Karalim Džeimsam - 38 (1)

Lebrons Džeimss Foto: AFP/SCANPIX
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Lebronam Džeimsam, vienam no visu laiku izcilākajiem Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājiem, šodien aprit 38 gadi. Vairums oranžās bumbas meistaru, sasniedzot šo gana nozīmīgo skaitli aktīvā sportista karjeras laikā, basketbola apavus jau kāruši uz nagliņas, bet ne karalis. Džeimss, visticamāk, jau šosezon kļūs par visu laiku rezultatīvāko spēlētāju, pašreiz 23. numuram atlicis pārspēt tikai leģendāro Losandželosas "Lakers" zvaigzni Karīmu Abdulu Džabaru, kurš karjeras laikā kopumā guva 38 387 punktus. Lebrona stāsts uz sporta skatuves bijis ne tikai veiksmīgs laukumā, bet arī ārpus tā. Ielūkosimies spilgtākajos karjeras sasniegumos un interesantākajos stāstos par vienu no šīs planētas spilgtākajām sporta zvaigznēm.

Grūti noticēt, ka Džeimss līgā aizvada jau 20. sezonu un joprojām spēj demonstrēt augstvērtīgu sniegumu. Šosezon 25 aizvadītajās spēlēs (statistika apkopota 27. decembrī) viņš vidēji izcēlies ar 27,8 punktiem, 6,6 rezultatīvām piespēlēm un zem groziem izcīnījis 8,1 atlēkušo bumbu. Lielākā daļa pasaules basketbolistu pat labākajos spēka gados nav spējuši demonstrēt tādu sniegumu.

Lebrona Džeimsa spilgtākie karjeras sasniegumi

  • Četri NBA čempionu tituli (2012., 2013., 2016., 2020. gads)
  • Četras reizes atzīts par finālsērijas MVP jeb vērtīgāko spēlētāju (2012., 2013., 2016., 2020. gads)
  • Četras reizes atzīts par regulārās sezonas MVP (2009., 2010., 2012., 2013. gads)
  • 18 reizes spēlējis NBA Visu zvaigžņu spēlē
  • 13 reizes iekļuvis NBA pirmajā simboliskajā izlasē
  • Trīs reizes iekļuvis NBA otrajā simboliskajā izlasē
  • Divas reizes iekļuvis NBA trešajā simboliskajā izlasē
  • Piecas reizes iekļuvis NBA pirmajā simboliskajā aizsardzības izlasē
  • Vienu reizi iekļuvis NBA otrajā simboliskajā aizsardzības izlasē
  • 2008. gadā labākais punktu guvējs visā līgā
  • 2020. gadā labākais piespēļu dalītājs visā līgā
  • 2004. gadā tika atzīts par sezonas labāko debitantu
  • Divas olimpiskās zelta medaļas (2008. un 2012. gadā)

Džeimsa karjeras laikā sporta cilvēki uzdevuši jautājumu: "Vai viņš ir visu laiku labākais?" Par šo apgalvojumu basketbola fani, visticamāk, diskutēs arī tad, kad Lebrons būs noslēdzis sportista gaitas. Apskatīsim divus interesantus statistikas rādītājus, kas Lebronam liek izcelties uz pārējo spēlētāju fona.

Džeimss ir vienīgais basketbolists NBA vēsturē, kas ir ieguvis trīs NBA gredzenus, spēlējot trīs dažādās komandās (Maiami "Heat", Klīvlendas "Cavaliers" un Losandželosas "Lakers"). Viņš kopumā izcēlies ar visvairāk gūtajiem punktiem izslēgšanas spēlēs – 7631 punkts.

Ienākumi ārpus basketbola

Pēc biznesa žurnāla "Forbes" aplēsēm karjeras laikā Džeimss nopelnījis vairāk nekā vienu miljardu ASV dolāru. "Forbes" dati liecina, ka 2021. gadā otrs pelnošākais sportists bija tieši Džeimss ar 121,2 miljoniem ASV dolāru, taču Lebrons lielāko daļu savu honorāru nopelna nevis ar bumbas driblēšanu, bet gudrām naudas investīcijām ārpus sporta laukuma. Tikai 350 miljonus ASV dolāru vien no savas mūža bagātības NBA superzvaigzne ir nopelnījis basketbola laukumā. "Lakers" zvaigzne jau kopš 2003. gada, kad viņu ar pirmo numuru draftēja Klīvlendas "Cavaliers", spēra gudrus un pārdomātus soļus finanšu pasaulē. Bija skaidrs, ka jau no pirmās dienas par puiku no Akronas mazpilsētas būs liela cīkstēšanās starp dažādu produktu gigantiem.

Pirmais apavu ražotājs, kas klauvēja pie Džeimsa durvīm, bija "Reebook", kas galdā lika desmit miljonus ASV dolāru, daudzi bez liekas vilcināšanās būtu parakstījuši līgumu, bet karalis ticēja, ka citi nāks ar vēl lielākiem piedāvājumiem, un tā arī notika. Pāris mēnešus vēlāk, pēc savas debijas uz NBA skatuves, Džeimss noslēdza septiņu gadu līgumu ar "Nike" par 90 miljoniem ASV dolāru, un kopš tā laika abas puses ir nešķirami draugi. Turpmākajos gados Lebrons kopā ar "Nike" izlaida dažādu apavu sērijas ar savu vārdu. 2016. gadā Lebrons atkal sēdās pie galda ar "Nike", lai noslēgtu jaunu sadarbības līgumu, "Bussines Insider" vēsta, ka vidēji gadā basketbola superzvaigzne no "Nike" saņem ap 30 miljoniem ASV dolāru.

Lebrons Džeimss
Lebrons Džeimss Foto: Reuters/ScanPix

2020. gadā Lebrons kopā ar savu biznesa kolēģi Maveriku Kārteru nodibināja filmu un mārketinga kompāniju "SpringHill Entertaiment". Pazīstamākās filmas no šīs kompānijas ir "Hustle" un "Space Jam 2: A New Legacy". Veiksmīgs bija arī "Netflix" seriāls par tenisisti Naomi Osaku. Pēc "Forbes" 2021. gada datiem tiek lēsts, ka uzņēmuma vērtība ir ap 725 miljoniem ASV dolāru.

Labdarība

2004. gadā Džeimss izveidoja savu labdarības fondu, kura galvenais mērķis - nodrošināt kvalitatīvu izglītību jaunajām paaudzēm. Galvenais fokuss ir uz Lebrona dzimto pilsētu Akronu. Taču šī organizācija neaprobežojas tikai ar grāmatu nodrošināšanu, bērniem tiek garantēta bezmaksas ēdināšana, tiek nodrošinātas stipendijas kvalitatīvai mācību apguvei. Turklāt Akronas Universitātes absolventiem pēc diploma iegūšanas palīdzīga roka tiek sniegta darba atrašanā. Basketbolista sāktā labdarības organizācija kopš pirmsākumiem ir ziedojusi vairāk nekā 100 miljonus ASV dolāru dažādām kampaņām. Džeimss ir iesaistīts arī citos labdarības projektos, piemēram, "Boys and Girls Clubs of America", "After-School All-Stars", "the Children's Defense Fund", "Gabriel's Angle Foundation" un "ONEXONE".

Galvenais Džeimsa motīvs labdarībai ir viņa grūtā bērnība – mazotnē par viņu rūpējās tikai māte, kurai finansiāli bija grūti audzināt dēlu. Tagad viņš iegulda savu naudu un laiku, lai palīdzētu bērniem, kas, iespējams, ir līdzīgā situācijā.

Sapnis par NBA klubu

2022. gada jūnijā Džeimss izteicās, ka grib kļūt par NBA kluba īpašnieku. "Gribu kļūt par komandas īpašnieku," televīzijas sarunu šovā "The Shop" teica četrkārtējais NBA čempions. "Pavisam noteikti vēlos nopirkt komandu. Gribu, lai tā būtu Lasvegasā." Tuvākajos gados NBA līga vēlas paplašināšanos no 30 līdz 32 komandām, un gaidāms, ka jaunās vienības varētu parādīties Lasvegasā un Sietlā.

Sporta kluba biznesu basketbolists neuzsāka oranžās bumbas spēlē, bet gan kājbumbā – 2011. gadā par 6,5 miljoniem ASV dolāru Lebrons iegādājās 2% no Anglijas premjerlīgas granda "Liverpool" akcijām. Galvenais šajā biznesa plānā nebija peļņa, bet gan iekārtošanās pie viena galda ar pārējiem "Fenway Sports Group" biedriem. Šai apvienībai pieder ne tikai "Liverpool", bet arī Beisbola augstākās līgas (MLB) komanda Bostonas "Red Sox" un "Roush Racing" komanda, kas piedalās NASCAR. Ciešas sadarbības noturēšana ar "Fenway Sports Group" var palīdzēt Lebronam kādreiz īstenot viņa sapni – kļūt par NBA kluba īpašnieku. Varam tikai novēlēt veiksmi jubilāram šajā grandiozajā iecerē.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu