Francijas un Marokas duelī noskaidrosies Argentīnas pretiniece PK finālā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Francijas futbolists Kiljans Mbapē
Francijas futbolists Kiljans Mbapē Foto: SIPA/Scanpix

Francijas un Marokas futbola izlašu duelī trešdien tiks noskaidrota valstsvienība, kas svētdien ar Argentīnu cīnīsies par Pasaules kausa trofeju. Mačs sāksies plkst.21 pēc Latvijas laika, tiešraidē to translējot Latvijas Televīzijas 7.kanālam.

Šī mača uzvarētāja svētdien ar Argentīnu cīnīsies par pasaules čempiones titulu, bet zaudētāja dienu iepriekš ar Horvātiju spēlēs par trešo vietu. Otrdien notikušajā pirmajā pusfinālā Argentīna ar rezultātu 3:0 uzvarēja Horvātiju.

Abas izlases finālturnīrā līdz šim nav tikušās, pēdējo savstarpējo maču aizvadot 2007.gadā, kad pārbaudes spēle ar abu komandu dalību "Stade de France" stadionā noslēdzās neizšķirti 2:2.

Marokas izlase ir vēsturē pirmā Āfrikas valstsvienība, kas iekļuvusi Pasaules kausa pusfinālā. Francūži labāko četriniekā iekļuvuši septīto reizi, no iepriekšējām sešām sasniedzot arī finālu un izcīnot divus titulus.

Daļa no Marokas futbola izlases spēlētājiem ir dzimuši un savas futbolista gaitas sākuši Rietumeiropā, tajā skaitā arī Francijā.

Didjē Dešanā vadītajā komandā šobrīd nav futbolistu, kuri traumas dēļ varētu nepiedalīties šodienas mačā, tiesa, valstsvienības pieteikumā joprojām ir Karims Benzemā, kura dalība šajā finālturnīrā nav gaidāma. Marokas izlasei, visticamāk, būs jāiztiek bez komandas kapteiņa Romēna Saisa, kurš augšstilba savainojuma dēļ iepriekšējā spēlē paša spēkiem nevarēja pamest laukumu. Zem jautājuma zīmes ir arī Najefa Agerda un Nusaira Mazrauī dalība spēlē.

Francijas futbolisti Pasaules kausa titula aizstāvēšanu sāka ar uzvaru 4:1 pār Austrāliju, pēc tam ar 2:1 tika uzvarēta Dānija, bet trešajā mačā ar 0:1 nācās atzīt citas Ziemeļāfrikas izlases Tunisijas pārākumu. Tas gan netraucēja "Les Bleus" iegūt pirmo vietu D apakšgrupā, pēc tam astotdaļfinālā ar 3:1 uzvarot Poliju un ceturtdaļfinālā ar 2:1 pārspējot Angliju.

Valida Regragui vadītie marokāņi jau pirmajā mačā atņēma punktus vicečempionei Horvātijai (0:0), pēc tam ar 2:0 tika pārspēta Beļģija un F apakšgrupas pēdējā spēlē arī Kanāda, šajā duelī ielaižot līdz šim vienīgos vārtus finālturnīrā - 2:1. Maroka guva pirmo vietu F apakšgrupā, astotdaļfinālā pēc bezvārtu neizšķirta pēcspēles 11 metru sitienu sērijā uzvarēja Spāniju, bet ceturtdaļfinālā ar 1:0 apturēja Portugāli.

Francūzis Kilians Mbapē ar argentīnieti Lionelu Mesi guvuši pa pieciem vārtiem katrs un ir čempionāta labāko bombardieru augšgalā, pa četriem precīziem sitieniem ir diviem citiem šo valstu futbolistiem Olivjē Žirū un Hulianam Alvaresam. Marokāņiem divus vārtus guvis Jusefs En-Nesiri.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļuva astotdaļfinālā un turpināja cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002.gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026.gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu