Mesi un Argentīna zenītā

Lionels Mesi Foto: AFP/SCANPIX
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Gonsalo Montjels realizē uzvaru nesošo pendeli, Lionels Mesi nokrīt uz ceļiem un skatās debesīs. Lielākā daļa Argentīnas izlases spēlētāji jau svin, bet numurs desmit paliek laukuma centrā, viņu pārņem ne tikai emocijas, bet arī nogurums pēc elpu aizraujoša un neaizmirstama Pasaules kausa (PK). Argentīna ar Mesi priekšgalā atkal ir PK čempioni, iepriekšējā reize, kad argentīnieši bija labākā futbola nācija pasaulē bija tālajā - 1986. gadā, tobrīd pašreizējā Argentīnas zvaigzne nemaz vēl nebija nākusi pasaulē. Mesi bija ilgi jāgaida, lai papildinātu savu trofeju plauktu ar trūkstošo kausu, bet 35 gadu vecumā tas beidzot ir noticis.

Visa turnīra laikā ap Argentīnas izlasi virpuļoja mežonīga enerģija. Katru dienu Dohas pilsētas ielās varēja redzēt arvien vairāk Dienvidamerikas fanu, kas tērpušies zilos un baltos toņos. Pateicoties līdzjutējiem, Argentīnas izlases futbolisti jutās kā mājinieki. Tā rezultātā kājbumbas meistari izjuta lielu spiedienu, lai pārtrauktu 36 gadus ilgo sausuma periodu un Argentīnas pastāvēšanas vēsturē izcīnītu trešo PK trofeju.

Nu jau leģendārais Mesi pirms turnīra teica, ka šī būs viņa pēdējā deja nacionālās izlases sastāvā, bet pēc gūtā panākuma superzvaigzne noliedz, ka viņa karjera Argentīnas izlasē būtu beigusies. "Nē, es nenoslēdzu karjeru Argentīnas izlasē. Vēlos tās rindās spēlēt kā pasaules čempions," pēc triumfa Katarā izteicās Mesi. "Šis ir neiedomājams sasniegums. Ticēju, ka Dievs pasniegs man kausu. Biju pārliecināts, ka uzvarēsim un tagad to izbaudīsim."

Atklāšanas spēlē Argentīna cieta negaidītu zaudējumu 1:2 pret Saūda Arābiju, daudzi eksperti tobrīd norakstīja Mesi izredzes jebkad izcīnīt PK titulu, bet turpinājumā Argentīna pēc katra panākuma guva arvien lielāku pārliecību, ka šis ir un būs viņu gads.

Argentīnas izlases spēles PK

Argentīna - Saūda Arābija1:2
Argentīna - Meksika2:0
Argentīna - Polija2:0
Argentīna - Austrālija2:1
Argentīna - Nīderlande2:2, 4:3 (pendelēs)
Argentīna - Horvātija3:0
Argentīna - Francija3:3, 4:2 (pendelēs)

Svētdienas vakarā Argentīnas izlase spēli pret Franciju iesāka paliecinoši. 21 min. Usmans Dembelē iekrita aizsardzībā un savā soda laukumā pārkāpa noteikumus pret Anhelu di Mariju, tas deva 11 metru soda sitienu, kuru aukstasinīgi realizēja Mesi. 15 minūtes vēlāk bumba atkal atradās Francijas izlases vārtos, Mesi ar teicamu piespēli izvirzīja komandas biedru Aleksi Makalisteru pretuzbrukumā. Makalisters noslēgumā piespēlēja bumbu uz kreiso pusi, kur ar spēcīgu sitienu di Marija to trieca Igo Lorisa cietoksnī, bet desmit minūtes pirms mača beigām Argentīnas pārsvars izdzisa - vispirms 80 min., Mesi pēctecis Kilians Mbapē realizēja 11 metru soda sitienu un minūti vēlāk Mbapē no gaisa šķēla bumbu vārtu tālajā stūrī. Spēle aizgāja līdz pagarinājumam.

Otrā papildlaika otrajā minūtē Francijas aizsardzība pazaudēja savus spēlētājus, kas deva Argentīnai pretuzbrukuma iespējas, kas noslēdzās Mesi vārtu guvumā, bet arī šoreiz Argentīnai nebija lemts noturēt pārsvaru. Trīs minūtes pirms pagarinājuma beigām Argentīnas soda laukumā ar roku nospēlēja Leandro Paradess, dodot Mbapē iespējas atkal pārbaudīt savu meistarību pret Emiljano Martinesu. Francijas izlases superzvaigzne atkal bija nekļūdīgs – 3:3. Pašā kompensācijas laika beigās francūži pat varēja izraut uzvaru, bet Martiness negribēja pieļaut, ka viņa nācijas iedzīvotāji tiek sarūgtināti un atvairīja Kolo Muani sitienu. Tieši pendelēs par galveno varoni kļuva Martiness, kurš atvairīja divus sitienus un uzvaras nesošo vienpadsmitnieku realizēja Montjels, ļaujot Argentīnai pēcspēles sitienu sērijā uzvarēt ar 4:2. Troksnis, ko Argentīnas līdzjutēji radīja, kad bumba trāpīja tīklā, lika novibrēt visai Katarai.

Argentīnas izlases trenera nopelns

Runājot par Argentīnas izlases panākumu, nevar nepieminēt arī otru Lionelu - 44 gadus veco Argentīnas izlases treneri Lionelu Skaloni. Daudzi Argentīnas žurnālisti bija pārsteigti, ka pamatsastāvā nozīmīgās izslēgšanas spēles nesāka Lautaro Martiness, vai, piemēram, ka pirmo iznācienu uz futbola zāliena Paulo Divala piedzīvoja tikai pusfināla mačā pret Horvātijui. Skaloni nebaidījās atstāt "lielos vārdus" uz rezervistu soliņa, svarīgākais ir atrast pareizo sastāvu, kas nes panākumus un šajā PK turnīrā viņam tas izdevās.

2018. gada PK, kas norisinājās Krievijā, Skaloni vārds jau bija atrodams treneru korpusā, bet viņš nebija galvenais. Viņa pienākums bija izpētīt un atrast vājās vietas pretinieku komandas sastāvā. Iepriekšējā turnīrā Argentīnas komanda astotdaļfināla spēlē cieta neveiksmi tieši pret Franciju. Skaloni ievēroja vairākas labas lietas Francijas izlases futbolistu izpildījumā, un saprata, ka pēc līdzīga stila jābūvē arī Argentīnas nacionālā komanda.

Foto: 2022. gada Pasaules kausa fināls: Francija - Argentīna

Izslēgšanas spēļu fāzē pret katru pretinieku Skaloni mācēja pielāgot savu spēles zīmējumu un atrast īsto virknējumu, kas palīdzēja Argentīnai izcīnīt panākumu. Kopumā taktiskās shēmas pilnībā neatstāja nekādas cerības horvātiem cīņā pret Argentīnu. Finālspēles laikā Argentīnas futbolisti demonstrēja disciplinētu futbolu, bet tomēr Francijas futbolisti prata atrasta caurumus. "Nespēju noticēt, ka perfektā spēlē cietām tik daudz. Neticami, bet šī komanda ir gatava visiem pārbaudījumiem. Esmu lepns ar viņu paveikto! Tā ir neticama komanda. Visi pavērsieni, neizšķirti – tas mani padara emocionālu. Tikai gribu pateikt, lai cilvēki izbauda šo mirkli, jo tā ir mūsu valsts vēsture," par panākumu priecājās Skaloni.

Vai Mesi ir visu laiku labākais?

Pēc PK trofejas izcīnīšanas daudzi futbola kopienas pārstāvji ir teikuši, ka bez šaubām visu laiku izcilākais kājbumbas pārstāvis ir Mesi. Visas karjeras garumā Mesi ticis salīdzināts ar daudzām futbola izcilībām kā Pelē, Djego Maradonu u.c. , bet daudzi teikuši, ka Mesi nav par šīm leģendām labāks, kā galveno pretargumentu minot, ka Rosario pilsētā dzimušais futbolists nav izcīnījis PK titulu. Pēc Mesi triumfa PK, savā "Instagram" kontā Pelē rakstīja: "Apsveicu, Argentīnu! Djego pavisam noteikti tagad smaida."

Argentīnas izlases zvaigzne ir pirmais futbolists, kurš divas reizes ieguvis turnīra labākā spēlētāja godu ("Golden Ball"), iepriekšējo reizi viņš šo atzinību izpelnījās 2014. gadā. Šis apgalvojums tika ieviests 1982. gadā. Mesi PK ir piedalījies 21 Argentīnas izlases vārtu guvumā – astoņas reizes rezultatīvi asistējis un 13 reizes raidījis bumbu vārtos. Saskaitot izlases un klubu vārtu guvumus Mesi karjeras 1003. spēlē ir guvis 793 vārtus, bet svarīgākā statistika - Mesi īpašumā ir PK tituls.

Foto: AFP/SCANPIX

Mesi ceļš līdz pirmajai PK trofejai ir bijis mokošs un sirdssāpēm pilns, sākot jau no 2006. gada, kad 18 gadu vecumā tikai piedzīvota debija uz lielākās izlašu skatuves, kur ceturtdaļfināla mačā Vācijas izlase pendelēs pārspēja Argentīnas izlasi. 2014. gadā Mesi bija tuvu tam, lai pirmo reizi izcīnītu šo prestižo trofeju, bet atkal svītru pārvilka vācieši, finālā pārspējot Argentīnas izlasi ar rezultātu 1:0.

Mesi vārds vienmēr būs jebkurā sarunā, kad runās par labākajiem futbolistiem, un tagad Mesi izcilības statusa apstrīdēšana kļūs arvien sarežģītāka. Tagad viņš PK trofeju var novietot plauktā, kur jau stāv septiņas zeltas bumbas ("Ballon d'Or"), "Copa America" tituls, četri UEFA Čempionu līgas kausi, desmit "La Liga" tituli un viens Francijas līgas čempiontituls (visticamāk, šis skaitlis jau nākamajā gadā pārtaps par divi). Vai šis PK būs noslēguma kadrs Mesi leģendai?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu