"Varbūt viņas būs jūsu vienīgā armija". Irānas futbola leģenda atbalsta protestētājus

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Ali Karimi
Ali Karimi Foto: Instagram: @aliiiiiiiikarimi8

Bijušais Irānas futbola izlases kapteinis Ali Karimi aicinājis pārtraukt vardarbīgos protestus Irānā un nostājies sieviešu pusē, kas cīnās par savām tiesībām, vēsta Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība (RFE/RL).

Nevalstiskā organizācija "Iran Human Rights" (IHR) pirmdien paziņoja, ka protestos, kas izvērsušies visā valstī, dzīvību zaudējuši vairāk nekā 70 cilvēku. 

Protestus izprovocēja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve apcietinājumā policijas iecirknī 16. septembrī.

Reliģiskā policija Amini aizturēja pagājušajā nedēļā "neislāmiskā" apģērba dēļ un nogādāja policijas iecirknī. Kā skaidroja policija, tur Amini radušās sirds problēmas, un viņa nomirusi trīs dienas pēc aizturēšanas.

Dubaijā dzīvojošais Karimi, kurš ir bijušais Irānas nacionālās futbola komandas  kapteinis, saņēmis kritiku par saviem ierakstiem sociālajos medijos, tostarp "Instagram", kur viņam ir vairāk nekā 12 miljoni sekotāju.

Karimi, kuru uzskata par vienu no visu laiku izcilākajiem Irānas futbolistiem, atbalsta protestētājus, īpaši sievietes, un aicinājis varasiestādes nepieļaut "nevainīgu asiņu izliešanu".

"Nebaidieties no stiprām sievietēm. Varbūt pienāks diena, kad viņas būs jūsu vienīgā armija," savā "Twitter" kontā, kur viņam ir vairāk nekā 570 000 sekotāju, raksta Karimi.

Tāpat 43 gadus vecais Karimi publicējis padomus par drošiem virtuālajiem privātajiem tīkliem (VPN), ko irāņi var izmantot, lai apietu valsts noteiktos interneta ierobežojumus, kas ir pastiprinājušies protestu laikā.

Protestētāji pēdējās dienās izgājuši ielās vairāk nekā 80 pilsētās, nosodot valsts vardarbību pret sievietēm un aicinot ievērot sieviešu tiesības, brīvību un taisnīgumu. Cilvēki aicinājuši pielikt punktu Islāma republikai, skandējot "nāvi diktatoram".

Avoti vēsta, ka protestos miruši desmitiem cilvēku, daudzi arestēti, tostarp mediju darbinieki, aktīvisti. 

Karimi arī aicinājis Irānas tradicionālo armiju nostāties tautas pusē, lai novērstu "asinsizliešanu". 

Karimi Irānā ir mīlēts sportists, tostarp starp jauniešiem, kuri viņam seko sociālajos tīklos. Tikmēr varasiestādes vaino bijušo valstsvienības kapteini valsts nodevībā un grasās viņam Irānā konfiscēt īpašumus. 

Karimi ir viens no vairākiem ļoti labi sabiedrībā zināmām personām, kas pēdējās dienās izrādījuši solidaritāti protestētājiem, vienlaikus nosodot varasiestāžu vardarbību.

Irānas izlasē viņš aizvadījis 127 spēles, kurās izcēlies ar 38 vārtu guvumiem. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu