Andrejs Gražulis: Pārsteigums? Nē, nav

Gatis Kreceris
, TVNET | KLIK Sports žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Andrejs Gražulis
Andrejs Gražulis Foto: Elizabete Ronija Dreimane/TVNET

Lukas Banki vadītā Latvijas basketbola izlase izcīnījusi uzvaru deviņās oficiālās spēlēs pēc kārtas. Trīs mačus pirms 2023. gada Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas turnīra beigām Latvijas nacionālā komanda pirmo reizi vēsturē nodrošināja vietu PK finālturnīrā. Andrejs Gražulis par valstsvienības sasniegto un rādīto sniegumu laukumā nav pārsteigts.

Latvijas basketbolisti pirmdien pie pilnām "Arēnas Rīga" tribīnēm ar rezultātu 79:63 (22:17, 18:11, 18:12, 21:23) apspēlēja Lielbritānijas komandu, nostiprinoties I grupas galvgalī.

Lai arī Latvija jau garantējusi dalību nākamā gada PK finālturnīrā Āzijā, turpinās cīņa par augstāku vietu FIBA reitingā, pēc kura noteiks izložu grozus.

"Bijām koncentrējušies, labi iesākām un parādījām, ka te nebūs viegla pastaiga," sarunā ar TVNET pēc spēles teica Gražulis. "Iespējams, briti nedaudz atslāba un sāka spēlēt individuālāk un tas mums palīdzēja uzvarēt. Otrajā puslaikā mums bija kritums, bet prieks, ka beigās saņēmāmies."

Latvijas komanda bija pārāk teju visās svarīgākajās spēles komponentēs, īpaši izceļoties cīņā zem groziem. Latvija savāca 39 atlēkušās bumbas, kamēr Lielbritānija izcīnīja par 13 mazāk. 

Abu komandu pirmā riņķa spēlē 2022. gada augustā Ņūkāslā Latvija bija pārāka ar 87:80. Kaut arī tajā spēlē Latvijas sastāvā bija Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Rodions Kurucs un Rolands Šmits, toreiz panākums nāca krietni vien sīvākā cīņā. 

"Tur mums gāja smagāk. Šī bija pilnīgi citādāka spēle, paralēles vilkt nevar," pauda Gražulis. 

Gražulis šajā mačā laukumā pavadīja 18:26 minūtes, kuru laikā guva sešus punktus (visus īsā laikā pirmajā ceturtdaļā), izcīnīja četras atlēkušās bumbas un veica trīs rezultatīvas piespēles. 

Piektdien Latvijas izlasei talkā nāca arī Turcija, pēc kuras uzvaras 86:52 pār Beļģiju, mūsu valstsvienība pirmo reizi oficiāli jau ieguva tiesības piedalīties Pasaules kausa finālturnīrā. 

Gražulis atklāja, ka viņš nejūtas pārsteigts par tik laicīgu kvalificēšanos Pasaules kausam. "Pārsteiguma nav. Mēs spēlējam labi un varam parādīt kvalitatīvu basketbolu. Pārsteiguma sajūtas man tiešām nav."

 

"Banki sastāvā ir ienesis citas vēsmas, daudziem spēlētājiem ir vieglāk spēlēt, jo pie latviešu treneriem - viens otru zina, zina savējos, ko kurš var. Ļoti labi var redzēt, kā atvēries ir Klāvs Čavars," sacīja Gražulis. 

Latvijas komandai kvalifikācijas turnīrā priekša vēl divas spēles. Nākamā gada 24. februārī viesos jātiekas ar Turciju, bet cikls tiks noslēgts 27. februārī savās mājās pret Grieķiju. Pasaules kausa grupu turnīra izloze paredzēta nākamā gada martā Manilā. 

"Gribam uzvarēt arī atlikušajās spēlēs. Svarīgs ir FIBA reitings. Treneris vienmēr uzsver, ka mums nav mazu spēļu, jo sākām no priekškvalifikācijas, kas vispār likās neticami. Tāpat cīnīsimies par uzvarām," norādīja Gražulis. 

Foto: Pasaules kausa kvalifikācijas spēle: Latvija - Lielbritānija

Finālturnīram, kas 2023. gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās, kvalificēsies pirmo trīs vietu ieguvēji.

CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu