ASV un Krievija vienojas apmainīt basketbolisti Graineri pret noziedznieku Butu (23)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
ASV basketboliste Britnija Grainere
ASV basketboliste Britnija Grainere Foto: AP/Scanpix

ASV un Krievijas varasiestādes vienojušās apmainīt ieslodzīto basketbola zvaigzni Britniju Grineri pret bēdīgi slaveno ieroču tirgotāju Viktoru Butu, kurš 12 gadus atrodas Amerikas cietumā, vēsta ārzemju mediji.

Apmaiņu apstiprinājis ASV prezidents Džo Baidens, vēsta ASV televīzija CBS.

Savukārt ASV telekanāls CNN ziņo, ka Grainere atbrīvota no Krievijas cietuma un jau nodota ASV amatpersonām.

Nedaudz vēlāk ceturtdien Baidens pavēstīja, ka Grainere ir ceļā uz mājām.

"Pirms brīža es runāju ar Britniju Graineri. Viņa ir drošībā. Viņa ir lidmašīnā. Viņa ir ceļā uz mājām," tviterī raksta Baidens.

Baidens ceturtdien vēlāk uzrunā no Baltā nama pavēstīja pavēstīja par Graineres atbrīvošanu.

"Pēc mēnešiem ilgas netaisnīgas aizturēšanas Krievijā, turot neciešamos apstākļos, Britnija drīzumā atgriezīsies savu tuvinieku rokās, un viņai tur bija jābūt visu laiku," sacīja Baidens.

"Šī ir diena, pie kuras mēs strādājām ilgu laiku. Mēs nekad nepārstājām prasīt viņu atbrīvot. Bija nepieciešamas rūpīgas un intensīvas sarunas," piebilda Baidens, pateicoties visiem, kas piedalījās viņas atbrīvošanā, kā arī Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kur notika apmaiņa.

Ieslodzīto apmaiņas faktu apstiprinājusi arī Krievijas Ārlietu ministrija, paziņojot, ka Buta un Graineres apmaiņa notikusi ceturtdien Abū Dabī lidostā.

Ministrija norāda, ka Krievijas pilsonis atgriezies dzimtenē.

Baidena administrācija vasarā ierosināja ieslodzīto apmaiņu, apzinoties, ka Maskava jau sen ir centusies Butu atbrīvot.

Buts pārdeva ieročus karavadoņiem un negodīgām valdībām, kļūstot par vienu no pasaulē meklētākajām personām.

Dēvēts par "nāves tirgotāju", Buts iedvesmoja 2005. gadā uzņemt Holivudas filmu "Kara pavēlnieks", kuras pamatā ir viņa dzīve.

Buts tika arestēts 2008. gadā Taizemes galvaspilsētā Bangkokā. Tas sadusmoja Krievijas varasiestādes.

Pēc diviem gadiem Butu izdeva ASV, kur viņš 12 gadus pavadījis ieslodzījumā.

Bijušais padomju virsnieks Buts 2011.gadā ASV tika atzīts par vainīgu ieroču kontrabandā. Noziedzniekam piesprieda 25 gadu cietumsodu.

Savukārt Grainere šogad 17. februārī Maskavas lidostā tika aizturēta saistībā ar apsūdzībām par Krievijā nelegālo elektronisko cigarešu kārtridžu ar marihuānas eļļu pārvadāšanu savā bagāžā. Krievijā par šo pārkāpumu draud līdz pat desmit gadiem cietumā.

Grainerei piesprieda deviņu gadu cietumsodu un viena miljona rubļu (apmēram 16 300 eiro) naudas sodu. Basketbolistes apelācija tika noraidīta.

Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandu Fīniksas "Mercury" pārstāvošā Grainere kopš 2014.gada starpsezonās Krievijā pārstāvēja Jekaterinburgas UGMK vienību, ar kuru četras reizes uzvarējusi FIBA Eirolīgā. Savukārt WNBA Grainere ar komandu uzvarējusi vienreiz.

Krievija WNBA starpsezonās bija galamērķis daudzām ASV basketbolistēm, jo atalgojums tur ir vairākas reizes lielāks nekā dzimtenē.

Grainere ar ASV izlasi divreiz triumfējusi olimpiskajās spēlēs un divreiz Pasaules kausa izcīņā. Daudzu ekspertu vērtējumā pēdējo gadu laikā viņa uzskatīta par pasaules labāko basketbolisti.

Komentāri (23)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu