Jānis Baumanis rallija debijā kāpj uz goda pjedestāla

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas autosportists Jānis Baumanis
Latvijas autosportists Jānis Baumanis Foto: Sports Racing Technologies

Latvijas rallijkrosa braucējs, 2022. gada FIA Eiropas vicečempions rallijkrosā Euro RX1 klasē, Jānis Baumanis pagājušajās brīvdienās debitēja rallija disciplīnā, startējot Biķernieku trasē notikušajā Rallijsprintā Latvija. Sacensību izskaņā pēc veiktiem septiņiem ātrumposmiem un 61,75 km Baumanis ar stūrmani Elvisu Hermani sacensības noslēdza godalgotajā otrajā vietā, informē autosportista pārstāvis Jānis Unbedahts.

Lai gan šī nebija pirmā reize, kad Jānis Baumanis apsvēra iespēju debitēt rallijā, šī pilnīgi noteikti bija pirmā reize, kad ideja par debiju materializējusies faktiskās darbībās un sēšanās pie rallija auto stūres bijusi sacensību režīmā.

Jāņa Baumaņa stūrmaņa pienākumi bija nodoti pieredzējušajam rallija pilotam Elvisam Hermanim, ar kuram sagatavotu pilnpiedziņas Škoda Fabia Proto automašīnu ekipāža startēja jaudīgāko auto Absolūtajā ieskaites klasē.

Neskatoties uz to, ka šī bija pirmā reize, kad Jānim Baumanim sacensību laikā stūrmanis lasīja stenogrammu, norādot, kur tieši jābrauc, ekipāža sacensības iesāka jaudīgi, uzrādot absolūti ātrāko rezultātu pirmajā, otrajā un arī trešajā ātrumposmā, pārspējot arī savus tiešos ieskaites klases konkurentus – Ivaru Vasaraudzi, Mārtiņu Sesku, Raimondu Kisielu un norvēģi Karlu Pederu Nordstrandu.

Sacensību turpinājumā gan ekipāžas temps nedaudz kritās – ceturtajā un piektajā ātrumposmā uzrādīts otrais rezultāts, bet sestajā – trešais. Tādējādi viss izšķīrās sacensību noslēdzošajā un garākajā ātrumposmā, pirms kura Baumanim/Hermanim 7,99 sekunžu pārsvars pār jaunā norvēģa Nordstranda ekipāžu. Ārvalstu viesi sacensību izskaņā visus pārsteidza ar ļoti ātru un augstvērtīgu sniegumu, uzrādot absolūti ātrāko rezultātu un izšķirošo 14,67 km garo pārbaudījumu veicot par 8,75 sekundēm ātrāk nekā Baumanis, sacensību kopvērtējumā apsteidzot latviešus par 0,76 sekundēm. Tādējādi Jānis Baumanis savas debijas sacensības rallijā noslēdza kopvērtējuma otrajā pozīcijā. Trešajā vietā ierindojās Mārtiņa Seska ekipāža, kura apsteigta par 19,52 sekundēm.

Jānis Baumanis: Kas par svētdienu, kas par debiju rallijā!

"Pirms starta satraukums bija pat lielāks, nekā startējot Eiropas rallijkrosa čempionāta posmos. Bet tas pazuda, kad uzzinājām pirmos rezultātus – pašam par lielu pārsteigumu, jau ar pirmo ātrumposmu spēju braukt ļoti ātri un konkurētspējīgi – sacensības iesākām ar trim uzvarētiem dopiem!

Turpinājumā vai paši nedaudz samazinājām tempu, vai arī konkurenti pielika – bet kopvērtējumā pārsvars nedaudz samazinājās. Bet viss izšķīrās pēdējā ātrumposmā. Diemžēl mūsu temps nepavisam nebija tik ātrs kā jaunajam norvēģu talantam, kurš finišā aizsteidzās mums priekšā par nieka 0,76 sekundēm. Pēc ātrumposmos veiktiem 61,75 km tas šķiet maz, bet tik un tā… redzot, kā mums šodien gāja, zaudēt šo uzkrāto pārsvaru nebijām plānojuši. Bet tas tikai vēlreiz apliecina mūžseno mācību – nav ko taupīties, un ar pilnu jaudu jābrauc līdz pat finišam.

Bet neskatoties uz to, šī bija lieliska nedēļas nogale ar ļoti daudzām pozitīvām emocijām, un debijas reizē par šādu rezultātu grēks sūdzēties! Droši vien debija izvērstos citādi, ja startētu grunts ātrumposmos, kur gar ceļa malām būtu koki, bet, tā kā tie bija Biķernieki, – lieliskas sacensības un, cerams, ko šādu izdosies atkārtot.

Paldies visām ekipāžām par cīņu un konkurenci ātrumposmos, kā arī kompāniju, ar kuru kopā pavadīt svētdienu! Liels paldies Elvisam Hermanim par uzaicinājumu debitēt lieliskajā Biķernieku trasē un visai Sports Racing Technologies par sagatavoto automašīnu, bet it īpaši komandas mehāniķiem Raivim un Aigaram!"

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu