Nīderlande neticami atspēlējas, tomēr PK pusfinālu sasniedz Argentīna (5)

CopyDraugiem X Whatsapp

Argentīnas futbola izlase piektdien Katarā sasniedza Pasaules kausa pusfinālu, kur pretī stāsies Horvātijas valstsvienība. 

FIFA 2022

Argentīna ceturtdaļfinālā pieveica Nīderlandi ar rezultātu 2:2 (1:0, 1:2, 0:0, 11 m - 4:3).

Vārtus Argentīnai guva Navels Molina un Lionels Mesi, bet Nīderlandei divus vārtus iesita Vauts Veghorsts.

Pirmajā precīzajā sitienā pa vārtiem spēlē tika gūti vārti. 35.minūtē Lionels Mesi ar piespēli izvirzīja vienatnē ar nīderlandiešu vārtsargu aizsargu Molinu, kurš ar pirmo pieskārienu bumbu apstrādāja, bet ar otro raidīja to vārtu kreisajā apakšējā stūrī.

63.minūtē pēc patāla Mesi izpildīta soda sitiena bumba tikai nedaudz lidoja virs pretinieku vārtu labā stūra.

Astoņas minūtes vēlāk Denzels Damfrīss uz soda laukuma robežas uzķērās uz Markosa Akunjas māņu kustības, nogāžot viņu zemē un nopelnot 11 metru soda sitienu, ko realizēja Mesi. Mesi bumbu raidīja vārtu labajā stūrī.

Šie Mesi bija desmitie vārti Pasaules kausa finālturnīros, valsts visu laiku labāko vārtu guvēju sarakstā Pasaules kausa finālturnīru spēlēs izvirzoties dalītā pirmajā vietā ar Gabrielu Batistutu.

77.minūtē pēc Kodija Gakpo kritiena Argentīnas soda laukumā 11 metru sitiens netika piešķirts, bet vienus vārtus Nīderlande atguva 83.minūtē, kad pēc Stīvena Berghuisa centrējuma no labās puses vārtus ar galvu guva Vauts Veghorsts, kurš laukumā bija nācis piecas minūtes atpakaļ.

Divas minūtes vēlāk pēc vēl viena centrējuma pie atlēkušās bumbas nedaudz pa labi no vārtiem soda laukumā tika Lūks de Jongs. Pēc viņa sitiena bumba nonāca vārtu tīklā, taču tika sista nedaudz garām labajam vārtu stabam.

Nīderlande izlīdzinājumu panāca kompensācijas laika 11.minūtē pēc brīvsitiena izspēles. Tons Kopmeiners pa zemi piespēlēja bumbu Veghorstam, kurš to saņēma soda laukuma viducī, "sieniņas" spēlētājiem palecoties gaisā. Veghorsts bumbu apstādināja un cīņā ar aizsargu raidīja to vārtu labajā stūrī - 2:2.

Pirmajā papildlaika daļā bīstamu momentu nebija, bet otrajā bīstami uzbruka argentīnieši, jau papildlaika pirmajā minūtē Enco Fernandesam trāpot pa kreiso vārtu stabu.

Mačā tika piešķirtas 17 dzeltenās kartītes, desmit no tām nopelnot argentīniešiem, bet divas nīderlandieši sapelnīja jau pēcspēles sitienu laikā.

Pēcspēles sitienus pirmie sāka izpildīt nīderlandieši, taču Virdžila van Deika sitienu kreisajā stūrī atvairīja Damjans Martiness. Mesi mierīgi iesita kreisajā stūrī, vārtsargam lecot uz pretējo pusi, - 1:0 Argentīnas labā.

Arī otrajā sitienā Martiness atvairīja Stīvena Berghuisa sitienu, kurš mērķēja pa labi, bet Leando Paredess ar spēku iedzina bumbu vārtu kreisajā stūrī - 2:0 Argentīnas labā.

Tons Kopmeiners iesita vārtu labajā stūrī, un brīdi vēlāk viņam sekoja argentīnietis Gonsalo Montjels, vārtsargam lecot pretējā virzienā.

Veghorsts panāca 2:3 ar sitienu kreisajā stūrī, vārtsargam lecot uz pretējo pusi, bet Fernandess aizsita garām vārtu kreisajam stūrim.

Lūks de Jongs ar sitienu kreisajā stūrī panāca 3:3, bet Lautaro Martiness ar sitienu tajā pašā stūrī izvirzīja Argentīnu pusfinālā - 4:3.

Abas izlases Pasaules kausa finālturnīrā bija tikušās piecas reizes, katrai svinot pa divām uzvarām. 1978.gadā abas valstsvienības tikās finālā, kurā ar 3:1 papildlaikā uzvarēja Argentīna. Pēdējo reizi finālturnīrā abu komandu ceļi krustojās 2014.gadā, kad pusfinālā pēc 0:0 pēcspēles sitienu sērijā ar 4:2 pārāki bija argentīnieši.

Šajā finālturnīrā no pēdējās tikšanās reizes piedalās Anhels di Marija un Lionels Mesi Argentīnas valstsvienībā, Deilijs Blinds, Memfiss Depjas, Stefans de Vreiss un Luiss van Gāls Nīderlandes izlasē.

Nīderlande finālturnīra pirmajā spēlē ar 2:0 uzvarēja Senegālu, pēc tam spēlēja neizšķirti 1:1 ar Ekvadoru, bet noslēgumā ar 2:0 pārspēja Kataru. Astotdaļfinālā ar 3:1 tika apturēta ASV.

Argentīna finālturnīru sāka ar 36 nezaudēto spēļu sēriju, bet pirmajā mačā ar 1:2 sensacionāli zaudēja Saūda Arābijai. Pēc tam izcīnītās uzvaras ar 2:0 pār Meksiku un Poliju ļāva ne tikai izkļūt no apakšgrupas, bet arī uzvarēt tajā. Astotdaļfinālā Mesi ar kolēģiem apturēja Austrāliju - 2:1.

Argentīnas izlasē nebija skaidrības par di Marijas palīdzību šajā mačā, uzbrucējam kājas augšstilba muskuļa sastiepuma dēļ nepiedaloties astotodaļfinālā. Nīderlandes valstsvienībā spēlēt bija gatavi visi futbolisti.

Sestdien ceturtdaļfinālos tiksies Anglija un Francija, kā arī Maroka un Portugāle.

Jau ziņots, ka piektdien iepriekšējo meistarsacīkšu fināliste Horvātija pēcspēles sitienos ar 1:1 (0:0, 0:0, 1:1, 11 m - 4:2) bija pārāka par pieckārtējo šo sacensību uzvarētāju Brazīliju.

Vārtus papildlaikā Brazīlijai guva Neimars, bet Horvātijai - Bruno Petkovičs.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļuva astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002.gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026.gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

Argentīnas izlases sastāvs: Damjans Martiness; Kristians Romero (Hermans Pesella, 78.min.), Nikolass Otamendi, Lisandro Martiness (Anhels di Marija, 112.min.); Rodrigo De Pauls (Leando Paredess, 67.min.), Markoss Akunja (Nikolass Taljafiko, 78.min.), Aleksiss Makalisters, Enco Fernandess, Navels Molina (Gonsalo Montjels, 106.min.); Hulians Alvaress (Lautaro Martiness, 82.min.), Lionels Mesi (kapt.).

Nīderlandes izlases sastāvs: Andris Noperts; Juriēns Timbers, Virdžils van Deiks (kapt.), Nātans Akē; Kodijs Gakpo (Noā Langs, 113.min.), Martens de Rons (Tons Kopmeiners, 46.min.), Deilijs Blinds (Lūks de Jongs, 64.min.), Frenkijs de Jongs, Denzels Damfrīss; Stīvens Bergveins (Stīvens Berghuiss, 46.min.), Memfiss Depajs (Vauts Veghorsts, 78.min.).

Uz augšu