Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Bez tiesībām kļūdīties

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Kamilo Mena (centrā)
Kamilo Mena (centrā) Foto: Valmiera FC/Facebook

​Divas spēļu kārtas pirms Latvijas "Optibet" futbola virslīgas finiša līdere "Valmiera FC" komanda vairs tikai par vienu punktu apsteidz tuvāko sekotāju "Riga FC". RFS komanda divas spēļu kārtas pirms finiša jau ir nolikusi čempiones pilnvaras - 7 punktus divās spēlēs atgūt nav iespējams. Būs cits čempions. Bet vai būs jauns čempions? Jautājums, visticamāk, būs atklāts līdz pēdējai spēļu kārtai. Abiem pretendentiem uz titulu vairs nav tiesību kļūdīties.

Pirms "Valmiera FC" un RFS komandu tikšanās situācija jau bija skaidra - valmierieši uzvaras gadījumā spers visplatāko soli pretī titulam, bet RFS tikai uzvaras gadījumā vēl saglabās izredzes (kaut vai teorētiskas) noturēt titulu un, kas arī ir svarīgi, stabilāk jutīsies "Eiropā" jeb trešajā vietā, kas dos tiesības nākamsezon spēlēt UEFA Konferences līgas kvalifikācijā.

Neizšķirts 1:1 visvairāk bija par labu "Riga FC" un FK "Liepāja" futbolistiem - pirmie tagad atpaliek no līderiem tikai par vienu punktu, bet otrie pirms savstarpējās tikšanās nākamajā spēļu kārtā atpaliek no RFS par trim punktiem (liepājnieki ar 4:1 pārspēja FK "Tukums 2000/Telms"). Jau kopš 15. minūtes valmierieši pēc Falla noraidījuma (pats arī visvairāk cieta sadursmē, un labi, ka viesu spēlētājs Vitālijs Jagodinskis acumirklī saprata, kā jārīkojas) spēlēja mazākumā, taču tieši viņi 27. minūtē pēc viesu vārtsarga Pāvela Šteinbora kļūdas izvirzījās vadībā (Mena guva savus 14. vārtus čempionātā) un noturēja to līdz pat spēles kompensācijas laikam, kurā Džatta panāca 1:1. Kaut viena punkta pārsvars, bet tomēr valmieriešiem ir pārsvars pirms pēdējām divām spēlēm.

"Riga FC" ar 2:0 pārspēja FK "Auda" komandu. Šajā sakarā jau iepriekš bija dzirdēts, ka trīs punktus "Riga FC" var sev ierakstīt jau pirms spēles... Zinot abu klubu ciešās saiknes, iegansts tamlīdzīgām runām un sazvērestības teorijām ir saprotams, un par tām nav ko apvainoties. Cita lieta, ka vismaz divās no četrām savstarpējām spēlēm "rīdzinieki" varēja arī neuzvarēt. FK "Auda" rindās pret "rīdziniekiem" nedrīkst spēlēt aizdotie futbolisti, taču līdz ar to pārējie cenšas izmantot iespēju sevi apliecināt.

Nevienā no četrām spēlēm nebija atklātas punktu atdošanas vai dāvināšanas.

Taču tik un tā tamlīdzīgas runas ir un tamlīdzīgās situācijās vienmēr būs neizbēgamas. Bet varbūt lielāku uzmanību vajadzētu vērst uz ko citu? Piemēram, uz to, ka Valmieras komanda nav zaudējusi jau 7 spēlēs pēc kārtas, taču trijās no tām bija neizšķirts, turklāt pa diviem punktiem zaudēts Daugavpilī un Tukumā (tukumniekiem nedrīkstēja spēlēt Valmieras aizdotie futbolisti). Lai kāds būtu pārsvars, bet tieši pēdējās spēles ir vissmagākās, un valmierieši tagad to izjūt uz savas ādas. Jau minēju, ka spēlētājiem nav tamlīdzīgu situāciju pieredzes, bet treneriem nav tādas pieredzes viņu lomās. Nākamā spēle "Valmiera FC" būs Salaspilī ar "Super Nova" komandu, un tā arī nebūs viegla. Vēl arī tāpēc, ka salaspiliešiem vairs nav ko zaudēt, bet valmierieši vairs nedrīkst zaudēt punktus.

Čempionu titula likteni var ietekmēt (tieši ietekmēt nevis izšķirt) arī RFS un FK "Liepāja" tikšanās nākamajā spēļu kārtā. Abas komandas šķir trīs punkti; ja liepājnieki uzvar, tad pēdējā kārtā savā laukumā viņiem jāpārspēj Valmieras komanda un jācer, ka RFS neuzvarēs "Riga FC" futbolistus. Ja RFS un Liepājas komandām būs vienāds punktu skaits, tad priekšroka RFS, kas savstarpējās spēlēs divreiz uzvarēja (3:2 un 2:1), bet viena spēle beidzās neizšķirti (2:2). Ja uzvar RFS, tad veidojas pavisam cita situācija - RFS nodrošināta trešā vieta un vieta Eiropas kausu izcīņā, bet Liepāja paliek ceturtā. Tas gan nenozīmē, ka tad pēdējā kārtā RFS spēlēs vienaldzīgi ar "Riga FC", bet "Liepāja" ar valmieriešiem. Neticu, ka tas vispār ir iespējams. Katram gadījumam: ja "Valmiera FC" un "Riga FC" finišē ar vienādu punktu skaitu, tad čempione ir Valmieras komanda. Rādās, ka pēdējā spēļu kārtā virslīgas pārstāvjiem nebūs viegli izlemt - vest čempionu kausu uz Liepāju vai atstāt to Rīgā...

Pusceļš starp Rīgu un Liepāju esot Brocēni.

Ļoti svarīgu uzvaru "izdzīvošanas turnīrā" guva Jūrmalas "Spartaks" - 2:0 pār tiešo konkurenti FK "Metta" (7. zaudējums pēc kārtas). Spartakiešiem ir 25 punkti, un pa tiešo izkrist no virslīgas viņi vairs nevar, bet pārspēlēs ar 1. līgas otro labāko komandu (neskaitot virslīgas klubu otrās komandas) vēl var nokļūt. Tiesa, te vēl kaut ko var mainīt joprojām neizskatītā "Audas" apelācija par 0:3 tehnisko zaudējumu pret FK "Metta". Visticamāk, ka apelācija tiks izskatīta jau pēc virslīgas čempionāta beigām, un te nav jāvaino tie, kuri to izskata, - ir jāievēro obligātā procedūra un termiņi. Vai atceraties, cik ilgi (minētā spēle notika 27. jūnijā, bet "Mettas" protests tika iesnigts jūlija sākumā) mūsu lēmējvīri vilka garumā "Mettas" protesta izskatīšanu? Līdz septembra sākumam.

Ja situācija būs neatkarīga no apelācijas izskatīšanas, tad tam nav nozīmes, bet ja ne... Kurš krīt no virslīgas?

Kas piedalīsies pārspēlēs un kad tās varēs sarīkot? "Spartakam" vēl atlicis spēlēt ar FK "Auda" un Tukuma komandu viesos, FK "Metta", kas apsteidz "Super Nova" komandu par trim punktiem, vēl spēlē Daugavpilī un savā laukumā ar "Supernova", bet Salaspils komandai pirms, iespējams, izšķirīgās spēles pēdējā kārtā vēl jātiekas ar "Valmiera FC" Salaspilī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu