Vai FIFA rūp klimata aizsardzība?

Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Futbola līdzjutēji un arī mājsaimnieces pašlaik seko līdzi šī gada lielākajam sporta notikumam. Katarā noskaidrojas spēcīgākā valstsvienība Pasaules kausa izcīņā. Tiek paredzēts, ka finālmaču TV ekrānos skatīsies aptuveni viens miljards cilvēku.

Gatavojoties vērienīgajam kājbumbas notikumam, Katara uzbūvēja septiņus jaunus stadionus un atjaunoja astoto, lai tas atbilstu Pasaules kausa (PK) prasībām. Vēl bez sporta infrastruktūras arābi uzcēla jaunu lidostu, metro sistēmu, jaunus ceļus un aptuveni 100 viesnīcu. Turnīra organizatori izceļ, ka klātienē spēles apmeklēs vismaz 1,2 miljoni futbola līdzjutēju, no kuriem lielākā daļa izmanto gaisa transportu. Klimata un vides sakarā rodas jautājums, kas būtu jādara, lai PK futbolā un citus sporta notikumus padarītu videi draudzīgākus?

Katarieši grib padarīt šo PK par pirmo, kas ir "pilnībā oglekļa neitrāls". Katara apsolījusi samazināt oglekļa apjomus, bet daudzi vides eksperti šajā faktā saskata melus, viņi apgalvo, ka oglekļa izmešu apjoms varētu būt trīs reizes lielāks, nekā tiek klāstīts. Vairākas Eiropas valstis jau iesniegušas sūdzības Starptautiskajā Futbola federāciju asociācijā (FIFA) par maldīgas informācijas izplatīšanu.

Izaicinājumu mērogs nenoliedzami ir plašs. Vairāki klimata aizstāvji uzskata, ka PK nav iespējams padarīt klimatam vai videi draudzīgāku, ņemot vērā apmeklētāju skaitu, kas dodas uz turnīru, arī būvniecības darbus, kuri tiek veikti, lai uzbūvētu vērienīgo infrastruktūru. Vai šo pasākumu ir iespējams padarīt "zaļāku"?

"Ir grūti iedomāties citu nozari, kas piesaistītu miljardu cilvēku uzmanību visā pasaulē," saka Suki Hoaglands, kurš ir Stenfordas Universitātes pasniedzējs vides un ilgtspējas tematos. "Viss būs atkarīgs no tā kā reaģēs sabiedrība."

Tiek lēsts, ka pēdējie trīs PK ir radījuši no 2,2 līdz 2,8 miljoniem tonnu oglekļa dioksīda ekvivalenta (CO2e). Katarā šis skaitlis varētu būt vēl lielāks. Daži spekulē, ka šajā turnīrā tiks radīts ap 10 miljoniem tonnu CO2e.

Tas ir milzīgs daudzums, lai gan joprojām tā ir neliela daļa no globālajām oglekļa emisijām. Taču oglekļa emisijas uz planētas kopumā līdz 2030. gadam ir jāsamazina uz pusi, arī FIFA vajadzētu spert soli šajā virzienā, lai samazinātu kaitīgos izdalījumus.

Divi aspekti PK ietvaros rada vislielāko piesārņojumu klimatam. Pirmkārt, lidošana ir viens no galvenajiem iemesliem, kas rada lielu daudzumu oglekļa dioksīda, tādēļ fanu došanās uz sporta notikumiem ir lielākais kaitēklis klimatam. Otrs vaininieks pie klimata problēmām ir būvniecība – stadioni, viesnīcas, ceļi utt.

Protams, var daudz darīt, lai samazinātu būvniecības ietekmi uz vidi. Viens acīmredzams sākumpunkts ir patērēt enerģijas avotus, kas rada mazāk oglekli, to varētu risināt ar saules paneļu parku radīšanu. "Visam enerģijas patēriņam vajadzētu būt no atjaunojamās enerģijas," saka Deils Vinss, futbola kluba "Forest Green Rovers" īpašnieks. Par prioritāti noteikti varētu izvirzīt dažādu elektrisko transporta līdzekļu ieviešanu, piemēram, elektriskos autobusus, mašīnas utt.

Vēl viens aspekts, kā varētu samazināt oglekļa dioksīda piesārņojumu, ir nebūvēt tik daudz stadionu vai organizēt turnīru tādās valstīs, kurās jau ir nepieciešamā infrastruktūra, un stadioni turpinātu pilnvērtīgu dzīvi arī pēc turnīra. Piemēram, Katara ir viena no visnepiemērotākajām valstīm, kur organizēt PK, jo daudzi no šiem stadioniem pēc futbola svētku beigām, visticamāk, netiks pienācīgi izmantoti. Šis ir ļoti grūti sasniedzams mērķis, ņemot vērā, ka uz 2026. gada PK komandu skaits palielināsies no 32 līdz 48, kas rezultēsies tajā, ka būs nepieciešami vairāk stadionu.

Vietu skaitu palielināšana stadionos noteikti nenāk par labu klimatam. Sporta un klimata pārmaiņu eksperte Madlēna Orra uzsver, ka sēdvietu samazināšana uz 20 000 cilvēkiem stadionā būtu solis pareizajā virzienā, ja domājam par ilgtermiņu klimata un vides jautājumiem.

Orra izceļ, ka nākotnē līdzjutēji varētu neceļot, jo viņu pašmāju stadioni ar hologrammu palīdzību varētu translēt spēles un fani sajustos, it kā viņi klātienē vērotu maču. "Mēs esam ļoti tuvu tam, lai būtu attīstītas spēcīgas hologrammu un projektoru tehnoloģijas, kas tiešraidē varētu projicēt spēli, piemēram, no Ķīnas stadiona uz Vemblija stadiona zāliena," izceļ Orra. Protams, šķēršļi varētu rasties ar cilvēku pārliecināšanu, ka šāda skatīšanās pieredze ir labāka nekā došanās klātienē atbalstīt savu nacionālo izlasi.

Ilgtermiņā klimata pārmaiņas negatīvi ietekmēs arī sportu, sākot ar karstuma viļņiem, sausumu, plūdiem, tāpēc sporta nozare ir ieinteresēta skatīties virzienā, kur iespējams samazināt oglekļa dioksīda piesārņojumu.

Sportā jau ir vairākas klimata iniciatīvas, vislielākā ir ANO rīcības programma sporta un klimata jomā, kas tika sākta 2018. gadā. Pašlaik to ir parakstījušas vairāk nekā 200 sporta organizāciju, tostarp FIFA, kuras mērķis ir virzīt nozari uz zema oglekļa patēriņu.

No klimata aspekta ir biedējoši raudzīties uz nākamo Pasaules kausu 2026. gadā, kur oglekļa emisijas rādītāji varētu palielināties vēl vairāk, jo nākamajā turnīrā komandu skaits būs lielāks un spēles norisināsies trijās valstīs (Kanāda, Amerika, Meksika), kas rezultēsies ar vēl vairāk lidojumiem un līdz ar to lielāku gaisa piesārņojumu.

FIFA pēdējos gados daudz ir iestājusies par "Tīru spēli", tāpēc organizācijai vajadzētu rādīt priekšzīmi - piekopjot godīgu un korektu spēli pret klimatu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu