Video ⟩ Neimara pēdējā iespēja Pasaules kausā? (187)

Neimars Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

2014. gada Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīra spēlē starp Brazīlijas un Kolumbijas izlasēm, mājinieku publika uz sekundi aizturēja elpu, kad vienā no mača epizodēm Neimara mugurā ar celi ietriecās pretinieku komandas spēlētājs Huans Kamilo Sunjiga. 22 gadus veco uzbrucēju no laukuma nonesa uz nestuvēm. Pēc mača atklājās, ka talantīgais futbolists ir guvis muguras skriemeļu traumu, kas pielika punktu turnīram.

Brazīlija ceturtdaļfināla spēlē Kolumbijas izlasi pieveica ar 2:1, bet PK turpinājumā, pusfināla duelis pret Vāciju izvērsās par sēru dienu Brazīlijā - zaudējums ar 7:1.

Pašlaik Neimars ir 30 gadus vecs un ir savas karjeras labākajā formā. Brazīlietis ir apņēmības pilns palīdzēt savai nācijai futbola vēsturē izcīnīt sesto PK titulu. Tiesa, mačā pret Serbiju Neimars savainoja potīti un nākamo maču pret Šveici izlaidīs, bet viņš spēs turpināt turnīru. 

Foto: AFP/SCANPIX

Kopš 2009. gada Brazīlijas Futbola federācija ar Neimaru saistījusi lielas cerības. Superzvaigznes rezumē ir iespaidīgs, visu laiku dārgākā pāreja futbolā (2017. gadā Parīzes "Saint-Germain" (PSG). Par brazīlieša pakalpojumiem "Barcelona" samaksāja 222 miljonus eiro), "Barcelona" rindās aizvadītas 186 spēles, kurās Neimars izcēlās ar 105 vārtu guvumiem (Neimars Katalonijas klubu pārstāvēja no 2013. līdz 2017. gadam), savukārt, Francijas futbola flagmaņa rindās 163 spēles - 115 vārtu guvumi.

Nacionālās izlases sastāvā arī spoža rezultativitāte, otrs visu laiku labākais vārtu guvējs – 75 vārti, atpaliekot vienīgi no leģendārā Pelē par diviem vārtu guvumiem.

Tomēr uz futbola četrgades lielākās skatuves Neimars nav parādījis savu labāko spēli. 2014. gadā savainojums liedza viņam piepildīt sapni par PK titula izcīnīšanu dzimtenē, bet četrus gadus vēlāk Brazīlijas izlase piedzīvoja izgāšanos Krievijā – blāvs sniegums un izstāšanās ceturtdaļfināla spēlē pret Beļģijas izlasi - 1:2. Šogad daudzi futbola eksperti Brazīliju uzskata par galveno titula pretendenti Katarā.

"Es šo redzu kā savu pēdējo turnīru, jo nezinu, vai man psiholoģiski būs vēlme piedalīties vēl vienā," Neimars teica DAZN dokumentālajā filmā "Neymar Jr And The Line Of Kings".

"Darīšu visu, kas manos spēkos, lai uzvarētu ar savu valsti, lai īstenotu savu lielāko sapni kopš bērnības. Ceru, ka man tas izdosies."

Neimara sasniegumi futbola laukumā ir iespaidīgi, ņemot vērā faktu, ka viņam savainojumu dēļ ir nācies izlaist ļoti daudz spēļu. Kopš piebiedrošanās PSG 2017. gadā, viņš ir izlaidis gandrīz 100 mačus. 2022. gada vasarā Parīzes klubs bija gatavs Neimaram parādīt durvis, jo viņam izveidojās sliktas attiecības ar citu PSG zvaigzni - Kilianu Mbapē.

"Mēs zinājām, ka starp abiem pastāvēja spriedze," izcēla "Get French Football News" redaktors Rafaels Jukobins. "Neimars to uztvēra personīgi, un viņš šosezon gribēja parādīt, ka viņa vieta ir PSG komandā. Tas arī apliecinās laukumā, viņam tā ir labākā sezona ne tikai vārtu ziņā, bet arī attieksmē. Taktiski runājot, treneris ir atradis labu izmantojumu Neimaram, lai viņš spētu laukumā izcelties."

Francijas čempionāta jeb "Ligue 1" šosezon 14 aizvadītajās spēlēs Neimars ir atzīmējies ar 11 vārtu guvumiem un deviņām rezultatīvām piespēlēm.

Brazīlijas izlases galvenais treneris Tite ir apmierināts, kādā formā Neimars ir pašreiz.

"Viņš lido laukumā. Tas ir smagā darba rezultāts, ko viņš ielika, gatavojoties šim turnīram."

Neimars
Neimars Foto: AP/Scanpix

"Manuprāt, Neimars ieradies ļoti labā sportiskā formā. Šoreiz viņa sagatavošanās bijusi citāda. 2014. gadā viņš iedzīvojās savainojumā, kad spēlēja ļoti labi. 2018. gadā viņš Pasaules kausā ieradās ar minimālu spēļu praksi, jo viņu vajāja nopietnas traumas. Tagad gatavošanās bijusi citāda - nekādu savainojumu, nekādu satraukumu, tāpēc laukumā redzēsim labāko Neimaru," skaidroja Brazīlijas izlases centra aizsargs Tjagu Silva.

Ja Argentīnas zvaigzne Lionels Mesi savas nacionālās izlases karjeras laikā vienmēr ticis salīdzināts ar Djego Maradonu, tad Brazīlijas izlases kontekstā Neimara vārds tiek locīts vienā teikumā ar Pelē. Neimaram pietrūkst tikai trīs vārtu guvumu, lai viņš kļūtu par visu laiku labāko Brazīlijas izlases snaiperi.

"Ceru viņam tikt garām (Pelē pieder vārtu rekords Brazīlijas izlasē). Prasīšu arī komandas biedru atbalstu šā mērķa sasniegšanai," sarunā ar medijiem izteicās Neimars.

Iepriekšējos PK Brazīlijas izlases uzbrukums galvenokārt balstījās uz Neimara veiksmēm vai neveiksmēm futbola zālienā, taču šoreiz aina ir pavisam cita. Uzbrukuma līnija ir daudz spēcīgāka nekā iepriekšējajos PK, pateicoties tādiem spēlētājiem kā Vinisiuss Žuniors, Rodriga (abi - Madrides "Real", Spānija), Rišarlisons (Totenhemas "Hotspur", Anglija), Rafinja ("Barcelona", Spānija).

Jautājums ir, vai Brazīlijas izlase ar Neimaru atgriezīsies futbola tronī?

Komentāri (187)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu