CNN: Irānas futbolistiem un viņu tuviniekiem pirms mača ar ASV izteikti draudi

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Futbola līdzjutējs tur rokās Irānas karogu un aicina iestāties par sieviešu tiesībām
Futbola līdzjutējs tur rokās Irānas karogu un aicina iestāties par sieviešu tiesībām Foto: AP/Scanpix

Irānas valstsvienības futbolistiem un viņu tuviniekiem izteikti draudi pirms Katarā gaidāmā Pasaules kausa mača pret ASV izlasi, vēsta CNN.

Irānā kopš septembra vidus notiek protesti, kurus izraisīja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve pēc tam, kad "tikumības policija" viņu bija aizturējusi par nepareizu galvas lakata valkāšanu.

Irānas futbolisti pārsvarā klusē par situāciju dzimtenē, taču pirms turnīra sašutumu neslēpa valstsvienības kapteinis Ehsans Hadžsafi. Pirms čempionāta pirmā mača pret Anglijas izlasei Irānas futbolisti nedziedāja valsts himnu.

Cilvēktiesību aktīvistu aplēses liecina, ka divu mēnešu laikā Irānā ir nogalināti aptuveni 450 protestētāji, starp kuriem ir 63 nepilngadīgas personas, vēsta "Reuters". Kopumā esot apcietināti vairāk nekā 18 tūkstoši protestētāju.

Atsaucoties uz situācijai pietuvinātu anonīmu informācijas avotu, ASV televīzijas kanāls CNN vēsta, ka Irānas futbolistu ģimenēm draud cietumsods un spīdzināšana, ja izturēšanās nebūs pieņemama Irānas Revolucionārās gvardes prasībām.

Futbolistiem esot dotas norādes, ka viņu ģimenes saskarsies ar "vardarbību un spīdzināšanu", ja viņi nedziedās valsts himnu vai pievienosies politiskam protestam pret Teherānas režīmu.

Irānas Revolucionārās gvardes virsnieki uzraugot futbolistus un liedzot viņiem tikties ar ārzemniekiem un citām ar komandu nesaistītām personām. 

"Katarā ir liels skaits Irānas drošības dienesta darbinieku, kuri vāc informāciju un uzrauga spēlētājus," sacīja CNN avots.

Irānas futbolisti turnīra pirmajā spēlē ar 2:6 piekāpās Anglijai, bet turpinājumā ar 2:0 uzveica Velsu.

Pirms grupu turnīra trešās jeb noslēdzošās kārtas Irāna saglabā izredzes kvalificēties astotdaļfinālam.

Foto: dpa/scanpix

Otrdien, 29. novembrī, Irāna plkst. 21.00pēc Latvijas laika dosies laukumā cīņā pret ASV. Paralēli notiks otrs B grupas mačs Anglija - Velsa.

B grupā Anglija patlaban ir līdere ar četriem punktiem, Irānai ir par punktu mazāk. ASV kontā ir divi punkti, bet Velsai tikai viens.

Pasaules kausa mačos Katarā futbola stadionos manīti vairāki līdzjutēji, kuriem uz krekliem ir uzdrukāts aicinājums iestāties par sieviešu tiesībām Irānā.

TVNET jau ziņoja, ka pirmdien Portugāles - Urugvajas mačā laukumā izskrēja vīrietis ar varavīksnes krāsu karogu, kas simbolizē LGBT kopienu. Viņam arī bija mugurā krekls, uz kura bija rakstīts "Save Ukraine" (Glābiet Ukrainu) un "Respect for Iranian Woman" (Cieņa Irānas sievietēm).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu