatceros otru gadījumu, kad komandā palikuši visi iepriekšējās sezonas vietējie spēlētāji. Izmaiņas ir ievērojami mazākas, nekā citos gados. Vienmēr riskējam un reizēm arī kļūdamies ar ārzemnieku izvēli, taču bieži vien šīs izvēles ir arī veiksmīgas," par gaidāmo sezonu stāstīja Gailītis.

"VEF Rīga" stūrmanis pagaidām atteicās prognozēts, kāds būs komandas demonstrētais spēles stils, norādot, ka daudzas nianses ieviesīs izmaiņas sastāvā. "Mums ir ļoti interesants garais spēlētājs no ASV [Deniels Hemiltons]. Spēlējis NBA, bet nav varējis sevi apliecināt Eiropā, jo pietrūkusi disciplīnas laukumā," teica Gailītis.

Viņš arī uzsvēra, ka tāda līmeņa basketbolistiem kā Kristers Zoriks vērtīgāk ir spēlēt "VEF Rīga" vienībā, nevis komandās, kas cīnās pa apakšgalu spēcīgākos čempionātos. "Mums ir svarīgi gatavot Latvijas izlases saspēles vadītāju, kurš cīnās par neizkrišanu vai cīnās par titulu?" retoriski jautāja Gailītis.

Pats Zoriks atzīmēja, ka komandas saspēlētība ir laba un sezonas gaitā tā tikai uzlabosies. "Līdz šim esam nospēlējuši vairākas pārbaudes spēles, divās no tām piekāpās Lietuvas vadošajiem klubiem. Treniņos smagi strādājam un cenšamies, vēl ir nedēļa laika, lai saspēlētos un izjustu vienam otru," atklāja Zoriks.

Kluba padomes priekšsēdētājs Jānis Blūms stāstīja, ka aizvadīts veiksmīgs sadarbības gads ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), kas ir fārmkluba partnere.

"Ir izveidota ļoti profesionāla vide, Kristaps Zeids ir ļoti labi pastrādājis. Esam vidi padarījuši daudz profesionālāku, basketbolisti saprot, par ko viņi saņem stipendiju un par ko tiek aicināti uz "VEF Rīga" treniņiem. Komandas mērķis ir uzvarēt Latvijas pēc spēka otrajā čempionātā," stāstīja Blūms.

"VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs arī atzina, ka šajos apstākļos nav viegli piesaistīt finansējumu klubam. "Starpsezonā ir ieguldīts milzīgs darbs, lai piesaistītu sponsorus. Cenšamies magi strādāt, lai palielinātu budžetu un būtu spēcīgāki uz Eiropas skatuves," uzsvēra Blūms.

"VEF Rīga" komandai sezonas pirmā spēle paredzēta pēc nedēļas, kad viesos būs jāspēkojas ar "Liepāju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu