Ērvinga un "Nike" šķiršanās

Kairijs Ērvings Foto: AFP/SCANPIX
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Bruklinas "Nets" spēlētājs Kairijs Ērvings savās sociālo mediju platformās dalījās ar ierakstu, kurā reklamēja antisemītisku filmu "From Jews to Blacks: Wake up Black America". Kino darbā noliegts Holokausts un ebreji tiek attēloti kā pasaules ļaundari. Oranžās bumbas fanus pārņēma šoks, ka šādi rīkojās basketbola zvaigzne. Lielākā daļa basketbola pasaules reaģēja pārāk lēni un piemēroja maigus sodus Ērvingam par nepatiesas informācijas izplatīšanu, bet ilglaicīgais partneris "Nike" nevilcinājās ar laulības izbeigšanu.

Sākotnēji basketbolists no saviem sociālo mediju kontiem ierakstu nevēlējās dzēst. Rezultātā savu viedokli publiski pauda arī kluba īpašnieks Džozefs Cai, kurš nosodīja savas komanda spēlētāja rīcību. Vēlāk basketbolists izdzēsa publicēto ziņu un atvainojās, viņam tika piespriesta astoņu spēļu diskvalifikācija. Kamēr Ērvings izcieta sodu, ar viņu tikās NBA komisārs Ādams Silvers, lai palīdzētu izprast kaitējumu, kuru viņš nodarījis.

Pārsteidzoši ir tas, ka kādreizējais Ērvinga treneris Sandis Pjonins, kurš pēc tautības ir ebrejs, viņu aizstāvēja. "Viņš nav antisemīts. Viņam nav aizspriedumu," sarunā ar "The Philadelphia Inquirer" sacīja Pjonins. "Viņš, būdams gaišs cilvēks, nesaprata, ko dara. Kā kaut ko tādu var reklamēt? Veic izpēti. Ņemot vērā, ka (Ērvingam) sociālajos medijos ir tik daudz sekotāju, ir jābūt gudrākam."

3. novembrī "Nets" vadība un tās basketbolists Ērvings kopā ziedoja vienu miljonu ASV dolāru (apmēram 1,02 miljoni eiro) organizācijām, kas cīnās pret antisemītismu, naidu un neiecietību.

Sporta preču ražotājs "Nike" 5. decembrī oficiāli pārtrauca sadarbību ar vienu no savas kompānijas sejām - Ērvingu. Aptuveni mēnesi iepriekš atpazīstamais sporta apģērbu brends nolēma apturēt sadarbību ar Kairiju, un "Nike" nolēma no veikala plauktiem izņemt "Kyrie 8" apavu modeli.

"Kairijs pārkāpa robežu," 10. novembrī sarunā ar Ziemeļamerikas mediju "CNBC" izteicās "Nike" līdzdibinātājs Fils Naits. "Viņš nāca klajā ar tādiem izteicieniem, kurus nevaram ignorēt, un tāpēc mēs pārtraucām attiecības."

Pašreiz uzņēmums vairākus Ērvinga apavus pārdod par puscenu ­– "Kyrie Infinity" apavi tiek pārdoti par 69,97 ASV dolāru, iepriekšējā summa bija 140 ASV dolāru, savukārt "Kyrie Low 5" apavus iespējams iegādāties par 61,97 ASV dolāru, iepriekšējo 120 ASV dolāru vietā.

Ērvings laulību ar "Nike" sāka 2011. gadā - neilgi pēc tam, kad viņu draftā ar pirmo numuru izraudzījās Klīvlendas "Cavaliers". 2014. gadā pirmo reizi tirdzniecībā nonāca Ērvinga zīmola apavi, un kopš tā brīža basketbolists katru gadu no "Nike" saņēma ap 11 miljoniem ASV dolāru.

Apmēram 68% NBA spēlētāju valkā "Nike" apavus. Katrā sezonā kopš "Kyrie 1" apavu izlaišanas ikgadējais Kairija botu modelis bija viens no valkātākajiem visā līgā. ESPN ziņo, ka "Nike" neaizliegs citiem NBA basketbolistiem nēsāt Kairija zīmola produkciju.

"Ikviens, kurš (kādreiz) iztērējis savu grūti nopelnīto naudu, manam apavu pārim, tāpēc es jūs uzskatu par daļu no savas ģimenes, un mēs esam mūžīgi saistīti," pirmdien "Twitter" ar ierakstu dalījās Ērvings. "Ir pienācis laiks parādīt, cik spēcīgi mēs esam kā kopiena."

Pašlaik Ērvings ir kļuvis par brīvo apavu aģentu, ja kādam 2014. gadā pateiktu, ka viens no labākajiem līgas saspēles vadītājiem būs bez apavu līguma, tas nāktu kā pārsteigums. Ņemot vērā faktu, ka Ērvings otro sezonu pēc kārtas uz ilgāku laiku tika izslēgts no komandas, tas nav pārsteidzoši, ka vakcīnskeptiķi Ērvingu neviens nevēlas zem sava sporta zīmola karoga. Būs interesanti redzēt, vai kāda apavu kompānija vēlēsies ar Ērvingu noslēgt līgumu, zinot viņa darbības ārpus basketbola laukuma.

Ērvings otro sezonu pēc kārtas tika uz laiku izslēgts no komandas. Pagājušajā sezonā 30 gadu vecais aizsargs atteicās vakcinēties pret Covid-19, kā dēļ nedrīkstēja piedalīties mājas spēlēs, bet decembrī viņš atgriezās komandā. Pats basketbolists mediju vidē ir izteicies, ka viņš jūtas brīvs, ka vairs nepieder nevienai apavu kompānijai un, protams, sociālajos medijos arī paudis savu sajūsmu.

2020./2021. gada sezonas laikā bijušais Maiami "Heat" spēlētājas Mejerss Lenards video spēļu straumēšanas platformā "Twitch" izteicās par ebrejiem zaimojoši: "Jūs sūda gļēvuļi, netēmējiet uz mani, jūs, izdr..tie žīd..i!" Pēc šādas negatīvas publicitātes Lenards līdz pat šodienai nav bijis spējīgs atrast darbu vadošajā basketbola līgā. Ņemot vērā, ka Kairijs "Nets" klubam un NBA ražo dolārus par reklāmu ieņēmumiem, neviens viņu nedomāja atstādināt no aroda, bet "Nike" bija gatavi atteikties no kārtīga naudas žūkšņa, lai saglabātu tīru sirdsapziņu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu