Video "Napoli" aug nākamais Maradona?

Hviča Kvaratshelija Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Itālijas futbola grands "Napoli" vienmēr spējis atrast ļoti labus uzbrucējus. Pēdējos gados kluba uzbrukuma zvaigznes bija Beļģijas izlases spēlētājs Drīss Mertenss un itālis Lorenso Insinje. "Napoli" visu laiku lielākā zvaigzne gan bijis un ir Djego Maradona.

Argentīnietis septiņu sezonu laikā kluba līdzjutējus priecēja ar skaistiem vārtu guvumiem un vairakkārt ar komandu virs galvas cēla kausus. Neskatoties uz to, ka Maradona pameta klubu 1991. gadā, viņš līdzjutēju acīs vēljoprojām ir pilsētas varonis. Šobrīd Gruzijas supertalatns Hviča Kvaratshelija tiek saskatīts kā nākamais Maradona. Pāragri vai reāli?

21 gadus vecais futbolists sezonu Itālijas A sērijā ir iesācis ļoti sekmīgi – seši vārtu guvumi un septiņas rezultatīvas piespēles. Savukārt UEFA Čempionu līgā piecās spēlēs gruzīns divas reizes pārspējis sāncenšu vārtsargus un trīs reizes partneriem rezultatīvi asistējis. Šāda statistika piesaistījusi vairākus potenciālos pircējus, kas savā īpašumā vēlas redzēt Gruzijas izlases līderi. "Transfermarket.com" liecina, ka Kvaratshelija pašreizējā vērtība ir 35 miljoni eiro.

Pateicoties Kvaratshelijas un citu "Napoli" futbolistu sniegumam, komanda pašlaik atrodas Itālijas A sērijas augšgalā un jau tagad kvalificējusies UEFA Čempionu līgas izslēgšanas turnīram.

Futbola žurnālists no Gruzijas Edo Badalašvili septembrī viesojās Neapolē, lai noskatītos sava tautieša maču pret Anglijas smagsvaru "Liverpool". Kvaratshelija konkrētajā spēlē neizcēlās ar vārtu guvumu, bet viņš visa mača garumā apgrūtināja dzīvi Anglijas komandas aizsargiem, palīdzot "Napoli" izcīnīt uzvaru ar 4:1.

"Viesojoties pilsētā, man deva picas par brīvu, jo esmu Kvaratshelija tautietis," sarunā ar CNN izteicās Badalašvili. ""Maradonas pilsētā" tagad visi valkā Kvaratshelija kreklus. Brīdī, kad cilvēki uzzināja, ka esmu no Gruzijas, viņi ar mani uzņēma fotogrāfijas, sāka skandēt "Hviča". Jāpiebilst, ka viņiem joprojām sagādā grūtības pareiza vārda izrunāšana. Grūti saprast kā Kvaratshelija tik īsā laikā spējis iemantot tik lielu fanu mīlestību."

Hviča Kvaratshelija
Hviča Kvaratshelija Foto: AFP/SCANPIX

Skaidrs, ka šajā sezonā Tbilisi dzimušajam jaunietim būs liela atbildība uzbrukumā, jo starpsezonā "Napoli" pameta vienības visu laiku labākais snaiperis – Mertenss. Meklējot aizstājēju ilggadējam kluba līderim, "Napoli" nolēma izmēģināt laimi ar mazpazīstamu spēlētāju Eiropas futbola faniem – Kvaratsheliju. Neapoles klubs par 15 miljoniem eiro iegādājās Kvaratsheliju no Gruzijas vienības Batumi "Dinamo". Teorētiski gruzīns aizpildīja robu uzbrukumā, bet kluba direktoram vietējie mediji pirms sezonas sākuma daudz prasīja, vai ir gana paveikts komandas komplektācijā. Daudzi neticēja, ka 21 gadu vecais spēlētājs spēs aizstāt Mertensu. Taču 77. numurs ir ne tikai pierādījis pretējo, bet pat šokējis futbola apskatniekus, jo neviens nevarēja paredzēt tik veiksmīgu sākumu ne viņam, ne klubam.

Treneris Lučāno Spalleti ir atradis teicamu izmantojumu gruzīnam, viņš spējis demonstrēt spilgtu sniegumu ne tikai vietējā čempionātā, bet arī uz Eiropas futbola lielākās skatuves. Pašlaik "Napoli" neviens nav pārspējis 16 mačus pēc kārtas. Pēdējais futbolists, ap kuru bijusi tik liela ažiotāža, ir norvēģis Ērlings Holanns.

"Neskatoties uz savu garo augumu, Holanns ir ļoti ātrs. Viņš var gūt vārtus visdažādākajos veidos – no distances, ar galvu," sacīja Itālijas futbola žurnālists no medija "Total Italian Football" Euans Bērnss. "Savukārt Kvaratshelija nav ļoti garš, bet par spīti tam viņš šajā sezonā guvis vienus vārtus ar galvu. Viņš ir ātrs gan ar bumbu, gan bez tās."

"Varu jau tagad apgalvot, ka viņš būs nākamā kluba leģenda. "Napoli" fani viņa uzvārdu ir pārveidojuši uz "Kvaradona" (atvasinājums no Maradonas uzvārda). Runājot ar līdzjutējiem, viņi Kvaratsheliju uzskata par nākamo Maradonu," izceļ Bērnss.

Kad Kvaratshelijam apritēja 17 gadi, kājbumbas eksperti jauneklim prognozēja spilgtu nākotni, jo viņš bija viens no vadošajiem spēlētājiem Gruzijas čempionātā. 2018. gadā laikraksts "The Guardian" Kvaratsheliju iekļāva starp 60 jaunajām futbola zvaigznēm. Pateicoties Kvaratshelijas spilgtajai spēlei, viņš parādījis futbola pasaulei, ka arī Gruzijā mīt meistarīgi futbolisti. Iepriekš daudziem vietējiem talantiem bija neiespējami nokļūt Eiropas futbola tirgū. "Savulaik mūsu spēlētāji nevarēja doties spēlēt uz Eiropu," teica Badalašvili. "Kvaratshelija ir iedevis jaunu cerību Gruzijas jaunajai paaudzei."

Lai arī Kvaratshelija ir tikai savas karjeras sākumā, viņš kļuvis par leģendu Gruzijā. "Pēdējo divu gadu laikā Gruzijā viss ir mainījies. Tie, kuriem nepatika futbols, sāka skatīties šo spēli, sāka skatīties "Napoli" mačus," sacīja Badalašvili.

"Dienās, kad spēlē "Napoli", interese Gruzijā ir liela. Tagad arī izlases spēles apmeklē daudz vairāk cilvēku."

Gruzijas nacionālā izlase zaudējuma rūgtumu nav izjutusi 11 mačos pēc kārtas. Futbola fani cer, ka ar jaunās superzvaigznes parādīšanos izlase būs spējīga kvalificēties visiem lielajiem turnīriem - Eiropas čempionāts, Pasaules kauss.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu