Vai Sakramento "Kings" lauzīs lāstu?

Foto: AFP/SCANPIX
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

2006. gads bija pēdējā reize, kad Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Sakramento "Kings" kvalificējās izslēgšanas spēlēm. Kalifornijas štata pilsētai jau 16 sezonas pēc kārtas nav izdevies iekļūt "play-off", kas kļuvis par jaunu NBA antirekordu. Šīs sezonas sākums "karaļiem" ir optimistisks - šī drūmā sērija varētu tikt pārtraukta.

Raksta tapšanas brīdī "Kings" metienus realizē ar 49,1% precizitāti, kas dod trešo vietu visā līgā. Savukārt vidēji gūtajos punktos spēlē Sakramento atrodas otrajā vietā - 119,1 punkti. Komandas līderus nav piemeklējušas veselības likstas. Vai "Kings" šādu uzbrukuma jaudu spēs noturēt visas sezonas garumā?

Deārons Fokss - franšīzes glābējs

Pagājušās sezonas februārī "Kings" veica maiņas darījumu ar Indianas "Pacers". Sakramento atvadījās no Tairīza Halibērtona, Badija Hīlda un Tristena Tompsona, "Pacers" pretī dodot Domantu Saboni, Džeremiju Lembu, Džastinu Holideju un 2027. gada drafta otrās kārtas izvēli.

Sākumā daudzi "Kings" fani saķēra galvu, jo tika aizmainīts jaunais perspektīvais aizsargs Halibērtons, viņuprāt, darījumā vajadzēja iekļaut Deāronu Foksu. Halibērtons un "Pacers" komanda līdz šīs sezonas nogrieznim demonstrējuši negaidīti labu sniegumu, bet šosezon līdzjutēji var saprast "Kings" vadības lēmumus, kāpēc vietu klubā saglabāja Fokss. Ja iepriekšējā sezonā viņš bija neefektīvs bez bumbas brīžos, kad blakus atradās Halibērotns, tad šosezon spēlētāja lietderība laukumā ir uzlabojusies. 17 aizvadītajās spēlēs Fokss vidēji izcēlies ar 25,1 punktu, 6,1 rezultatīvu piespēli un no tālmetienu līnijas uzbrucis ar labāko precizitāti karjerā – 38,5%. Turpinot demonstrēt šādu sniegumu un vienībai uzvarot, Foksam ir visas iespējas iekļūt NBA Visu zvaigžņu spēlē.

Lietuviešu zvaigznes Saboņa piesaistīšana palīdzējusi uzlabot Foksa spēli "pick-and-roll" sadarbībā. Pagājušajā sezonā pēc Saboņa piebiedrošanās "Kings" klubam Fokss 13 aizvadītajos mačos vidēji izcēlās ar 27,8 punktiem un 6,2 piespēlēm.

Galvenais starpsezonas uzdevums "Kings" vadībai bija atrast spēlētājus, kas labi papildinātu Foksa spēli (labi trīspunktu metēji). Draftā tika izvēlēts Kīgans Marejs, kurš šosezon vidēji spēlē izpilda divus tālmetienus, precizitāte gan varētu būt labāka. Brīvo aģentu tirgū tika parakstīts līgums ar Maliku Monku, kurš iepriekšējās divās sezonās tālmetienus bija realizējas ar 39% precizitāti. Labākais vasaras trāpījums viennozīmīgi bijis Kevins Herters, kurš maiņas darījumā tika iegūts no Atlantas "Hawks". 24 gadus vecais amerikānis šosezon vidēji spēlē trāpa trīs tālmetienus un izmestos trīs punktu metienus realizē ar 47%. Sakramento kā komanda ir līgas desmitniekā realizēto tālmetienu procentā.

Aizsardzība potenciālais klupšanas akmens

Vēl viens nozīmīgs starpsezonas papildinājums nāca uz treneru soliņa. "Kings" no NBA čempiones Goldensiteitas "Warriors" piesaistīja galvenā trenera Stīva Kera asistentu Maiku Braunu, ar kuru tika noslēgta vienošanās uz četriem gadiem. Galvenais iemesls, kāpēc šis speciālists tika nolīgts, bija nevis, lai "Kings" uzlabotu uzbrukumu, bet sakārtotu spēli aizsardzībā.

Deārons Fokss
Deārons Fokss Foto: Reuters/ScanPix

Iepriekš, kad Brauns bija galvenais treneris, viņa trenētās komandas aizsardzības reitingā trīs reizes iekļuva labāko desmitniekā. Nevar apgalvot, ka "Kings" ir progresējuši aizsardzības rādītājos, iepriekšējajā sezonā komanda savā grozā pretiniekiem ļāva iemest vidēji 114,8 punktus, līdzīga statistikas aina ir arī šogad. Tomēr daži basketbola eksperti norāda, ka Brauns ir sakārtojis komandas aizsardzību un ir pamatots optimisms, ka ilgtermiņā klubs šajā spēles elementā spēs demonstrēt vēl labāku sniegumu.

Pozitīvais komandas aizsardzībā ir arī tas, ka "Kings" pretiniekiem nedod daudz otrās iespējas punktu. "Kings" ieņem otro vietu statistikas rādītājā, kas parāda, cik veiksmīgi komanda pie sava groza savāc atlēkušās bumbas - 79% no visām iespējamajām atlēkušajām bumbām tiek savāktas. Bloķētajos metienos un pārķertajās bumbās Sakramento vienība atrodas ap 20. vietu visā līgā.

Pašreiz neglaimojošs statistikas elements ir ielaistie punkti pēc pretinieku kļūdām - 17,9, kas ir otrs sliktākais rādītājs visā līgā. Pieļauto kļūdu skaits uz kopējā līgas fona nav tik liels - 15,1, kas dod 15. vietu.

Vai neveiksmju sērija tiks pārtraukta?

Neskatoties uz to, ka vienība demonstrē sliktu spēli aizsardzībā, uzbrukums ir bijis elitārs, kas vēsturiski klubiem ļāvis iekļūt "play-off" pat tad, ja aizsardzība ir kā caurstaigājama sēta.

"FiveThirtyEight" mājaslapā 27. novembra naktī eksperti dod 34% iespēju, ka "Kings" kvalificēsies izslēgšanas spēlēm. Tiek paredzēts, ka Sakramento pilsētas iedzīvotāji joprojām neredzēs savu klubu izslēgšanas mačos. Šo statistikas rādītāja pareizību vai aplamību parādīs "Kings" spēja noturēt pašlaik uzņemto kursu uzbrukumā - ja metieni lidos grozā, "play-off" var atgriezties karalistē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu