Video Nesavaldīgais Dreimonds Grīns

Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Dreimonds Grīns
Dreimonds Grīns Foto: AP/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Goldensteitas "Warriors" ilggadējam līderim Dreimondam Grīnam nepiešķirs spēļu diskvalifikāciju par uzbrukumu komandas biedram Džordanam Pūlam. Šāds lēmums izraisījis neizpratni groza bumbas līdzjutēju vidū. Pašreizējie čempioni klusībā cer, ka Grīns turpmāk neizraisīs incidentus komandas iekšienē, bet priekšvēsture rāda pretēju ainu.

32 gadus vecajam Grīnam par incidentu tika piespriests naudas sods. Galvenais treneris Stīvs Kers sacīja, ka šī "Warriors" komandā ir lielākā krīze, kopš viņš kļuvis par vienības vadītāju. Šis incidents nenoliedzami ir kaitējis komandas un Grīna reputācijai.

"Mani uztrauc gan kautiņš, gan tas, ka video tika publicēts internetā. Abi šie stāsti ir problēma. Gan incidents, gan video nodošana, abi arī vienādi svarīgi," teica speciālists Kers. "Mans darbs kā trenerim ir sagatavot komandu spēlei, izdarīt visu, lai mēs būtu optimālā formā. Tas ir sarežģīts darbs, kas kļūst vēl grūtāks, kad parādās kanāls, caur kuru informācija tiek nodota citiem."

Kers un kluba ģenerālmenedžeris Bobs Maiers ir pārliecināti, ka lēmums, ko organizācija pieņēma, ir pareizs, bet nedrīkst aizmirst Grīna pagātni, jo šis nebūt nav pirmais atgadījums. 2018. gada 12. novembris, 2016. gada 27. februāris un 10. jūlijs ir datumi, kad Dreimonds ziņu virsrakstos nokļuvis savas nesportiskās rīcības dēļ. Nedrīkstam piemirst faktu, ka tieši Grīns bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc klubu atstāja Kevins Durants, kuru spēka uzbrucējs 2018./2019. gada sezonā vairakkārt bija kritizējis.

Iespējams, Grīna nesavaldīšanās 2016. gada NBA finālā liedza "Warriors" virs galvas celt čempionu kausu. Visas basketbolista izdarības, visticamāk, pat nav nokļuvušas līdz mediju ausīm. "Warriors" jau sen ir apzinājušies, ka Grīns ir staigājoša bumba, kas bez brīdinājuma var uzsprāgt.

"Grīns vienmēr atzīst, ka ir pāršāvis pār strīpu, taču vienmēr atgriežas ar savu raksturu," situāciju komentēja ģenerālmenedžeris Maiers. "Neviens nesaka, ka mēs nevēlamies viņu mūsu komandā, taču trešdienas treniņš nebija viens no mūsu mīļākajiem. Es nedomāju, ka viņam patīk pašam sevi nostādīt šādās situācijās."

Grīnam šī ir samērā nozīmīga sezona, jo pēc 2022./2023. gada viņš var kļūt par brīvo aģentu. Lai arī viņam līgums ar "Warriors" ir spēkā līdz 2023./2024. gada sezonas beigām, pirms nākamās sezonas viņš var atteikties no līguma pēdējā gada. Jau vasaras laikā Mičiganas štatā dzimušais basketbolists publiski skaidroja, ka vēloties jaunu maksimālo līgumu, taču "Warriors", redzot incidentiem bagāto vēsturi un saprotot, ka labākie spēka gadi spēlētājam ir aiz muguras, nelabprāt viņam vēlas piešķirt šo grezno dāvanu.

Kāpēc "Warriors" slikto zēnu nesodīja? Atbilde ir pavisam vienkārša, šampanietis noskalo visas bēdas jeb kārtējā titula izcīnīšana ļautu aizmirst visus pagātnes grēkus.

"Jebkura kritika, ar kuru mēs saskarsimies, ir godīga," izteicās Kers, norādot, ka Grīns ir spēlētājs, kurš "ne pirmo reizi pārkāpj robežas". "Viņš pārkāpa robežu ar Durantu (2018. gadā), un citos incidentos viņš ir vēl sliktāk rīkojies. Ticu, ka Dreimonds turpmāk nepārkāps šīs robežas."

Preses konferencē, ko Kers sniedza pēc incidenta, viņš vairākas reizes uzsvēra vienu vārdu – uzticēšanās. Sarunā ar žurnālistiem Kers atklāja, ka Grīnam un Pūlam bijusi nopietna savstarpēja saruna, kas galu galā palīdzējusi "Warriors" virzīties uz priekšu.

Foto: Reuters/ScanPix

Neviens basketbola eksperts nezina "Warriors" ģērbtuvi labāk kā Kers un Maiers, kuriem ne pirmo reizi nākas iet cauri mīnu laukam. Stefans Karijs un Klejs Tompsons gandrīz visu savu karjeru ir spēlējuši ar Grīnu, viņu kopā pavadītais laiks ir bijis kā amerikāņu kalniņi.

Skaidrs ir viens, ka "Warriors" Grīna nākotni izlēma kā komanda.

"Tas tiešām bija kopīgs lēmums, kurā piedalījās mūsu galvenie spēlētāji, veterāni, kuri jau ilgu laiku ir bijuši kopā ar komandu," teic Kers. "Viņiem bija jābūt gataviem virzīties uz priekšu, un viņi bija gatavi."

Pats basketbolists komandas biedriem vairakkārt atvainojies par savu rīcību, norādot, ka nav spējis tikt galā ar savām emocijām. Karjeras gaitā Grīns ir bijis "Warriors" sirds, dvēsele un emocionālais līderis vairākas sezonas. Mediju dienā Tompsons sarunā ar žurnālistiem atklāja, ka Grīna bļaušana un valdonība ir pierasta lieta.

Nav garantiju, ka šis ātrais piedošanas žests nesīs panākumus. Situāciju, visticamāk, diktēs sekmes basketbola laukumā. Ja būs uzvaras, tad, visdrīzāk, nesekos incidenti kluba iekšienē, bet pie citāda scenārija šī nebūt nebūs pēdējā reize, kad ziņu virsrakstus rotās Grīna sekmes boksā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu