Horvātija dramatiskā cīņā "pendelēs" uzveic neatlaidīgos Japānas futbolistus (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Horvātijas futbolists Ivans Perisičs
Horvātijas futbolists Ivans Perisičs Foto: SIPA/Scanpix

Katarā notiekošajā Pasaules kausā futbolā iepriekšējā turnīra fināliste Horvātijas valstsvienība pirmdien pārspēja neatlaidīgo Japānas izlasi un sasniedza ceturtdaļfinālu, kur pretī stāsies Brazīlijas un Dienvidkorejas pāra uzvarētāji.

FIFA 2022

Astotdaļfinālā Horvātijas un Japānas izlašu duelis pamatlaikā noslēdzās neizšķirti 1:1 (0:1), pagarinājumā vārti netika gūti, bet pēcspēles sitienu sērijā ar 3:1 pārāki bija horvāti.

Pamatlaikā Horvātijas izlases labā vārtus guva Ivans Perišičs, bet Japānas valstsvienības rindās precīzs bija Daizens Maeda.

Pirmā puslaika izskaņā Japāna tika pie stūra sitienu, kam sekoja centrējums un pirmais pie bumbas tika Maeda, kurš 43.minūtē to raidīja Horvātijas vārtos, izvirzot vadībā japāņus.

Lai gan arī otrais puslaiks sākās ar japāņu uzbrukumiem, 56.minūtē Horvātijai beidzot izdevās izlīdzināt rezultātu, kad no salīdzinoši tālas distances ar sitienu ar galvu bumbu Japānas vārtos nogādāja Perišičs, kuram tie bija pirmie vārti šajā Pasaules kausā.

Pamatlaika izskaņā par asu spēli aizsardzībā pret Junu Ito no Japānas brīdinājumu saņēma Mateo Kovačičs, taču tas nekā neietekmēja to, ka atlikušajā pamatlaika daļā vārti vairs netika gūti.

Pirmās 15 pagarinājuma minūtes, abām komandām spēlējot piesardzīgi, noslēdzās bez gūtiem vārtiem, bet otrajā pagarinājuma pusē vairāk uzbruka Horvātijas futbolisti, taču visi mēģinājumi izrādījās nesekmīgi.

Japāņi sāka pēcspēles sitienu sēriju, Takumi Minamino raidīto bumbu tverot Horvātijas vārtsargam Dominikam Livakovičam. Pēc tam horvātus vadībā izvirzīja Nikola Vlasičs. Arī otro Japānas "pendeli" atvairīja Livakovičs, kam sekoja vēl viens precīzs Horvātijas sitiens, bumbu vārtos raidot Marcelo Brozovičam.

Trešajā mēģinājumā Takuma Asano panāca 1:2, bet Marko Livajas sekojošais sitiens lidoja garām vārtiem. Ceturto "pendeli" izpildīja Maja Jošida, bumbu atkal noķerot Livakovičam, un ceturtajā pēcspēles sitienu kārtā Horvātijai uzvaru atnesa Mario Pašaliča veiksmīgi izpildīts 11 metru soda sitiens.

Horvāti ceturtdaļfinālā stāsies pretī Brazīlijas un Dienvidkorejas dueļa uzvarētājai.

Sestdien par pirmajām komandām, kuras sasniegušas ceturtdaļfinālu, kļuva Nīderlande un Argentīna, bet svētdien nākamajā kārtā iekļuva arī Francija un Anglija.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļuva astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002.gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026.gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

Japānas izlases sastāvs: Šuiči Gonda, Šogo Taniguči, Takehiro Tomijasu, Maja Jošida, Juto Nagatomo (Kaoru Mitoma, 64.minūte) Vataru Endo, Hidesama Morita (Ao Tanaka, 106.minūte), Juna Ito, Ricu Doans (Takumi Minamino, 87.minūte), Daiči Kamada (Hiroki Sakai, 75.minūte), Daizens Maeda (Takuma Asano, 64.minūte).

Horvātijas izlases sastāvs: Dominiks Livakovičs, Borna Barišičs, Dejans Lovrens, Joško Gvardiols, Josips Juranovičs, Mateo Kovačičs (Nikola Vlašičs, 99.minūte), Luka Modričs (Lovro Majers, 99.minūte), Marcelo Brozovičs, Ivans Perišičs (Miroslacs Oršičs, 106.minūte), Andrejs Kramaričs (Mario Pašaličs, 68.minūte), Bruno Petkovičs (Ante Budimirs, 62.minūte).

Uz augšu