FIDE izmeklēs skandālu starp Kārlsenu un Nīmanu

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Magnuss Kārlsens
Magnuss Kārlsens Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskā Šaha federācija (FIDE) izplatījusi paziņojumu, ka sāks izmeklēšanu par ASV šahista Hansa Nīmana iespējamo krāpšanos duelī norvēģi Magnusu Kārlsenu.

"Sinquefield Cup" turnīrā septembra sākumā Kārlsens piekāpās Nīmanam, pārtraucot 53 nezaudēto maču sēriju. Pēc neveiksmes Kārlsens nesniedza komentārus, taču netieši norādīja, ka viņa pretinieks ir krāpies.

"Pēc nesenajiem notikumiem Kārlsena - Nīmana strīdā FIDE Godīgas spēles komisija (FPL) nolēmusi izveidot Izmeklēšanas komisiju. Trīs žūrijas locekļi veidos grupu, kurai būs arī iespēja lūgt padomu arī ekspertiem no malas, ja būs tāda nepieciešama," teikts FIDE paziņojumā. 

"Izmeklēšanai būs divi mērķi: pārbaudīt pasaules čempiona apgalvojumus par iespējamu Nīmana krāpšanos un paša Hansa apgalvojumus par krāpšanos tiešsaistes spēlēs," vēsta FIDE. 

Pagājušajā nedēļā abi šahisti tikās tiešsaistes turnīrā, taču Kārlsens pameta maču uzreiz pēc pirmā gājiena.

Izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Salomeja Zaksaite norādīja, ka ir gatavi izpētīt apstākļus, apkopot un analizēt visus pieejamos datus un pierādījumus, kā arī konstatēt faktus un apgalvojumus, kas ir publiskoti.

Kolēģija sola nodrošināt taisnīgu lēmumu, aizsargājot abu pušu tiesības izmeklēšanas gaitā.

19 gadus vecais Nīmans ir atzinies, ka agrāk ir krāpies nenozīmīgās šaha spēlēs, taču noliedza, ka jebkad būtu krāpies augstākas raudzes mačos.

Kārlsens ir pasaules čempions kopš 2013. gada, taču jūlijā viņš nāca klajā ar paziņojumu, ka 2023. gada pasaules šaha čempionātā neplāno aizstāvēt savu titulu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu