Žirū un Mbapē ieved Francijas izlasi ceturtdaļfinālā (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Olivjē Žirū guva vienus vārtus, Kilians Mbapē divus un viņi ieveda Francijas futbola izlasi Pasaules kausa (PK) izcīņas ceturtdaļfinālā. Astotdaļfināla mačā 2018. gada čempionvienība Francija ar 3:1 (1:0) svētdien Katarā pieveica Polijas nacionālo komandu. Žirū guva savus 52. vārtus valstsvienības rindās un kļuva par visu laiku labāko Francijas izlases vārtu guvēju.

Pasaules kausa futbolā

Žirū ar 52 precīziem sitieniem ir kļuvis par Francijas izlases visu laiku labāko vārtu guvēju, svētdien šajā rādītājā pārspējot Tjerī Anrī. Savukārt 23 gadus vecais Mbapē kļuvis par visu laiku jaunāko futbolistu, kurš finālturnīros guvis astoņus vārtus, turklāt svētdien viņš sasniedza arī deviņu vārtu robežu.

Francijas pretiniece ceturtdaļfinālā noskaidrosies mačā, kurā plkst. 21 pēc Latvijas laika tiksies Anglija un Senegāla.

Sestdien noskaidrojās pirmās ceturtdaļfinālistes - Nīderlande un Argentīna, kas savā starpā cīnīsies par ceļazīmi uz pusfinālu.

Pirmdien astotdaļfinālos Japāna tiksies ar Horvātiju un Dienvidkoreja ar Brazīliju, noskaidrojot vēl vienu ceturtdaļfināla pāri. Pēdējās labāko astoņnieka izlases kļūs zināmas otrdien, kad Maroka cīnīsies ar Spāniju un Portugāle ar Šveici.

Francijas izlase tuvu vārtu guvumam bija 29. minūtē, kad pēc Usmana Dembelē piespēles gar vārtiem līdz bumbai neaizsniedzās Žirū. Turpinājumā pēc Oreljāna Tšuamenī pārkāpuma pie soda sitiena izpildes tika poļi, taču Levandovska sistā bumba trāpīja pretinieku izveidotajā sieniņā.

Tuvojoties puslaika beigām, Polijas izlasei bija lieliska iespēja panākt 1:0, taču vispirms bumbu atvairīja franču vārtsargs Igo Loriss, bet pēc tam to no vārtu līnijas izsita Rafaēls Varāns.

Mača 44. minūtē Mbapē atrada brīvu vietu soda laukumā, uz kurieni piespēlēja bumbu Žirū, kurš pārspēja šajā turnīrā lielisko spēlējošo Vojcehu Ščensniju un panāca 1:0. Kompensācijas laikā spraigs moments bija pie pretējiem vārtiem, kur Loriss lāga nepiefiksēja bumbu, taču arī poļu futbolisti nepamanīja pretinieku vārtsarga kļūdu.

Otrā puslaika sākumā Ščensnijs neitralizēja Antuāna Grīzmana izpildīto soda sitienu, bet vidū bumbu nedaudz garām vārtiem sita Žirū.

Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas 16 minūtes, Francijas futbolisti devās pretuzbrukumā. Pēc Dembelē piespēlēs Mbapē dziļi soda laukumā apturēja bumbu, nolika to pa sitienam un raidīja mērķī, panākdams 2:0.

Punktu Francijas izlases uzvarai pielika Mbapē, kurš kompensācijas laika pirmajā minūtē pēc Markusa Tirāma piespēles izpildīja spēcīgu sitienu vairāku pretinieku ielenkumā un panāca 3:0.

Kompensācijas laika pēdējās minūtē akrobātiskā lēcienā sitienu izpildīja Arkadjušs Miliks. Bumba trāpīja pa vārtu stabu, taču, arī nonākot tīklā, rezultāts paliktu nemainīgs, jo piespēles brīdī Miliks atradās aizmugurē.

Tomēr astotajā minūtē pēc VAR iesaistes tika konstatēta spēle ar roku Francijas izlases soda laukumā. "Pendeli" izpildīja Levandovskis, Loriss to atvairīja, taču bija jāatkārto, jo franču vārtsargs pirms sitiena bija atstājis vārtu līniju. Ar otro piegājienu Levandovskis bija nekļūdīgs, pieliktā laika devītajā minūtē panākot 1:3.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļuva astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002. gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026. gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

Francijas futbola izlases sastāvs: Igo Loriss; Žils Kundē (Aksels Dizazī, 90. +2. min.), Rafaēls Varāns, Dajo Upamekano, Teo Ernandess; Oreljāns Tšuamenī (Jusufs Fofana, 66. min.), Adriāns Rabjo; Usmans Dembelē (Kingslijs Komans, 76. min.), Antuāns Grīzmans, Kilians Mbapē; Olivjē Žirū (Markuss Tirāms, 76. min.).

Polijas futbola izlases sastāvs: Vojcehs Ščensnijs; Metijs Kešs, Kamils Gliks, Jakubs Kivjors (Jans Bednareks, 86. min.), Bartošs Berešinskis; Gregors Krihovjaks (Kristiāns Beliks, 71. min.); Jakubs Kaminskis (Nikola Zalevskis, 71.min.), Sebastians Šimaņskis (Arkadsjušs Miliks, 64. min.), Pjotrs Zeliņskis, Pšemislavs Frankovskis (Kamils Grosickis, 87. min.); Roberts Levandovskis.

Uz augšu