Dinastija, kas varēja būt

Rasels Vestbruks (no kreisās) un Džeimss Hārdens Foto: AP/Scanpix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji Kevins Durants, Rasels Vestbruks un Džeimss Hārdens jau tagad ir garantējuši sev vietu basketbola slavas zālē. Agrāk šie lieliskie bumbas meistari pārstāvēja vienu komandu - Oklahomasitijas "Thunder". Pēdējās sezonās lielākajai daļai groza bumbas fanu šī basketbola vienība asociējas ar drafta loteriju, bet savulaik "Thunder" tika uzskatīta par nākamo basketbola dinastiju.

"Thunder" ēras sākums

Stāsts par lielisko trijotni nesākās Oklahomasitijā, bet Vašingtonas štata rietumu pilsētā Sietlā. 2007. gadā Sietlas "Supersonics" NBA draftā ieguva otro izvēli. Komanda izvēlējās nākotnes cerības likt uz kalsno jaunieti no Teksasas Universitātes – Kevinu Durantu, kurš demonstrēja rezultatīvu sniegumu Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCCA), vidēji spēlē izceļoties ar 25,8 punktiem un 11,1 atlēkušo bumbu.

Debijas sezonā Durants tika atzīts par labāko debitantu, vidēji spēlē izceļoties ar 20,3 punktiem, 6,5 atlēkušajām bumbām, un no trīspunktu metienu līnijas uzbruka ar 42,2% precizitāti. Lai arī viņš demonstrēja žilbinošu sniegumu, sezonas beigās komanda bija izcīnījusi tikai 20 uzvaras. Pēc šīs sezonas tā pārcēlās uz Oklahomasitiju un mainīja savu nosaukumu uz "Thunder".

Nākamais solis, ko organizācija spēra, bija Rasela Vestbruka draftēšana ar ceturto numuru, bet 20 izvēles vēlāk "Thunder" ģenerālmenedžeris izvēlējās nodraftēt Kongo Republikā dzimušo Seržu Ibaku, kurš vēlāk kļuva par svarīgu lomas spēlētāju komandas sekmēs. Diemžēl 2008./2009. gada sezonā "Thunder" izcīnīja tikai par trim uzvarām vairāk nekā gadu iepriekš.

2009. gada draftā "Thunder" ģenerālmenedžeris Sems Prestī ar savu uztrenēto aci ieraudzīja nākotnes superzvaigzni, un ar trešo kārtas numuru tika izvēlēts Džeimss Hārdens. Vēl viena būtiska izmaiņa, kas komandu piemeklēja pirms 2009./2010. gada sezonas, bija jauns galvenais treneris – Skots Brukss.

OKC lielais trijnieks

Pirmajā sezonā, kad kopā spēlēja Vestbruks, Hārdens un Durants, "Thunder" izcīnīja 50 uzvaras un sasniedza izslēgšanas spēles, bet pretī stājās pieredzējusī un rūdītā Losandželosas "Lakers" vienība ar Kobi Braientu priekšgalā, kura piecās spēlēs pārspēja gados jauno komandu.

Nākamajā sezonā "Thunder" guva par piecām uzvarām vairāk un sasniedza konferences finālu. Diemžēl atkal piecās spēlēs tika zaudēts tās sezonas čempioniem – Dalasas "Mavericks".

2011./ 2012. gada sezonā bilance nebija tik spīdoša kā iepriekšējās sezonās – 47 uzvaras. Toties progress bija manāms, klubs spēra soli uz pašas greznākās basketbola skatuves: NBA fināls. Pēc uzvaras izcīnīšanas pirmajā spēlē pār Lebrona Džeimsa pārstāvēto Maiami "Heat" nākamajās četrās spēlēs sekoja zaudējumi. Par spīti "neveiksmēm" pirmajās trijās sezonās "Thunder" jaunie spēlētāji bija ieguvuši lielisku pieredzi, un daudzi basketbola apskatnieki jau tobrīd paredzēja, ka nākamo sezonu laikā "Thunder" kļūs par titula ieguvējiem. Diemžēl sporta pasaulē viss nenotiek pēc plāna…

Hārdens pirmais pamet kuģi

2012. gada 27. oktobrī "Thunder" uz Hjūstonas "Rockets" aizmainīja tobrīd 23 gadus veco Hārdenu, pretī saņemot Kevinu Martinu un Džeremiju Lembu, kā arī nākotnes drafta tiesības. Šis darījums tika veikts, jo "Thunder" vadība nespēja vienoties par līguma pagarināšanu ar Hārdenu. ESPN vēstīja, ka aizsargs noraidījis četru gadu līgumu par 55,5 miljoniem ASV dolāru. 2011./ 2012. gada sezonā Hārdens izcēlās ar vidēji 16,8 punktiem mačā, 3,7 rezultatīvām piespēlēm un no tālmetienu līnijas uzbruka ar 39% precizitāti, bet vasarā ASV izlases rindās viņš kļuva par olimpisko čempionu. Lieki piebilst, ka "Thunder" naudas taupība klubam dārgi maksāja. Grūti izprast, kāpēc komanda labprātīgi pagarināja līgumu ar Vestbruku 2012. gada janvārī un tā paša gada vasarā ar Ibaku, bet skopojās ar naudas piešķiršanu spēlētājam, kas iepriekšējā sezonā tika atzīsts par labāko rezervistu (Six Man of the Year).

Nākamo piecu sezonu statistika Džeimsam Hārdenam

SezonaVidēji spēlē rezultatīvās piespēlesTrīspunktu metienu %Punkti vidēji spēlē
2012./2013.5,836,825,9
2013./2014.6,136,625,4
2014./2015.737,527,4
2015./2016.7,535,929
2016./2017.11,234,729,1

Duo

Par spīti vienas superzvaigznes pazaudēšanai "Thunder" bija viens no spēcīgākajiem sastāviem visā līgā ar Durantu un Vestbruku priekšgalā.

Oklahomasitija izcīnīja 62 uzvaras, kas bija labākais rādītājs NBA, Durants un Vestbruks vidēji spēlē guva 28 un 23 punktus.

Pirmajā "play-off" kārtā "Thunder" pretī stājās pazīstama seja - Hārdens un viņa pārstāvētā "Rockets" komanda. Sešās spēlēs bijušais komandas biedrs tika uzvarēts, bet nopietnā savainojumā iedzīvojās viens no "Thunder" līderiem. Otrās spēles pirmajā puslaikā, metoties pēc bumbas, "Rockets" aizsargs Patriks Beverlijs satraumēja Vestbruku. Pēc spēles tika konstatēts, ka Vestbrukam ir plīsis menisks labajā kājā, šis savainojums pielika punktu sezonai.

Nākamajā kārtā "Thunder" piecās spēlēs zaudēja Memfisas "Grizzlies".

2013./2014. gada sezonas sākumā Vestbruks bija spiests izlaist 35 spēles, tāpēc Durantam bija pienākums censties noturēt kuģi virs ūdens, kamēr atgriežas viņa pārinieks. Viņš aizvadīja savu labāko individuālo sezonu, vidēji spēlē gūstot 32 punktus un sezonas beigās izcīnot vērtīgākā spēlētāja balvu jeb MVP. Klubs sezonā izcīnīja 59 uzvaras, kas bija otrs labākais rādītājs visā līgā.

Pirmajā "play-off" kārtā septiņās spēlēs tika pārspēts iepriekšējās sezonas pāridarītājs "Grizzlies", otrajā kārtā sešās spēlēs tika uzvarēta Losandželosas "Clippers". Konferences finālā sešās spēlēs nācās atzīt Sanantonio "Spurs" pārākumu.

Pirms 2014./2015. gada sezonas sākuma Oklahomasitijas kluba vadība paziņoja, ka Durants guvis pēdas lūzumu, kā rezultātā viņam nāksies izlaist pirmo sezonas mēnesi, bet tas bija tikai sākums Duranta problēmām ar pēdām. Decembrī basketbolists sastiepa potīti, mēnesi vēlāk – kājas īkšķi, bet februārī atkaal bijaa jādziedē pēdas savainojums. 27. martā ģenerālmenedžeris Prestī paziņoja, ka Durants izlaidīs atlikušo sezonas daļu, lai veiktu trešo operāciju. Arī Vestbruku tās sezonas ievadā nomocīja savainojumi, un "Thunder" pēc ilgiem laikiem nekvalificējās izslēgšanas spēlēm. Pēc sezonas tika atlaists vienības galvenais speciālists Brukss, viņa vietā stājās Bilijs Donovans, kuram šī bija debijas sezona pieaugušo basketbolā, iepriekš amerikānis bija trenējis tikai NCAA komandas.

Džeimss Hārdens (no kreisās), Rasels Vestbruks un Kevins Durants
Džeimss Hārdens (no kreisās), Rasels Vestbruks un Kevins Durants Foto: AFP/SCANPIX

Ar veselu Durantu ierindā "Thunder" 2015./2016. gada sezonā izcīnīja 55 uzvaras un finišēja trešajā vietā konferencē. Pirmajā kārtā piecās spēlēs tika pārspēta "Mavericks", savukārt otrajā izslēgšanas spēļu kārtā "Thunder" ar 1-2 nokļuva iedzinējos pret "Spurs", bet turpinājumā Durants ar komandas biedriem uzvarēja trīs spēlēs pēc kārtas, lai noorganizētu sev randiņu ar Goldensteitas "Warriors", kuri ar 73 uzvarām regulārajā sezonā bija uzstādījuši jaunu rekordu.

"Thunder" konferences finālā pret "Warriors" izsēja 3-1 pārsvaru un piedzīvoja neveiksmi.

Pēc šāda fiasko "Thunder" kodols pilnībā izjuka.

Ēras beigas

2016. gada vasarā "Thunder" komandai bija jāpieņem svarīgi basketbola un biznesa lēmumi – Durants kļuva par brīvo aģentu un Vestbruks par tādu varēja kļūt pēc nākamās sezonas.

Drafta dienā "Thunder" uz Orlando "Magic" aizmainīja Ibaku. Apjomīgajā maiņas darījumā "pērkoņi" pretī dabūja aizsargu Viktoru Oladipo, turku uzbrucēju Ersanu Iljasovu un Lietuvas izlases centra spēlētāju Domantu Saboni. Šī maiņas darījuma galvenais mērķis bija pārliecināt komandas līderi Durantu palikt vienībā. Diemžēl tas neizdevās, jo līgas superzvaigzne 4. jūlijā paziņoja, ka viņš parakstīs līgumu ar "Warriors".

No lielā trijnieka palika tikai Vestbruks, kuram turpmākajās sezonās ne reizi neizdevās pārvarēt pirmo "play-off" kārtu, lai gan "Thunder" vadība darīja visu, lai komanda joprojām būtu konkurētspējīga – Pola Džordža iegūšana un līguma pagarināšana ar zvaigzni, nozīmīgu lomu spēlētāju piesaiste, Karmelo Entonija iegūšana no Ņujorkas "Knicks". 2019. gadā vasarā beidzās arī Vestbruka laiks "Thunder", tobrīdējā superzvaigzne pieprasīja maiņas darījumu un tika aizmainīts uz "Rockets", kur atkal apvienoja spēkus ar Hārdenu, bet sadarbība ilga tikai vienu sezonu.

Durants, Hārdens un Vestbruks katrs ir izcīnījuši MVP balvu un savos spēka gados bijuši starp līgas desmit labākajiem spēlētājiem. Ja domino kauliņi būtu salikušies savādāk, tad iespējams gudrās basketbola galvas runātu nevis par "Warriors" dominanci pēdējos gados vai Džeimsa atstāto mantojumu, bet neapturamo "Thunder" komandu. Tagad mēs varam tikai filozofēt un fantazēt, kā būtu bijis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu