Katara spiegojusi, lai nezaudētu tiesības uz Pasaules kausa rīkošanu

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Katara, kas uzņems Pasaules kausa futbolā finālturnīru (PK), ilgtermiņā organizējusi plaša mēroga izlūkdienestu operāciju pret Starptautisko Futbola federāciju asociāciju (FIFA), trešdien atklāja šveiciešu sabiedriskā raidorganizācija SRF.

Izlūkdienestu darbības mērķis bija novērst PK rīkošanas tiesību atņemšanu Katarai pēc tam, kad aktualizējās problēma saistībā ar cilvēktiesību problēmām valstī.

SRF ziņo, ka izlūkdienestu operācijā bija iesaistīta kompānija, kuru vada kāds bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieks, un aptvēra vairākus kontinentus.

Bijušais FIFA prezidents šveicietis Zeps Blaters, kurš vadīja organizāciju laikā, kad PK rīkošanas tiesības tika piešķirtas Katarai, pauda savu pārsteigumu par attiecīgo izlūkdienestu darbībām.

"Tā bija īpaši rīkota spiegošanas afēra FIFA iekšienē, tieši tas mani pārsteidz," Blaters teica sarunā ar SRF.

Savukārt otrs Kataras izlūkdienestu mērķis bija bijušais Vācijas Futbola federācijas (DFB) prezidents Teo Cvancigers, kurš tobrīd kritiski izteicās par PK finālturnīra rīkošanas tiesību piešķiršanu Katarai.

Izlūkošanas dienestu uzdevums bija apturēt viņa negatīvos komentārus par Kataru, tai skaitā nosaucot šo valsti par "futbola pasaules vēzi". Tas tika mēģināts, ap Cvancigeru veidojot personu tīklu, kurām vajadzēja parūpēties par viedokļa mainīšanu par labu Katarai.

Pasaules kausa izcīņa futbolā, kas tiek uzskatīta par otru nozīmīgāko sporta pasākumu aiz Vasaras olimpiskajām spēlēm, Katarā sāksies 20. novembrī un norisināsies līdz 18. decembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu