Video ⟩ Basketbola evolūcija: Viktors Vembanjama

Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Viktors Vembanjama
Viktors Vembanjama Foto: AFP/SCANPIX

Labāka Kristapa Porziņģa versija, Kevina Duranta un Jaņņa Adetokunbo krustojums, citplanētietis, šie ir tikai daži no salīdzinājumiem, ko Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kopiena ir veltījusi potenciālajai superzvaigznei Viktoram Vembanjamam.

Pirms NBA sezonas starta šāviena daudzi skauti un kvēlākie oranžās bumbas fani bija koncentrējušies uz spēli, kur spēkiem mērojās gaidāmā drafta pirmās divas izvēles Viktors Vembanjama un Skūts Hendersons. Abas jaunās paaudzes zvaigznes pirmajā savstarpējā spēlē demonstrēja augstu rezultativitāti – attiecīgi 37 un 28 punkti. Liekāku rezonansi pēc spēles izpelnījās francūzis Vembanjama, kurš arī otrajā savstarpēja mačā izcēlās ar 36 punktiem.

18 gadus vecais talants no Francijas laukumā darīja visu iespējamo - meta trīspunktniekus, bloķēja pretinieku metienus, ar driblu apspēlēja pretinieku. To visu padara iespaidīgāku tas, ka Vembanjama ir 2,20 metrus garš. Piemēram, viens no pēdējo sezonu labākajiem aizsardzības spēlētājiem Rūdijs Gobērs ir augumā īsāks (2,16 m) par savu tautieti, bet nav spējīgs nodemonstrēt pat pusi no Vembanjamas spēles arsenāla.

Daži basketbola eksperti spekulē, ka Francijas vienības "Metropolitans 92" jaunais basketbolists ir daudz garāks, nekā rakstīts uz papīra.

Gobērs atzinis, ka viņam reti sanāk stāvēt blakus cilvēkam, kas ir garāks par viņu. "Tas nenotiek bieži, bet tas ir lieliski. Esmu pieradis, ka es esmu tas, kurš skatās no augšas."

Ja kādam skautam radās šaubas par Parīzē dzimušā talanta spējām, tad atrādīšanās Amerikā ir likusi vismaz uz brīdi pieklust pat lielākajiem skeptiķiem. Nenoliedzami, Covid-19 pandēmija iepriekšējos gadus liegusi dažiem NBA skautiem doties uz Franciju apskatīt šo dārgakmeni, bet šosezon sagaidāms, ka katrā spēlē Vembanjamu vēros kāds basketbola viszinis.

Prāvs pulciņš NBA komandu šajā sezonā mēģinās nevis pēc iespējas vairāk uzvarēt, bet tieši pretēji - zaudēt. "Viens no komandu prezidentiem teica, ka Vembanjama franšīzes vērtību varētu palielināt par 500 miljoniem ASV dolāru," atklāja analītiķis Džonatans Givonijs.

"Vembanjama ir basketbola evolūcija. Viņš ir paņēmis labākās īpašības no Ralfa Sempsona, Kristapa Porziņģa un Dirka Novicka," izsakās "The Athletic" žurnālists Džons Hollingers. Dažās epizodēs Vembanjana atgādina kādu no aizsargiem, piemēram, Stefana Karija cienīgs tālmetiens francūža izpildījumā (skatīt zemāk esošo video).

Apskatnieks Kriss Vernons podkāstā "The Mismatch" Vembanjamu salīdzina ar liepājnieku Porziņģi.

"Visi jau runā, ka neviens iepriekš nav redzējis, ka šāda auguma spēlētājs var izpildīt tādas lietas. Es biju šim gatavs, jo pirmo reizi, kad redzēju klātienē ko šādu, tas bija Porziņģis. Tajā laikā Zeks Rendolfs bija viens no labākajiem spēka uzbrucējiem NBA, bet viņš izskatījās kā bērns, stāvot blakus Porziņģim. Tad Kristaps izpildīja metienu labu gabalu aiz tālmetienu līnijas, un biju pārsteigts. Tās ir vienradža prasmes, bet mēs jau to esam aizmirsuši. Toreiz viņš satricināja pasauli, bet Vembanjama izpilda visu vēl labāk. Viņš ir kā superporziņģis," izteicies Vernons.

"Uztraucos, ka varētu piesaukt nelaimi, saucot viņu par nākamo basketbola seju, pirms viņš ir debitējis NBA," pagājušajā nedēļā sacīja NBA komisārs Ādams Silvers.

"Viņam noteikti ir visas iespējas mainīt basketbola spēli."

Pēc Ziemeļamerikas apskatnieku domām komandas, kurām ir lielākās izredzes 2023. gada draftā iegūt šo izcilo talantu, ir Sanantonio "Spurs", Hjūstonas "Rockets", Oklahomasitijas "Thunder", Indiānas "Pacers" un Jūtas "Jazz".

Iespējams, pēdējo reizi tik liela ažiotāža ap potenciālā drafta pirmo numuru bija 2003. gadā, kad līgā ienāca Lebrons Džeimss. Vai Vembanjama ir nākamais NBA karalis?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu