Sporta izsoļu iespaidīgie pirkumi (60)

Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Maikla Džordana spēļu krekls izlikts izsolē
Maikla Džordana spēļu krekls izlikts izsolē Foto: AP/Scanpix

​Pēdējos gados par rekordlielām summām ir pārdotas dažādas sporta piemiņas lietas, piemēram, šā gada septembrī par 10,1 miljonu ASV dolāru izsolē tika pārdots leģendārā Maikla Džordana Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 1998. gada finālsērijas krekls. Līdz šim neviens nebija iztērējis tik lielu naudu žūksni par sporta apģērbu. Kādam varētu šķist, ka šis lielais ieguldījums nekad neatmaksāsies, bet tendences un vēsture liecina, ka ilgtermiņā sporta relikvijām cena aug. Aplūkosim dažus no visu laiku lielākajiem sporta izsoļu pirkumiem.

Maradonas "dieva rokas" spēļu krekls

9,28 miljoni ASV dolāru (9,48 miljoni eiro)

Šā gada 4. maijā izsolē tika pārdots 1986. gada Pasaules kausa krekls, kurā ceturtdaļfināla cīņu starp Argentīnu un Angliju aizvadīja futbola leģenda Djego Maradona.

Šis krekls slavu iemantojis, pateicoties mačam Mehiko "Estadio Azteca" stadionā, kurā argentīnietis izcēlās ar diviem vārtu guvumiem – vieniem bēdīgi slaveniem un vieniem izciliem.

Slavenajam vārtu raidījumam tīklā ir pat piešķirts īpašs nosaukums - "Dieva roka". Vārti tika gūti mača 51. minūtē, kad Hodžs Anglijas soda laukuma malā pārtvēra piespēli un sita to atpakaļ vārtsargam Pīteram Šiltonam.

Maradona, ieskrienot soda laukumā, lēca pēc bumbas kopā ar Anglijas izlases vārtsargu un iesita bumbu tīklā, panākot 1:0. Anglijas spēlētāji bija sašutuši un iebilda tiesnešiem, kuri, uzskatot, ka Maradona raidījis bumbu vārtos ar galvu, vārtus ieskaitīja.

Viens no visu laiku izcilākajiem futbolistiem strīdīgo epizodi pēc mača skaidroja šādi, ka vārti tika gūti "mazliet ar galvu, nedaudz ar dieva roku".

Pēc četrām minūtēm Maradona bumbu vārtos iesita vēlreiz, un šoreiz šaubu nebija.

Djego Maradona aizsaulē devās 2020. gada 25. novembrī 60 gadu vecumā. Argentīnas izlases labā Maradona 91 spēlē iesita 34 vārtus.

Beiba Rūta krekls

5,64 miljoni ASV dolāru (5,77 miljoni eiro)

2019. gadā beisbola spēlētāja Beiba Rūta "Yankees" spēļu krekls, kurā sportists spēlēja laika posmā no 1928. gada līdz 1930. gadam, kļuva par visu laiku dārgāko beisbola pirkumu, kas ir nopirkts izsolē.

Kobes Braienta debijas sezonas krekls

3,69 miljoni ASV dolāru (3,78 miljoni eiro)

2021. gadā miljardieris Bobs Dugens iegādājās Losandželosas "Lakers" leģendas kreklu, kuru Braients valkāja savā debijas sezonā. Sākuma cena bija 100 000 ASV dolāru, kopumā tika saņemti 50 piedāvājumi.

Veina Grecka Edmontonas "Oilers" krekls

1,45 miljoni ASV dolāru (1,48 miljoni eiro)

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Grecka Edmontonas "Oilers" spēļu krekls, kuru visu laiku rezultatīvākais hokejists valkāja 1987./1988. gada sezonā, kļuvis par visu laiku dārgāko hokeja kreklu, kas jebkad pārdots izsolē. Uz šī leģendārā auduma gabala ir ticis uzliets šampanietis, kuru kanādietis dzēra pēc Stenlija kausa izcīnīšanas.

Karjeras laikā Greckis četras reizes ir izcīnījis NHL prestižāko trofeju.

Toma Breidija Tampabejas "Buccaneers" krekls

480 000 ASV dolāru (490 087 eiro)

Toms Breidijs, pēc daudzu apskatnieku domām, ir visu laiku labākais Nacionālās futbola līgas (NFL) spēlētājs, tāpēc jebkurš līdzjutējs vēlētos savā īpašumā iegūt kādu sporta piemiņas gabaliņu no leģendas. Šā gada 10. janvārī Breidija krekls kļuva par visu laiku dārgāko NFL apģērbu, kas ir ticis pārdots izsolē.

Septiņas reizes Breidijs ir uzvarējis finālspēlēs jeb "Super Bowl", kas ir NFL rekords. Piecas reizes viņš ir ticis atzīts par "Super Bowl" vērtīgāko spēlētāju.

Mikija Manta sporta kartīte

12,6 miljoni ASV dolāru (12,86 miljoni eiro)

Ekskluzīva beisbolista Mikija Manta kartīte, kas tika izdota 1952. gadā, šā gada 28. augustā kļuva par visu laiku dārgāko sporta kartīti.

Rekordaugstā cena gandrīz divas reizes pārsniegusi iepriekš dārgākās kartītes summu - Honusa Vāgnera beisbola kartīte tika pārdota par 6,6 miljoniem ASV dolāru (6,74 miljoni eiro).

Lebrona Džeimsa debitanta kartiņa

5,2 miljoni ASV dolāru (5,31 miljons eiro)

Džeimss  labo rekordus ne tikai laukumā, bet arī ārpus tā. 2021. gada 27. aprīlī basketbola fans par 5,2 miljoniem ASV dolāru savā īpašumā ieguva parakstītu 2003. gada Džeimsa debijas sezonas kartiņu.

Džeimss četras reizes ir kļuvis par NBA čempionu un tikpat reizes atzīts par regulārās sezonas vērtīgāko spēlētāju jeb MVP.

Lukas Dončiča debijas sezonas kartīte

4,6 miljoni ASV dolāru (4,7 miljoni eiro)

Dalasas "Mavericks" superzvaigznes kartiņa tika pārdota 2021. gada 1. martā. Simboliski, ka kartīte tika pārdota dienā, kad Slovēnijas sporta zvaigzne atzīmēja 22 gadu jubileju.

Patrika Mahoumsa debijas sezonas kartīte

4,3 miljoni ASV dolāru (4,4 miljoni eiro)

Amerikāņu futbola superzvaigznes kartīte tika pārdota 2021. gada 28. jūlijā. Šajā debitanta kartītē atrodas drēbe ar NFL logotipi no Mahoumsa valkāta krekla, un kartīti ir parakstījis pats spēlētājs.

Veina Grecka debijas sezonas kartīte

3,75 miljoni ASV dolāru (3,83 miljoni eiro)

1979./1980. gada sezonas "O-Pee-Chee Rookie" kartīte, kurā attēlots Greckis Edmontonas "Oilers" kreklā, ir viena no retajām hokejistu kartiņām, kas pārdota par vairāk nekā miljonu ASV dolāru. Kartītes stāvoklis tiek vērtēts kā ideāls. Šī sporta piemiņas lieta īpašniekus ir mainījusi vairākas reizes, pēdējo reizi tā tika pārdota 2021. gada 27. maijā.

Pelē kartiņa

1,33 miljoni ASV dolāru (1,36 miljoni eiro)

Šā gada 28. februārī Edsona Arantisa du Nasimentu, plašāk pazīstama kā Pelē, "1958 Alifabolaget Pele rookie" kartiņa tika pārdota par rekordsummu. Šāda veida kartītes ir sešas pasaulē.

Pelē ir vienīgais futbolists, kurš uzvarējis trīs Pasaules kausos, un bija viens no ietekmīgākajiem 20. gadsimta sportistiem.

Džordana apavi

1,47 miljoni ASV dolāru (1,5 miljoni eiro)

Sarkanbaltos sporta apavus "Nike Air Ship", ko Džordans nēsāja savas karjeras sākumā, 2021. gada 25. oktobrī iegādājās kolekcionārs Niks Fiorella, atklāja izsoļu nams "Sotheby's".

"Sotheby's" norādīja, ka tā ir lielākā summa, par kādu izsolē pārdoti apavi, kas nēsāti sporta spēļu laikā.

Džordans karjeras laikā kopā ar Čikāgas "Bulls" komandu sešas reizes izcīnīja NBA čempiona titulu.

Komentāri (60)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu