Brīvdienas galā: PK futbolā uzzināsim pirmos pusfinālistus (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Argentīnas futbola izlase.
Argentīnas futbola izlase. Foto: AFP / Scanpix

Pasaules kausa futbolā finālturnīrā piektdien kļūs zināms pirmais pusfināla pāris, ceturtdaļfinālos tiekoties Nīderlandei ar Argentīnu un Horvātijai ar Brazīliju.

Horvātijas un Brazīlijas mačs sāksies plkst.17 pēc Latvijas laika, bet Nīderlande un Argentīna spēlēs četras stundas vēlāk. Meistarsacīkstes tiešraidē translē Latvijas Televīzijas 7. kanāls.

Sestdien ceturtdaļfinālos tiksies Anglija un Francija, kā arī Maroka un Portugāle.

Pirmajā ceturtdaļfinālā laukumā dosies pieckārtējā pasaules čempione Brazīlija un iepriekšējo meisarsacīkšu fināliste Horvātija. Pusfinālos Brazīlija spēlējusi septiņas reizes, kamēr Horvātija - divas.

Šīs izlases Pasaules kausa finālturnīros tikušās divas reizes un abās apakšgrupu cīņās uzvarējusi Brazīlija - 1:0 2006. gadā Berlīnē un 3:1 2014. gadā Sanpaulu. Pirms astoņiem gadiem divas bumbas Horvātijas izlases vārtos iesita Neimars.

Horvātija finālturnīru sāka ar bezvārtu neizšķirtu 0:0 pret Maroku, pēc tam sekoja 4:1 uzvara pār Kanādu un apakšgrupu turnīra noslēgumā vēl viens mačs tika noslēgts bez gūtiem vārtiem - 0:0 pret Beļģiju. F apakšgrupā horvāti bija otrie un astotdaļfinālā pēc 1:1 120 minūtēs pēcspēles sitienu sērijā ar 3:1 uzvarēja Japānu. Par astotdaļfināla spēles galveno varoni kļuva Horvātijas izlases vārtsargs Dominiks Livakovičs, kurš atvairīja trīs japāņu izpildītos "venpadsmitniekus".

Brazīlija meistarsacīkšu pirmajā spēlē ar 2:0 uzvarēja Serbiju, abus vārtus, vienus no tiem akrobātiskā lēcienā, gūstot Rišarlisonam. Nākamajā spēlē Kazemīru vēli vārti deva uzvaru 1:0 pret Šveici, bet grupas pēdējā spēlē, pietaupot pamatspēkus, ar 0:1 tika piedzīvots pēdējo minūšu zaudējums Kamerūnai. Astotdaļfinālā Tites vadītās komandas rīcībā atgriezās Neimars un brazīlieši jau pirmajās 36 minūtēs guva četrus vārtus, ar 4:1 pārspējot Dienvidkoreju.

Zlatko Daličs iepriekšējos mačos ir izmantojis dažādas kombinācijas uzbrukumā ar Andreju Kramariču, Marko Livaju un Bruno Petkoviču priekšā. Zem jautājuma zīmes bija kreisās malas aizsarga Borna Sosas dalība mačā, taču ceturtdien kļuva zināms, ka futbolisti ir gana vesels, lai piektdien dotos laukumā.

Brazīliešiem jau tagad vairs nevar palīdzēt uzbrucējs Gabriels Žezuss un aizsargs Alešs Teljess, bet bažas rada Aleša Sandru un Danilu gūtie savainojumi.

Otrā ceturtdaļfinālā tiksies divkārtējā čempione un divkārtējā vicečempione Argentīna ar Nīderlandi, kas trīsreiz bijusi otrā un vienreiz trešā, bet ne reizi - pirmā.

Abas izlases Pasaules kausa finālturnīrā tikušās piecas reizes un bilanci dala uz pusēm - katrai pa divām uzvarām un viens neizšķirts. 1978. gadā abas valstsvienības tikās finālā, kurā ar 3:1 papildlaikā uzvarēja Argentīna. Pēdējo reizi finālturnīrā abu komandu ceļi krustojās 2014. gadā, kad pusfinālā pēc 0:0 pēcspēles sitienu sērijā ar 4:2 pārāki bija argentīnieši.

Šajā finālturnīrā no pēdējās tikšanās reizes piedalās Anhels di Marija un Lionels Mesi Argentīnas valstsvienībā, Deilijs Blinds, Memfiss Depjas, Stefans de Vreiss un Luiss van Gāls Nīderlandes izlasē.

Nīderlande finālturnīra pirmajā spēlē ar 2:0 uzvarēja Senegālu, pēc tam spēlēja neizšķirti 1:1 ar Ekvadoru, bet noslēgumā ar 2:0 pārspēja Kataru. Astotdaļfinālā ar 1:3 tika apturēta ASV.

Argentīna finālturnīru sāka ar 36 nezaudēto spēļu sēriju, bet pirmajā mačā ar 1:2 sensacionāli zaudēja Saūda Arābijai. Pēc tam izcīnītās uzvaras ar 2:0 pār Meksiku un Poliju ļāva ne tikai izkļūt no apakšgrupas, bet arī uzvarēt tajā. Astotdaļfinālā Mesi ar kolēģiem apturēja Austrāliju - 2:1.

Argentīnas izlasē nav skaidrības par di Marijas palīdzību šajā mačā, uzbrucējam kājas augšstilba muskuļa sastiepuma dēļ nepiedaloties astotodaļfinālā. Nīderlandes valstsvienībā spēlēt gatavi visi futbolisti.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļuva astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002. gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026. gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu