Futbola smagsvaru cīņas jeb "El Clasico"

Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
"El Clasico" spēle
"El Clasico" spēle Foto: EPA/Scanpix

Izdzirdot vārdus "El Clasico", jebkuram futbola līdzjutējam prātā nāk cīņa starp Spānijas futbola smagsvariem - Madrides "Real" un "Barcelona". Pirms svētdienas mača šajā leģendārajā duelī katra no komandām bija guvusi 295 vārtus, tagad kopējā vārtu bilance ir par labu "Real" - 298 pret 296. Aplūkosim arī citus interesantus faktus par šo leģendāro Eiropas klubu derbiju.

Kas ir "El Clasico"? Tas ir duelis starp divām lielākajām pilsētām Spānijā. Šī ir kauja starp spāņu un katalāņu nacionālismu. Pateicoties vēstures un kultūras nozīmei, "El Clasico" tiek uzskatīts par lielāko derbiju pasaulē.

Futbola slavenākajā klasikā labāk ir veicies "Real", kas ir uzvarējusi 101 spēlē. Savukārt "Barcelona" pārāka bijusi 97 reizes, bet 52 dueļi noslēgušies ar kaujiniecisku neizšķirtu.

Pēc UEFA Čempionu līgas fināla "El Clasico" ir otra visvairāk skatītākā spēle futbolā.

Termins "El Clasico" sākotnēji tika lietots tikai "Barcelona" un Madrides "Real" spēlēs "La Liga" (Spānijas futbola līga), taču mūsdienās tas apraksta jebkuru abu komandu tikšanos, piemēram, Karaļu kausu ("Copa del Rey"), UEFA Čempionu līgu vai citus turnīrus.

Madrides "Real" un "Barcelona" sāncensība sāka veidoties tālajā 1902. gadā, kad vienības piedalījās turnīrā, kas tika organizēts par godu karalim Alfonsam XIII. Pirmo reizi Spānijas līgā abas komandas tikās 1929. gadā, pirmajā tikšanās reizē uzvarēja "Real" – 2:1. Savstarpējās nesaskaņas starp Spānijas leģendārajiem klubiem turpināja pieaugt arī Fransisko Franko valdīšanas laikā, tobrīd Madrides "Real" tika uzskatīts par spāņu nacionālisma simbolu, savukārt "Barcelona" bija katalāņu lepnums un identitātes simbols. Mūsdienās šāds uzskats ir saglabājies.

 

Visvairāk vārtu "El Clasico" guvis Lionels Mesi – 26, viņam seko Alfredo di Stefano un Krištianu Ronaldu – 18.

  • Rezultatīvo piespēļu rekords pieder "Barcelona" leģendai Mesi – 14.
  • Visvairāk "El Clasico" maču aizvadījuši Serhio Ramoss (Madrides "Real") un Mesi – 45.
  • Ātrākais vārtu guvums pieder Madrides "Real" līderim Karimam Benzemā, kuram 2011. gada 10. decembrī bija nepieciešama tikai 21 sekunde, lai atklātu spēles rezultātu.
  • Alfonso Navarro ir visu laiku jaunākais vārtu guvējs "El Clasico" vēsturē. Spānis bija 17 gadus un 356 dienas vecs, kad 1947. gada 30. martā viņa raidītais sitiens lidoja "Barcelona" vārtos.
  • Graujošākā uzvara tika fiksēta 1943. gada 19. jūnijā. "Real" svinēja panākumu pār "Barcelona" ar rezultātu 11:1.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu