FIA ierobežos autosportistu vārda brīvību

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
F-1 pilots Luiss Hamiltons
F-1 pilots Luiss Hamiltons Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) turpmāk piemēros sankcijas visiem autosportistiem, tostarp Pirmās formulas (F-1) pilotiem, par politisku, reliģisku un personisku viedokļu vai komentāru paušanu, vēsta portāls "Autosport".

FIA Starptautiskajā sporta kodeksā veiktas izmaiņas, kas paredz, ka autosportistiem nepieciešama iepriekš saskaņota rakstiska atļauja, lai paustu politiskus, reliģiskus un personiskus uzskatus.

Pretējā gadījumā tiks pārkāpti neitralitātes principi, kas iekļauti FIA statūtos.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā sākot ar 2023. gadu.

Visslavenākais gadījums notika 2020. gadā, kad Toskānas "Grand Prix" sacīkstēs Mudžello trasē titulētais F-1 pilots birts Luiss Hamiltons mugurā uzvilka T-kreklu ar vēstījumu: "Arestējiet policistus, kas nogalināja Breonu Teilori."

Septiņkārtējais pasaules čempions aicināja pievērst uzmanību notikumiem Lūivilā (Kentuki, ASV), kur neveiksmīgā policijas operācijā tika nošauta ātrās palīdzības darbiniece Breona Teilore.

Domājot, ka tie ir laupītāji, Teilores dzīvesbiedrs Kenets Vokers pašaizsardzības nolūkos izšāva policistu virzienā, pēc kā policisti dzīvoklī raidīja vairāk nekā 20 "aklos" šāvienus un nogalināja Teilori.

26 gadus vecajai sievietei trāpīja astoņas lodes. Policija veica pretnarkotiku operāciju, taču nekādas narkotikas dzīvoklī netika atrastas.

Hamiltons vairākkārt publiski iestājies pret rasismu.

2021. gadā himnas laikā pirms Ungārijas "Grand Prix" sacīkstēm F-1 pilots vācietis Sebastiāns Fetels bija tērpies T-kreklā ar uzrakstu "Same Love", paužot atbalstu LGBTQ+ kustībai un seksuālo minoritāšu tiesībām.

Noprotams, ka FIA ar izmaiņām noteikumos vēlas izdabāt sacensību rīkotāju valstīm, kurām nereti politiskie un reliģiskie uzskati nesaskan ar Rietumu pasaulē pieņemtajām normām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu