Fīniksas "Suns" īpašnieks šokē basketbola pasauli

Roberts Servers Foto: AFP/SCANPIX
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Šajā vasarā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) saimi pārsteidza ziņa par Fīniksas "Suns" komandas un Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) kluba Fīniksas "Mercury" īpašnieka Roberta Servera pārkāpumiem savās mājās. Basketbola pasaulē zināmu neizpratni raisīja maigais sods, kas tika piešķirts Serveram par viņa briesmīgajiem pārkāpumiem. Kā šāds saimnieks varēja vairākus gadus vadīt augsta līmeņa organizācijas?

NBA juridiskais birojs konstatēja vairākus pārkāpumus, kuri fiksēti 43 lapušu garā dokumentā. Izmeklēšana tika sākta 2021. gada novembrī, kad Ziemeļamerikas medijs ESPN publiskoja rakstu, kurā organizācijas darbinieki bija apsūdzējuši Serveru par nepiedienīgu izturēšanos.

Pusotru gadu veiktās izmeklēšanas laikā tika intervētas 320 personas, tajā skaitā bijušie un esošie darbinieki, kā arī pārlūkoti vairāk nekā 80 000 dokumentu, tostarp elektroniskā pasta vēstules, īsziņas un video. Komandas un arī Servers izmeklēšanas laikā sadarbojās ar juridisko biroju.

Apsūdzības dokumentā tika ziņots, ka Servers izteicis rupjus jokus, lietojis "N-vārdu", dalījies ar nepiedienīgām īsziņām un fotoattēliem, seksuāli uzmācies darbiniecēm, noniecinājis darbiniekus tikai tāpēc, ka tie bija minoritāšu pārstāvji. Izmeklēšanas laikā Servers centās sevi aizstāvēt, atsaucoties uz saviem ieguldījumiem sabiedrības labā, cīnīšanos par rasu vienlīdzību un atbalstu sieviešu basketbolam.

Pēc pierādījumu nākšanas gaismā Servers 13. septembrī saņēma sodu: viena gada diskvalifikācija no iesaistīšanās klubu darbībā un desmit miljonu ASV dolāru liels naudas sods. NBA šos līdzekļus novirzīs fondam, kas cīnās pret rasu un dzimumu aizspriedumiem darba vietās. Vēlāk NBA valde atzina, ka diskvalifikācija varēja būt ilgāka par vienu gadu, bet pēc likuma lielāku naudas sodu nebija iespējams piemērot.

21. septembrī Servers atzina, ka grasās pārdot sev piederošās komandas, kuras viņš iegādājās 2004. gada vasarā par aptuveni 400 miljoniem ASV dolāru. Sākotnēji viņš cerēja, ka gada laikā spēs pierādīt sabiedrībai, ka ir labojies. "Pašreizējos apstākļos kļuvis skaidrs, ka vairs nevarēšu atgriezties. Šobrīd redzams: lai kādas labas lietas es darītu, tas neatsvērs to, ko esmu teicis pagātnē," sarunā ar presi teica Servers.

"Nevēlos novērst uzmanību un vēlu abām organizācijām, spēlētājiem, darbiniekiem un līdzjutējiem tikai to labāko."

NBA komisārs Ādams Silvers un citi "Suns" un "Mercury" īpašnieki (Serveram piederēja tikai daļa no komandām) atzina, ka Servera lēmums bija labākā izvēle organizācijām.

"Zinām, ka šodienas ziņa neatvieglo darbu, kas mums vēl priekšā," norāda Fīniksas komandu īpašnieku grupa. "Mēs novērtējām to cilvēku drosmi, kas izmeklēšanas laikā dalījās ar saviem stāstiem."

Sākotnēji, kad medijos izskanēja informācija par Servera pārkāpumiem, "Suns" aizsargs Kriss Pols un Losandželosas "Lakers" zvaigzne Lebrons Džeimss asi kritizēja NBA par par maigā soda piemērošanu. "Esmu šokēts un vīlies par ziņojumā izlasīto, Servera uzvedību raksturoju kā zvērīgu," izteicās Pols.

Pēc tam, kad Servers paziņoja par saviem plāniem pārdot Fīniksas komandas, Džeimss sociālajā medijā "Twitter" rakstīja: "Lepojos, ka esmu daļa no līgas, kas vēlas progresēt." Savukārt nedēļu iepriekš Džeimss kritizēja NBA vadību.

"Mīlu šo līgu un respektēju tās līderus, bet šis nav pareizi. Nevienā darba vietā nav pieļaujama agresivitāte, seksuāla uzmākšanās un rasisms. Nav svarīgi, vai jums pieder komanda, vai esat tikai spēlētājs."

Bargākais sods, ko līga jebkad piespriedusi kādam kluba īpašniekam, tika piemērots 2014. gadā, kad Donaldam Stērlingam, kuram tobrīd piederēja Losandželosas "Clippers", piesprieda mūža diskvalifikāciju par rasistiskiem izteicieniem. Stērlinga sieva bija spiesta pārdot komandu, jo pats Stērlings pēc medicīniskas izmeklēšanas tika atzīts par "garīgi nepieskaitāmu". Stīvs Balmers, bijušais "Microsoft" izpilddirektors, mēnesi vēlāk iegādājās "Clippers" par diviem miljardiem ASV dolāru.

Tomēr profesionālo sporta komandu pārdošana bieži ir ilgstošs process, kas var ilgt vairākus mēnešus vai pat gadus.

Parasti šādās situācijās īpašnieki nolīgst baņķieri, kas palīdz klubu pārdot. Vairumā gadījumu tiek saņemti piedāvājumi no citiem miljardieriem, retākos gadījumos notiek tradicionālā izsole. Īpašnieki parasti nolīgst vienu no nedaudzajiem baņķieriem, kuri specializējas šādos darījumos. Kad vienošanās ir panākta, jaunajam saimniekam vai saimniekiem ir jādabū, apstiprinājums no visiem pārējiem līgas komandu īpašniekiem, ka tev var piederēt klubs. Fīniksas vienības gadījumā Serveram pieder 35%, tāpēc jaunajiem īpašniekiem nebūtu 100% teikšana, kas notiek organizācijā.

Roberts Servers
Roberts Servers Foto: AP/Scanpix

Komandas parasti tiek pārdotas pircējam, kas sola vislielāko summu, bet ir arī izņēmuma gadījumi, piemēram, iepriekšējam īpašniekam varbūt ir svarīgi, ka klubs nemaina pilsētu un franšīze paliek tajā pašā vietā.

Kamēr jaunais īpašnieks nav atrasts, Fīniksu ir aizklājis drūms mākonis. Ierastajā NBA pirmssezonas mediju dienā lielākā daļa jautājumu "Suns" spēlētāju virzienā tika adresēti saistībā ar Serveru.

Treneri Montiju Viljamsu sākotnēji ļoti šokēja ziņa par Servera rīcību organizācijā. Situācija viņā raisīja zināmas bažas par gaidāmo sezonu, kā esošā problēma ietekmēs komandu, organizāciju un Fīniksas pilsētas iedzīvotājus. Iespējams, cilvēki tagad uz Fīniksas "Suns" spēļu formu skatīsies ar zināmu negatīvismu.

"Mani satrauca fakts, ka joprojām mūsdienās šādi cilvēki dzīvo starp mums," bažīgi situāciju komentēja Viljamss.

Savukārt komandas spožākā zvaigzne Devins Bukers sarunā ar presi atzina, ka viņš ikdienā pazinis citu Serveru - ne šo, kurš vairākus gadus bija spīdzinājis organizācijai uzticīgus cilvēkus. "Es labi apzinos, ka katra cilvēka pieredze ar konkrētu personu var būt atšķirīga," sacīja Bukers, kurš jūlijā parakstīja jaunu līgumu ar "Suns" uz četriem gadiem par 224 miljoniem ASV dolāru.

Komandas veterāns Pols uzsvēra, ka par spīti visām negācijām, kas tagad daudziem oranžās bumbas faniem asociējas ar "Suns", viņiem kā komandai jāturpina iet uz priekšu. "Basketbols ir mūsu laimīgā vieta," izteicās Pols. "Ne telefons, ne televizors, nekas to nespēs atņemt."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu