Izdemolēta māja, draudu vēstules, pietaisīta gulta - NBA leģendas skarbā realitāte

Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Bils Rasels (no kreisās)
Bils Rasels (no kreisās) Foto: AP/Scanpix

Bils Rasels ir visu laiku tituliem bagātākais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājs. Par spīti panākumiem, daudzi Bostonas iedzīvotāji pret vienu no visu laiku izcilākajiem melnādainajiem basketbolistiem izturējās zemiski.

Laikā, kad Rasels demonstrēja savu meistarību uz NBA parketa, lielākā daļa cilvēku Amerikā atzina tikai vienu krāsu – baltu. Centra spēlētājs savas karjeras laikā bieži dzirdēja viņam veltītus rasistiskus izsaucienus.

Kādu reizi, atgriežoties pēc trīs dienu atvaļinājuma, Rasela ģimeni mājās sagaidīja nepatīkams pārsteiguma. Atverot mājas priekšdurvis, viņi atklāja, ka dzīvesvieta tikusi izdemolēta, uz sienām uzrakstīti rasistiski teksti un arī nozagtas vairākas vērtīgas lietas, ieskaitot Rasela izcīnītos čempiongredzenus.

1987. gadā prestižais izdevums "The New York Times" publicēja vēstuli, kurā Bila Rasela meita Kārena atspoguļo briesmīgo ainu, ko zagļi pēc vizītes bija atstājuši viņu mājās.

"Mūsu māja bija izpostīta, uz sienām bija uzrakstīts "nēģ…". Zagļi biljarda galdu bija aplējuši ar alu," ar briesmīgajām atmiņām dalījās Kārena. "Viņi bija ielauzušies mana tēva trofeju istabā un saplēsuši lielāko daļu trofeju. Mēs bijām šokēti par ainu, kas pavērās. Pēc tam mani vecāki pacēla gultas segu un ieraudzīja, ka gulta piekakāta."

Leģendārā basketbolista meita sarunā ar medijiem atzinusi, ka ar vandaļiem viņas ģimenei nācās saskarties bieži.

"Katru reizi, kad mans tēvs ar "Celtics" komandu devās izbraukumā, vandaļi viņa prombūtnes laikā izvandīja mūsu dzīvesvietas atkritumu konteineru. Tēvs devās uz policijas iecirkni sūdzēties, bet likumsargi teica, ka vainīgi jenoti. Pēc tādas atbildes viņš pajautāja, kā var tikt pie ieroča. Kopš tā brīža "jenoti" nekad vairāk neatgriezās," piebilda leģendārā basketbolista meita.

Bils Rasels
Bils Rasels Foto: Reuters/ScanPix

Kārena sarunās ar presi atklāja, ka ģimenes pastkastīte regulāri bija pilna ar draudu vēstulēm. "Vienreiz viens no komandas faniem rakstīja: "Es nositīšu to augstprātīgo nēģ.., kurš neiedeva autogrāfu."

Karjeras laikā "Celtics" leģenda no izcīnītajiem 11 čempiontituliem astoņus ieguva pēc kārtas. 12 reizes Rasels tika izvēlēts dalībai Visu zvaigžņu spēlē, piecas reizes viņš tika nosaukts par līgas vērtīgāko spēlētāju jeb MVP.

Rasels bez izcīnītajiem tituliem NBA vēstures grāmatā ierakstījis savu vārdu kā pirmais melnādainais treneris, kurš vadījis profesionālo sporta vienību Ziemeļamerikā.

Bils trenēja "Celtics" komandu no 1968. līdz 1969. gadam, šajā laikā divas reizes triumfējot NBA. Pēc tam viņš uzņēmās arī Sietlas "SuperSonics" un Sakramento "Kings" galvenā trenera pienākumus.

1975. gadā Rasels kļuva par pirmo melnādaino basketbolistu, kurš tika uzņemts basketbola Slavas zālē.

2022. gada 31. jūlijā viens no visu laiku izcilākajiem oranžās bumbas spēlētājiem devās aizsaulē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu