Latvijas futbola izlase nodrošina vietu C līgā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Vladislavs Gutkovskis (vidū).
Vladislavs Gutkovskis (vidū). Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas vīriešu futbola izlase svētdien izbraukumā UEFA Nāciju līgas D grupas pēdējā mačā spēlēja neizšķirti pret Andoru, taču ar to bija pietiekoši, lai nodrošinātu vietu trešajā jeb C līgā.

Latvija ar rezultātu 1:1 (0:0) spēlēja neizšķirti pret Andoru.

Vienīgos vārtus Latvijas labā guva Vladislavs Gutkovskis.

Spēles pirmajās 15 minūtēs Latvija ar tālām piespēlēm centās ielauzties pretinieku aizsardzības zonā, taču visi uzbrukumi noslēdzās neveiksmīgi, bieži vien bumbai lidojot autā.

17.minūtē par agresīvu spēli pret Kristeru Toberu dzelteno kartīti nopelnīja Andoras izlases spēlētājs Marks Rebess.

Īsi pēc tam pie Latvijas vārtiem neveikli aizsardzībā nospēlēja Eduards Emsis, un Andoras spēlētājs tuvu vārtiem palika viens pats ar bumbu, taču Tobers bumbu aizsita prom no vārtiem.

Pēc sadursmes ar Džordi Rubio 28.minūtē pie dzeltenās kartītes tika Emsis, bet sešas minūtes vēlāk pirmais sitiens pa Andoras vārtiem izdevās Jānim Ikauniekam. Viņa raidīto bumbu ar galvu viegli notvēra Andoras vārtsargs.

37.minūtē pēc Andreja Cigaņika piespēles ļoti tuvu vārtiem bumbu dabūja Vladislavs Gutkovskis, tomēr kārtējo reizi bumba lidoja garām Andoras vārtiem.

Vēl 43.minūtē Ikaunieks nespēja bez pārkāpuma apturēt Andoras spēlētāju un arī nopelnīja dzelteno kartīti.

50.minūtē Raimonds Krollis gar vārtiem piespēlēja Gutkovskim, kurš raidīja pirmo bumbu Andoras vārtos, izvirzot vadībā Latvijas izlasi.

Četras minūtes vēlāk pie dzeltenās kartītes tika Krollis, kurš lēcienā ar elkoni trāpīja pretiniekam pa pakausi.

59.minūtē Raivis Andris Jurkovskis izrāvienā uz Andoras vārtiem, izvēloties pats sist pa vārtiem, raidīja bumbu garām vārtiem, bet piecas minūtes vēlāk dzelteno kartīti nopelnīja Kaspars Dubra.

Neskatoties uz to, ka Latvija pēc gūtajiem vārtiem turpināja doties uz Andoras vārtiem, arī andorieši veidoja pretuzbrukumus, no zaudētiem vārtiem Latviju glābjot Pāvelam Šteinboram.

82.minūtē laukumu uz nestuvēm pameta Emsis, viņa vietā uz laukuma nākot Igoram Tarasovam, bet 85.minūtē Dāvis Ikaunieks nomainīja Cigaņiku.

88.minūtē rupju kļūdu netālu no saviem vārtiem pieļāva Šteinbors, uzdāvinot bumbu Andoras futbolistam Albertam Rosasam, kurš pēc tam raidīja bumbu jau tukšos vārtos un panāca neizšķirtu 1:1.

Atlikušajā spēles daļā Latvija spēlēja piesardzīgāk, cenšoties neielaist vārtus.

Tā kā savainojumā iedzīvojies ierastais Latvijas izlases kapteinis Antonijs Černomordijs, šoreiz kapteiņa pienākumi uzticēti Kasparam Dubram.

Ja Latvija triumfēs visā D līgā, tad ir iespēja būt starp papildu pretendentēm uz vietu 2024.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas "play-off" kārtā. Tiesa, Igaunijai pirmdien izcīnot punktu Sanmarīno, visā D līgā uzvarēs ziemeļu kaimiņi.

UEFA Nāciju līgas 2022./2023.gada sezonu Latvijas valstsvienība iesāka jūnijā, izcīnot četras uzvaras četros mačos. Vispirms Rīgā ar 3:0 tika apspēlēta Andora un ar 1:0 uzveikta Lihtenšteina, ar 4:2 Kišiņevā tika pieveikta Moldova, un ar 2:0 tika uzvarēts Lihtenšteinā.

Latvijas futbolistiem ceļazīmi uz C līgu bija iespēja nodrošināt jau ceturtdien, taču mājās ar 1:2 tika atzīts Moldovas izlases pārākums. Latvijas izlase nepārspēta bija astoņās spēlēs pēc kārtas, kas bija atkārtoti garākā šāda veida sērija valstsvienības vēsturē. Identiska sērija izlasei padevās tikai 1938.gadā.

Pagājušajā Nāciju līgas turnīrā 2020.gadā Latvijas futbolisti ar Andoru vienu reizi spēlēja neizšķirti 0:0, bet otrajā savstarpējā mačā svinēja panākumu ar 5:0. Abas izlases tikās arī pirmajā Nāciju līgas sezonā, abiem mačiem noslēdzoties bezvārtu neizšķirti. No desmit savstarpējām spēlēm Latvija uzvarējusi septiņās, bet trīs dueļi beigušies neizšķirti.

Latvija FIFA rangā ieņem 129.vietu, bet Andora ierindojas 152.pozīcijā.

Salīdzinājumā ar jūnija treniņnometni šoreiz izlases rīcībā nav aizsarga Mārča Oša, kā arī pussargu Vladimira Kameša un Renāra Varslavāna. Visi pārējie jūnija treniņnometnes dalībnieki ir trenera rīcībā arī šoreiz, kā arī valstsvienībā atgriezies pussargs Krišs Kārkliņš. Pirmo reizi vēsturē uzaicinājumu uz valstsvienību izpelnījies Maksims Toņiševs. Savukārt savainojuma dēļ vismaz pirmajā no divām septembra spēlēm komandai nevarēja palīdzēt uzbrucējs Roberts Uldriķis, bet diskvalifikācijas dēļ ceturtdienas mačā nevarēja piedalīties pussargs Artūrs Zjuzins.

Pirmā vieta D līgas komandu konkurencē dos iespēju cerēt uz Eiropas čempionāta "play-off" ceļazīmi 2024.gada pavasarī.

Lai tas notiktu, Latvijai, pirmkārt, jātiek pie vairāk punktiem un labākas vārtu starpības nekā D2 grupas uzvarētājai (Igaunijai vai Maltai), turklāt neņemot vērā rezultātus pret Lihtenšteinu. Otrkārt, jācer, ka 2023.gadā paredzētajā Eiropas čempionāta kvalifikācijā finālturnīra ceļazīmes izcīnīs vismaz 13 no 16 vienā līmenī spēlējošām komandām, piemēram, trīspadsmit no sešpadsmit UEFA Nāciju A līgas valstsvienībām.

Latvijas vīriešu futbola izlases kandidātu saraksts septembra spēlēm:

  • vārtsargi: Pāvels Šteinbors (RFS), Krišjānis Zviedris ("Liepāja"), Rihards Matrevics ("Valmiera");
  • aizsargi: Antonijs Černomordijs, Raivis Andris Jurkovskis (abi - "Riga"), Kaspars Dubra, Vladislavs Sorokins, Elvis Stuglis (visi - RFS), Igors Tarasovs ("Krasava", Kipra), Roberts Savaļnieks ("Liepāja"), Daniels Balodis, Emīls Birka (abi - "Valmiera");
  • pussargi: Eduards Emsis ("Lahti", Somija), Andrejs Cigaņiks ("FC DAC 1904", Slovākija), Alvis Jaunzems ("Valmiera"), Artūrs Zjuzins (RFS), Aleksejs Saveļjevs ("Auda"), Kristers Tobers (Gdaņskas "Lechia", Polija), Jānis Ikaunieks ("KuPs", Somija), Krišs Kārkliņš ("Liepāja"), Maksims Toņiševs ("Valmiera");
  • uzbrucēji: Vladislavs Gutkovskis (Čenstohovas "Rakow", Polija), Roberts Uldriķis (Leuvardenas "Cambuur", Nīderlande), Raimonds Krollis ("Valmiera"), Dāvis Ikaunieks ("Jablonec", Čehija).
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu