Izveidots Latvijas Nacionālais sporta centrs

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Daniēls Nātriņš
Daniēls Nātriņš Foto: Paula Čurkste/LETA

Reorganizējot četras valsts kapitālsabiedrības, izveidots Latvijas Nacionālais sporta centrs, informēja VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"" pārstāvji.

27.septembrī Uzņēmumu reģistrā tika reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Nacionālais sporta centrs", kas izveidota, apvienojot četras valsts kapitālsabiedrības - Kultūras un sporta centru "Daugavas stadions", Bobsleja un kamaniņu trasi "Sigulda"", Tenisa centru "Lielupe"" un Sporta centru "Mežaparks".

Latvijas Nacionālā sporta centra vispārējais stratēģiskais mērķis ir nodrošināt nacionālo sporta bāzu - Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions", Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda", Tenisa centrs "Lielupe" un Sporta centrs "Mežaparks" - pārvaldību un attīstību un radīt apstākļus Latvijas sportistu sagatavošanai startiem starptautiskajās sporta sacensībās, nacionāla un starptautiska līmeņa sporta sacensību un kultūras pasākumu norisei, kā arī nodrošināt iedzīvotājiem iespēju iesaistīties organizētās sporta aktivitātēs, izmantojot sporta bāzu piedāvātās iespējas.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārvaldībā esošās kapitālsabiedrības līdz šim ir bijušas patstāvīgi funkcionējošas, finansiāli un administratīvi nesaistītas sabiedrības. Tās tiek līdzfinansētas no valsts budžeta līdzekļiem, un finansējums tiek piešķirts gan ikgadējās saimnieciskās darbības nodrošināšanai un infrastruktūras uzturēšanai, gan investīciju projektu īstenošanai.

Iecerēts, ka Latvijas Nacionālā Sporta centra izveide nodrošinās centralizētu nacionālo sporta bāzu attīstību, ekspluatāciju un uzturēšanu, centralizējot valdes un administratīvā personāla funkcijas stratēģiskās un operacionālās vadības, finanšu vadības, projektu vadības, sabiedrisko attiecību, personālvadības, juridiskā atbalsta, iepirkumu vadības, lietvedības un IT nodrošinājuma jomās.

Vienas valsts kapitālsabiedrības izveide paredz vienotas nacionālo sporta bāzu attīstības stratēģijas izstrādi un tās īstenošanas uzraudzību, vienotu infrastruktūras attīstības un ekspluatācijas plānošanu un organizēšanu, kā arī iespēju IZM īstenot mērķtiecīgu kapitālsabiedrības pārvaldību un tās darbības atbilstības sporta politikas mērķiem uzraudzību.

Izglītība un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) uzteic reorganizācijas potenciālo pozitīvo ietekmi uz sporta attīstību: "Izveidojot Latvijas Nacionālo sporta centru, tiek sekmēta ne tikai caurspīdīgāka un efektīvāka resursu izmantošana, bet arī sniegts stabils pamats, lai vairotu gan sasniegumus bērnu un jauniešu sportā, gan profesionālo sportistu izcilību. Sistēmas sakārtošana ir mājasdarbs, kas bija jāpaveic un kas rezultēsies ar aizvien biežāku Latvijas himnas skanēšanu starptautiskās sacensībās un olimpiādēs.".

Latvijas Nacionālais sporta centra valdes priekšsēdētājs Daniēls Nātriņš pauž gandarījumu par procesa veiksmīgu norisi. "Šajos sporta un kultūras infrastruktūrai tik sarežģītajos laikos, kā nekad ir nepieciešamība pēc centralizētas pārvaldības, kas maksimāli racionalizē resursu izmantošanu un vienlaikus nodrošina veiksmīgāku sadarbību arī ar iesaistītajiem partneriem, proti, sporta un kultūras organizācijām," norāda Nātriņš.

Jau ziņots, ka valdība 31.maijā atbalstīja SIA "Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda"", SIA "Tenisa centrs "Lielupe"", SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" un VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"" apvienošanu un valsts kapitālsabiedrības "Latvijas Nacionālais sporta centrs" izveidošanu.

Latvijas Nacionālais sporta centrs tiek izveidots, balstoties uz IZM konceptuālajā ziņojumā "Par centralizētas valsts īpašumā esošo nacionālo sporta bāzu pārvaldības struktūras izveidi" ietverto risinājumu, lai centralizētu un padarītu efektīvāku IZM pārvaldībā esošo nacionālo sporta bāzu darbību, kā arī izpildot Valdības rīcības plānā un Sporta politikas pamatnostādnēs 2022.-2027.gadam noteikto.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu