Jurists vērtē šahista Nīmana izredzes iegūt 100 miljonus dolāru

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Hanss Nīmans
Hanss Nīmans Foto: EPA/Scanpix

Skandālos ierautais ASV šahists Hanss Nīmans tiesas ceļā no vairākiem šahistiem un portāla "Chess.com" cer piedzīt 100 miljonu ASV dolāru lielu kompensāciju.

19 gadus vecais šaha lielmeistars iesniedzis tiesā prasību pret pasaules vadošo šahistu Magnusu Kārlsenu, Hikaru Nakamuru, Deniju Renšu, Kārlsena uzņēmumu "Play Magnus Group" un šaha interneta vietni "Chess.com". 

Viņš uzskata, ka nodarīts kaitējums viņa reputācijai, karjerai un dzīvībai, tādēļ pieprasa 100 miljonus ASV dolāru. 

Iepriekš Kārlsens lika noprast, ka Nīmans spēlējis negodīgi "Sinquefield Cup" sacensībās. Pēc piekāpšanās amerikānim Kārlsens nesniedza komentārus, taču netieši norādīja, ka viņa pretinieks ir krāpies.

Abu šahistu nākamajā tikšanās reizē Kārlsens pameta maču uzreiz pēc pirmā gājiena.

Islandes šahists Hjērvars Gretarsons, kurš pēc izglītības ir jurists, izteicies, ka tik lielas kompensācijas pieprasīšanai nav pamata. 

"Šādai naudas summai nav pamatojuma. ASV cilvēkiem patīk izvirzīt tik lielas summas," Gretarsons pauda Norvēģijas sabiedriskajam medijam NRK. 

"Chess.com" veiktajā izmeklēšanā tika secināts, ka Nīmans tiešsaistē krāpis vairāk nekā 100 reižu. Pats amerikānis apsūdzības, kas izklāstītas 72 lappusēs, nav komentējis.

"Visticamāk, viņš pieprasa atgūt zaudēto naudu. Un tas būtu saprotams. Bet nekādā gadījumā nevar būt runa par 100 miljoniem ASV dolāru. Tam nav loģikas," norādīja Gretarsons.

Nīmans FIDE rangā ar 2699 punktiem šobrīd atrodas 40. pozīcijā. 

Nīmans iepriekš atzinis, ka 12 un 16 gadu vecumā krāpies divos tiešsaistes turnīros, taču pret Kārlsenu allaž spēlējis godīgi.

Kārlsens ir pasaules čempions kopš 2013. gada, taču jūlijā viņš nāca klajā ar paziņojumu, ka 2023. gada pasaules šaha čempionātā neplāno aizstāvēt savu titulu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu