Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Stāv pāri visam Valmiera!

Foto: Valmiera FC/Facebook
Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Vienreiz šādu virsrakstu šajā "Optibet" futbola virslīgas sezonā jau esmu izmantojis – tas bija laikā, kad "Valmiera FC" jau bija uzvarējusi 15 spēlēs pēc kārtas vai arī uzvaru sērijas laikā. Toties tagad cits virsraksts vairs nemaz neder - "Valmiera FC" komanda pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioni!

Valmieras pilsētas futbola vēsturē tas ir otrais tituls, jo 1990. gadā Latvijas (toreiz vēl PSR) čempionātā uzvarēja Valmieras "Gauja", un to nu gan nevajadzētu aizmirst. Nevar zināt, kā būtu attīstījies futbols Valmierā, ja nebūtu tā titula (pirms tam 1985. gadā bija "bronza", 1986. un 1988. gadā "Gauja" spēlēja Latvijas kausa izcīņas finālā), ja Valmieras komandā tajos gados vai nedaudz agrāk un vēlāk nebūtu spēlējuši tādi futbolisti kā Jānis Bacis, Dainis Andersons (1990. gadā bija galvenais treneris), Jānis Ozols, Dzintars Savaļnieks, Gatis Ērglis, Modris Zujevs, Rolands Kraglihs, Viktors Baskakovs...

Tagad Valmieras komanda ir čempione arī Latvijas valsts vēsturē. Pelnīti.

Lai cik smagas izvērtās sezonas beigas (vai tās vispār varēja būt vieglas?!), tieši turnīra pēdējās spēlēs izpaudās viena no īpašībām, bez kuras nav iespējams iegūt titulu, – proti, prasme saglabāt vēsu prātu, nenotrīcēt un nenobīties no uzvaras tuvuma, prast izšķirīgā brīdī apliecināt savu pārākumu un nepazaudēt visā sezonas laikā iegūto. Pirms pēdējās spēļu kārtas valmieriešu pārsvars pār "Riga FC" bija tikai viens punkts. "Rīdzinieki" spēlēja savā laukumā "Skonto" stadionā ar RFS.

Abu titula pretendentu konkurentiem vairs neko nevajadzēja – liepājnieki paliek ceturtie, bet RFS bronzas medaļas jau saņēma, taču tādas spēles nemēdz būt "neko nevajag". Gan Liepājas komanda, gan RFS nevienam neko negrasījās dāvināt un liepājnieki pirmajā puslaikā arī spēlēja labāk. Pirmie vārti tika gūti Liepājā – 58. minūtē savus 25. vārtus čempionātā guva Raimonds Krollis un pirmo reizi kļuva par labāko vārtu guvēju.

Kad pēc deviņām minūtēm laukumā tikko uz maiņu iznākušais Kuadio guva skaistus vārtus RFS labā, tad vairs tikai vislielākie optimisti starp "Riga FC" līdzjutējiem vēl cerēja, ka viņu komanda var atgūt titulu. Vispār jau ar tādu sniegumu, kādu "rīdzinieki" rādīja otrajā puslaikā, par čempioniem nekļūst... Kas par iemeslu? Otrais puslaiks atgādināja "Riga FC" komandas spēli ceturtajā riņķī Valmierā, kad "rīdzinieki" varēja pietuvoties līderiem un jau tad pamatīgi saasināt spēkošanos par titulu, taču visi toreiz spēlēja bez "uguntiņas", bez iedvesmas.

Tagad otrajā puslaikā bija līdzīgi. Nevar teikt, ka negribēja, taču, ja tu izveido tikai pāris iespējas gūt vārtus, tad... Vispirms jau RFS neļāva izvērsties, bet laikam jau arī paši "Riga FC" spēlētāji īsti neticēja, ka Valmieras komanda zaudēs Liepājā. Viss beidzās taisnīgi un likumsakarīgi – titulu ieguva komanda, kas bija labākā visā sezonā un kas spēja uzvarēt arī sev grūtā situācijā turnīra finišā. Daudzie no Valmieras atbraukušie līdzjutēji tikai lieku reizi apliecina, ko Valmierai un visam novadam nozīmē futbola komandas iegūtais tituls.

Video: "Valmiera FC" - "Liepāja"

Nākamsezon "Valmiera FC" debitēs UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā. Ja kāds no Valmieras komandas spēlētājiem grasījās doties kaut kur citur, tad tas tagad ir papildu stimuls palikt un censties tikt komandas sastāvā. Cik iepriekš dzirdēts, tad absolūti lielākajai spēlētāju daļai vēl spēkā ir līgumi un no pamatspēlētājiem tas beidzas tikai vārtsargam Rihardam Matrevicam.

Būtu tikai pašsaprotami, ja mājas spēles Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā tiktu aizvadītas Jāņa Daliņa stadionā, un nav jau nekas tik daudz jāpaveic, lai tā notiktu.

Pēdējā spēļu kārtā noskaidrojās arī komanda, kura pametīs virslīgu, – tā ir Salaspils "Super Nova". FK "Auda" pēkšņi atsauca savu apelāciju par 0:3 tehnisko zaudējumu FK "Metta", un līdz ar to metiešiem savstarpējā mačā ar "Super Nova" pietika ar neizšķirtu. Apelācija atsaukta pēc savstarpējas vienošanās. Tad jau iznāk, ka tiek atzīts, ka tehniskais zaudējums par pārkāpumu, kuru komanda pati bez spēles inspektora un galvenā tieneša piekrišanas nemaz nevarēja izdarīt, piešķirts pareizi?

Jācer, ka nākamsezon vai kaut kad nākotnē FK "Auda" vairs nenokļūs tamlīdzīgā situācijā, jo tad gan būs jāklusē... "Metta" vēlamo neizšķirtu guva – 1:1, kaut gan spēles beigās "Super Nova" varēja gūt arī uzvaras un "palikšanas" vārtus. FK "Metta" astoto reizi piedalīsies pārspēlēs par vietas saglabāšanu virslīgā. Septiņas iepriekšējās bija sekmīgas. Komandas vēsturē pirmajā sezonā virslīgā "Super Nova" ieguva 20 punktus un pilnīgi noteikti nebija izteikta pastarīte.

Varam tikai pateikt paldies Salaspils komandai, jo tās rindās spēļu pieredzi virslīgā ieguva vairāki pašmāju futbolisti, no kuriem vismaz daži, cerams, nākamsezon turpinās spēlēt citās virslīgas komandās. Gūta neatsverama pieredze gan spēlēs, gan visādā citādā ziņā, un tā palīdzēs nākamsez 1. līgas turnīrā un – atgriezties? Kāpēc gan ne?

Vēl divās spēlēs FK "Auda" viesos ar 1:0 uzvarēja BFC "Daugavpils" un sekmīgāko sezonu kluba vēsturē (iegūts Latvijas kauss un tiesības pirmo reizi spēlēt Eiropas kausu izcīņā) pabeidza 5. vietā. Jūrmalas "Spartaks" arī viesos ar 2:1 pārspēja FK "Tukums 2000/Telms" komandu. Spartakieši pēdējās piecās spēlēs guva četras uzvaras un vienreiz spēlēja neizšķirti, kaut gan vēl pirms pēdējā apļa spēlēm bija starp izkrišanas kandidātiem. Jācer, ka tāds finišs būs labs priekšnoteikums nākamajai sezonai.

Sešās pēdējās spēlēs Jūrmalas komandu vadīja tās jaunais galvenais treneris, bijušais Latvijas izlases aizsargs Oskars Kļava. Vairāk nekā sekmīgs sākums virslīgas komandas galvenā trenera lomā.

"Čempioni starp pārējiem" - tā dzirdēju sakām par Tukuma komandu, un tam nevar nepiekrist. Tukuma komanda ieņēma 6. vietu, kas ir augstākā tās vēsturē virslīgā, un sev priekšā palaida tikai objektīvi spēcīgākās (un bagātākās) virslīgas komandas. Vēl būtiskāk ir tas, ka Tukuma komandā spēlēja gandrīz tikai pašmāju jeb Latvijas futbolisti (arī vairāki Tukuma futbola audzēkņi) pašmāju trenera Kristapa Dišlera vadībā.

Komandas rindās bija tikai trīs ārzemnieki – japāņi Rīuga Nakamura un Ikuto Gomi, kā arī senegālietis Ibrahima Sovs, turklāt Nakamura un Sovs bija aizdoti no Valmieras komandas. Tukuma komanda ir labs sekošanas piemērs citiem un pirmām kārtām to pilsētu komandām, kuras nav virslīgā, bet gribētu tur būt.

Turnīra tabulas kopvērtājums
Turnīra tabulas kopvērtājums Foto: Ekrānšāviņš

Titula un medaļu ieguvēji, kā arī Eiropas kausu izcīņas dalībnieki ir zināmi, atliek vairs tikai noskaidrot, kura nākamsezon būs desmitā komanda virslīgā (atgriežas "Jelgava", kas uzvarēja 1. līgas jeb Nākotnes līgas čempionātā) – FK "Metta" vai "Grobiņas SC/LFS". Grobiņas komanda šosezon jau "patrokšņoja" Latvijas kausa izcīņā, uzvarēdama FK "Liepāja" un iekļūdama pusfinālā. Pārspēlēs būs interesanti. Un tad jāsāk gatavoties jaunajai sezonai.

CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu