20 Latvijas gada budžeti jeb FIFA 2022 izmaksas

Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Gaidāmā Pasaules kausa (PK) sakarā daudz runāts par necilvēciskajiem apstākļiem pret darbiniekiem, bet cik daudz naudas Katara iztērējusi šim četrgades gaidītākajam futbola turnīram? Tēriņi ir vairāk nekā divdesmit reizes lielāki nekā Latvijas valsts budžeta plānotie ienākumi 2022. gadam.

Iepriekšējā PK izmaksas Krievijā bija aptuveni 12,9 miljardi eiro, turpretī Katarā tiek lēsts, ka šis cipars varētu sasniegt 223 miljardus eiro. Iepriekš augstāko izmaksu rekords piederēja Brazīlijā organizētajam Pasaules kausam - ap 16,8 miljardiem eiro. Savukārt Dienvidāfrikas Republika (DĀR) 2010. gadā iztērēja četrus miljardus eiro. 1994. gada turnīrs, kas norisinājās ASV, izmaksāja nedaudz virs 500 miljoniem eiro.

Foto: TVNET kolāža

Iepriekš Anglijas izlases fani sūdzējās par naktsmītņu trūkumu. Šī gada martā Katarā bija tikai 30 000 viesnīcu numuriņu, lai gan sagaidāms, ka turnīru apmeklēs vairāk nekā viens miljons līdzjutēju. Kaimiņvalstis - Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti, Omāna un Kuveita gaida, ka cilvēki par daudz izdevīgāku cenu paliks viņu valstu viesnīcās.

Šo situāciju bēdīgāku padara fakts, ka Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) 80% no pieejamām naktsmītnēm ir rezervējusi komandām, sponsoriem un organizācijas darbiniekiem.

Katara uzbūvējusi septiņus pavisam jaunus stadionus un modernizējusi "Khalifa International" stadionu. Medijos izskanējusi informācija, ka no lielajiem tēriņiem tikai 7,27 miljardi eiro ir izmantoti stadionu būvniecībai un renovācijai, komandu bāzēm un līdzjutēju telpām.

"Khalifa International "stadions
"Khalifa International "stadions Foto: Reuters/ScanPix

Mēģinot rast paskaidrojumu par pazudušo naudu, komunikācijas izpilddirektore Fatma al Nuaimī sacīja: "Pasaules kauss ir daļa no Kataras nacionālās vīzijas par 2030. gadu - plašāka valdības stratēģija, kas veicinās pilsētas, rūpniecības, izglītības un veselības nozaru attīstību. 200 miljardi ASV dolāru, kas figurē saistībā ar Pasaules kausu, patiešām ir daļa no vērienīgās Kataras nacionālās attīstības un modernizācijas stratēģijas," "The Sun" uzsvēra al Nuaimī. "Lielākā daļa no šiem vērienīgajiem infrastruktūras projektiem, piemēram, jauni ceļi, metro, lidosta, viesnīcas un citi tūrisma objekti, tika plānoti, vēl pirms ieguvām tiesības rīkot Pasaules kausu. Esam droši, ka visi, kas apciemos Kataru, 2022. gadā būs apmierināti."

Savulaik bijušais FIFA prezidents Zeps Blaters izteicās, ka PK finālturnīra rīkošanas tiesību piešķiršana Katarai bija kļūda. "Jā, protams," sacīja Blaters 2014. gadā sarunā ar Šveices televīzijas RTS. "Kā zināms, visi dzīvē pieļauj kļūdas." Toreiz Blaters nekomentēja jautājumu, vai Katara turnīra rīkošanas tiesības ieguvusi godīgā ceļā, vai arī bijusi iesaistīta korupcijā.

2021. gada februārī britu izdevums "The Guardian" vēstīja, ka būvdarbu laikā dzīvību zaudējuši 6500 viesstrādnieku no Indijas, Pakistānas, Nepālas, Bangladešas un Šrilankas (šeit netika pieskaitīti viesstrādnieki no Filipīnām un Kenijas). Vidēji 12 cilvēki dienā zaudēja dzīvību. Mirušo skaits kopš tā brīža esot ievērojami audzis.

FIFA piešķīra Pasaules kausu Katarai, neskatoties uz bažām par cilvēktiesību pārkāpumiem un attieksmi pret viesstrādniekiem. Kopš tā laika "Amnesty International" ir dokumentējusi apstākļus, kādos darbinieki tiek "ekspluatēti" un "pakļauti piespiedu darbam".

"Viņi nevar mainīt darbu, nevar pamest valsti un bieži vien mēnešiem gaida, lai saņemtu atalgojumu," teikts cilvēktiesību organizācijas ziņojumā.

FIFA 2019. gadā lēma, ka nepaplašinās dalībnieku skaitu uz 48 komandām, tādējādi Katarā spēlēs ierastās 32 izlases. "Pēc konsultācijām ar visām procesā iesaistītajām pusēm tika nolemts, ka šādos apstākļos šo piedāvājumu nebūtu iespējams realizēt," teikts FIFA paziņojumā. 2026. gada turnīrā, kuru uzņems Kanāda, Meksika un ASV, piedalīsies 48 izlases.

Karsto laika apstākļu dēļ turnīrs no ierastā vasaras perioda pārcelts uz ziemu un norisināsies no 20. novembra līdz 18. decembrim.

Pirmais mačs ir paredzēts 20. novembrī, kur savā starpā sacentīsies mājiniece Katara pret Ekvadoru. Spēle paredzēta plkst. 18:00.

2022. gada Pasaules kausa futbolā finālturnīra apakšgrupas

A grupa: Katara, Nīderlande, Senegāla, Ekvadora;

B grupa: Anglija, ASV, Irāna, Velsa;

C grupa: Argentīna, Meksika, Polija, Saūda Arābija;

D grupa: Francija, Dānija, Tunisija, Austrālija;

E grupa: Spānija, Vācija, Japāna, Kostarika;

F grupa: Beļģija, Horvātija, Maroka, Kanāda;

G grupa: Brazīlija, Šveice, Serbija, Kamerūna;

H grupa: Portugāle, Urugvaja, Dienvidkoreja, Gana.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu