Video Adetokunbo un viņa neizsīkstošā motivācija

Jannis Adetokunbo Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Grieķijas izlases basketbola zvaigzne Jannis Adetokunbo vienmēr bijis viens no lielākajiem darbarūķiem, kurš pret savu darbu attiecies ar augstāko profesionalitāti. Piedāvājam ielūkoties stāstā, kā pēc MVP un čempiontitula izcīnīšanas Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) viens no pasaulē labākajiem basketbolistiem joprojām atrod jaunus ceļus, kā sevi motivēt.

Pirms 2021./2022. gada NBA sezonas starta komandas aizvada pirmssezonas treniņnometni, pārsvarā uz pirmajiem sasaukumiem neierodas klubu lielākās zvaigznes, bet Milvoki "Bucks" līderis Jannis Adetokunbo jau no pirmās dienas bija vienības rīcībā, lai censtos atkārtot iepriekšējās sezonas panākumus.

Gruzijas izlases basketbolistam Aleksandram Mamukelašvili, kurš 2021. gada vasarā tika draftēts ar 54. numuru, tā bija pirmā iespēja mēroties spēkiem ar vienu no pasaules labākajiem groza bumbas meistariem, kurš pirms divarpus mēnešiem izcīnīja Lerija O'Braiena titulu.

Mamukelašvili ir draudzīgs un vienmēr labi saprotas ar komandas biedriem. Treniņa sākumā jaunais basketbolists Adetokunbo jokodamies teica, ka šodien viņš grieķi izskolos.

"Janni, tu šodien treniņā negūsi nevienu punktu," sarunu ar komandas biedru atceras Adetokunbo. "Es tikko biju beidzis siet kurpes. Tā bija mūsu pirmā tikšanās reize. Mamukelašvili pret mani izturējās tā, it kā nezinātu, kas es esmu. Uz viņa provokācijām neko neatbildēju, bet zināju, ka treniņā šis jaunais zellis kārtīgi jāpārmāca."

Pēc treniņa "Bucks" mārketinga departaments sociālajā medijā "Instagram" publicēja video, kur Adetokunbo dominē pār saviem komandas biedriem un īpašs mērķis bija numurs 54 (Aleksandrs Mamukelašvili).

"Viņš man neatstāja nekādas cerības," izteicās Mamukelašvili.

"Es dominēju pār viņu," pēc treniņa sacīja Adetokunbo. "Guvu punktus, bloķēju viņu." Mamukelašvili nesaprata, kāpēc kluba zvaigznei viņu vajadzēja tā pazemot, jo viņš neko sliktu Adetokunbo nebija teicis, tieši pretēji - viņš apbrīnoja divkārtējo regulārās sezonas MVP balvas ieguvēju. Grieķis visu šo drāmu bija izdomājis, lai sevi motivētu, jo, pēc Adetokunbo domām, komplimenti nepalīdzēs sasniegt jaunas virsotnes.

"Iespējams, Mamukelašvili patiešām man neko sliktu neteica, bet dažreiz es mēdzu pārspīlēt," sarunā ar "The Athletic" atklāj Adetokunbo. "Mēdzu pārspīlēt, lai manī nepazūd degsme būt labākam."

Šī pieeja spēlei ir viens no iemesliem, kāpēc Adetokunbo jau vairākas sezonas tiek uzskatīts par Top 5 spēlētāju līgā. Viņš jau savā debijas sezonā demonstrēja sportisku nekaunību pret rūdītiem līgas veterāniem.

"Pirmā reize bija pret Karmelo Entoniju," stāsta NBA superzvaigzne. 2013. gada 18. decembrī Adetokunbo piedzīvoja debiju "Bucks" starta piecniekā. Būdams 19 gadus vecs, viņš 41 minūtē guva desmit punktus, izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, atdeva divas rezultatīvas piespēles, pārtvēra divas bumbas un izcēlās ar vienu bloķētu metienu, bet Milvoki komanda cieta neveiksmi pret Ņujorkas "Knicks" ar rezultātu 101:107. Lai gan pati spēle bija nenozīmīga, Adetokunbo uzvedība un attieksme spēlē izcēlās.

No paša mača sākuma Adetokunbo prātā bija tikai viens mērķis - apstādināt Entoniju, kurš iepriekšējajā sezonā finišēja trešais MVP balsojumā un bija labākais punktu guvējs visā līgā. Visa mača garumā Grieķijas izlases līderis centās Entonijam dzīvi apgrūtināt, būdams katrā spēles epizodē cieši klāt savam pretspēlētājam. Cīņu "Knicks" līderis pabeidza ar 29 punktiem, bet realizēja tikai deviņus no 29 izmestajiem metieniem.

"Biju uztraucies, pirmo reizi ģimene spēli vēroja klātienē, pirmo reizi devos starta piecniekā, pretī tāds spēlētājs kā Melo," sarunā ar medijiem par maču dalījās Adetokunbo. "Nevienā brīdī nepiekāpos." Pēc spēles arī Entonijs izteica komplimentus kolēģim par viņa pašatdevi un neatlaidību.

Gandrīz desmit gadus vēlāk Adetokunbo ir tāda pati degsme laukumā kā toreiz. "Visu laiku mēģinu sevi motivēt, lai neiestātos pašapmierinātība. Piemēram, iepriekšējā gadā man bija lieliska statistika. Kā lai sevi motivēju? Mēģināšu vēlreiz to pašu izdarīt. Visu laiku mēģinu atrast jaunus ceļus, kā varu progresēt," saka Adetokunbo.

Sešas NBA simboliskās izlases, sešas reizes piedalījies zvaigžņu spēlē, piecas reizes iekļuvis NBA simboliskajā aizsardzības izlasē, divas MVP balvas, atzīts par regulārās sezonas labāko aizsardzības spēlētāju, NBA čempiontituls. Šo sarakstu varētu vēl ilgi turpināt, izceļot 27 gadus vecā basketbola sasniegumus. Kāds ir nākamais izaicinājums spēlētajam, kas jau tagad ir garantējis sev vietu NBA slavas zālē?

"Man ir jākļūst labākam," sacīja Atēnās dzimušais basketbolists. "Šogad ir pavisam jauni izaicinājumi. Man vēl ir daudzi aspekti, kurus varu uzlabot."

Adetokunbo skaidroja, ka pēc zaudējuma 2019. gada izslēgšanas spēlēs Toronto "Raptors" viņš ir sapratis, ka ar bumbas triekšanu grozā no augšas nepietiks, ja viņš un "Bucks" komanda grib izcīnīt titulu. Viņam bija jākļūst prasmīgākam un jāatrod citi veidi, kā izcelties uzbrukumā, bez nepieciešamības vienmēr izlauzties cauri aizsargu sienai un triekt bumbu grozā no augšas. Tāpēc Adetokunbo sāka veikt izmaiņas savā metienu diētā.

Izpildīto metienu daudzums no dažādām pozīcijām laukumā

SezonaMetieni no groza apakšasPustālie metieniTrīspunktu metieni
2018./2019.67%21%13%
2019./2020.57%23%20%
2020./2021.54%29%17%
2021./2022.54%32%15%

Skaidrs, ka viss efektīvākais Adetokunbo vienmēr būs groza tuvumā, bet, lai viņš turpinātu augt kā spēlētājs, jāatrod arī citi veidi kā gūt punktus.

Pats galvenais Adetokunbo ir komandas sekmes, un individuālā statistika paliek otrajā plānā.

"Ja jūs man iedodat scenāriju, kā uzvarēt, darīšu visu, kas nepieciešams, lai uzvarētu. Man šķiet, lai mēs varētu izcīnītu panākumus, man ir jāspēlē uz 100% un tad vēl jāpārspēj šī robeža. Kad man liksies, ka man tas nav jādara, tad es to nedarīšu," uzsver viens no šīs paaudzes lieliskākajiem spēlētājiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu