"Medaļas abas puses" Biatlonists Nākums par piedzimšanu alkoholiķu ģimenē, uzaugšanu bērnunamā un sevis meklējumiem pēc karjeras

CopyDraugiem X Whatsapp

Projektu "Medaļas abas puses" turpinām ar stāstu par vienu no skatāmākajiem un azartiskākajiem ziemas sporta veidiem pasaulē - biatlonu.

Visticamāk, ka lielākajai daļai pieredzējušu Latvijas sporta līdzjutēju biatlons saistās ar tā "ziedu laikiem", kad sacensībās visaugstākajā līmenī ar saviem panākumiem priecēja "Lieliskais četrinieks" ar Ilmāru Brici, Gundaru Upenieku, Oļegu Maļuhinu un Jēkabu Nākumu. 

Cīņa par godalgām, pilnas tribīnes, zvaigžņu statuss, ambīcijas, reibinošas uzvaras - tā ir profesionālā sporta redzamā puse. Otrā pusē ir laiks, kas nesaudzē nevienu, bet it īpaši tos, kas sevi sportam atdod bez atlikuma.

"Medaļas abas puses" - ar šādu nosaukumu TVNET sāk rakstu sēriju par Latvijas sporta leģendām - cilvēkiem, kas stāvējuši pie bobsleja, šķēpmešanas, basketbola, futbola, hokeja u.c. sporta veidu šūpuļa. Cilvēkiem, ar kuriem sācies un uzņēmis apgriezienus Latvijas profesionālais sports. Bet ko mēs zinām par viņu dzīvi, cenu, kas maksāta par sporta karjeru, likteni pēc aiziešanas no sporta?

Katrs no "Lieliskā četrinieka" dalībniekiem karjeru biatlonā noslēdza atšķirīgos laikos un dažādu iemeslu dēļ. 

32 gadi biatlonistam ir pats spēku pilnbrieds, kad jau iekrāta pietiekama pieredze, bet arī ātruma īpašības nav zudušas. Tomēr Nākumam tieši šis vecums izrādījās tas, kad liekams punkts profesionālajām gaitām šajā sporta veidā.

Oļegs Maļuhins (no kreisās), Jēkabs Nākums, Ilmārs Bricis un Vitālijs Urbanovičs, un Gundars Upenieks.
Oļegs Maļuhins (no kreisās), Jēkabs Nākums, Ilmārs Bricis un Vitālijs Urbanovičs, un Gundars Upenieks. Foto: Rebeka Žeire/LETA

"Pēdējos gadus biatlonā prostitutēju," tā kādā intervijā reiz pauda Nākums, arī sarunā ar TVNET apstiprinot, ka nav savas domas mainījis.

"Pirms Soltleiksitijas olimpiskajām spēlēm man bija grūtības tikt komandā. Tam par pamatu bija saslimšana. Ir tāda neganta kaite - jersinioze. Kopā ar dakteri Marutu Noveičuku secinājām, ka tā radusies, ēdot nemazgātus augļus un dārzeņus. Akna iet ārpus orbītas, milzīga slodze. Saindēšanās, 40 grādu temperatūra, imunitātes kritums. Izrēķinājām, ka tas notika Bulgārijā. Formu ar baigām grūtībām dabūju atpakaļ," atcerējās sportists.

Pēc šīs slimības Nākumam sākās arī astmatiskais klepus, kas traucēja gulēt istabas biedram Oļegam Maļuhinam. Nākums bija spiests gulēt virtuvē uz krēsliem. Tas, protams, nelabvēlīgi ietekmēja viņa turpmākos startus.

"Šāvu ļoti labi, bet fiziski vairs nevarēju atgriezties iepriekšējā līmenī."

2004. gadā Nākums jau skaidri zināja, ka pametīs biatlonu. Tam par iemeslu bija ne tikai rezultātu kritums, bet arī rutīna, 18 gadus ik dienu darot vienu un to pašu.

Pēc punkta likšanas sportista karjerai biatlonists devās uz Īriju, kur izmēģināja visdažādākos darbus. Viņam bija piedāvājums strādāt Alūksnes sporta skolā, kā arī Madonā, taču Nākums un viņa ģimene nevēlējās pārcelties no Rīgas uz Latvijas otru galu.

"Radās apjausma, ka bez biatlona neko citu īsti nemāku. Jā, biju izmācījies par sporta skolotāju, bet šajā profesijā strādāt nevēlējos. Mana filozofija bija vienkārša: valstij nav jājūtas vainīgai par to, ka tu kaut ko neesi iemācījies savas sporta karjeras laikā. Tu pats esi atbildīgs par savas dzīves veidošanu. Zini, kādus bonusus saņem sporta laikā. Neredzi, ka tas kaut kad beigsies. Vajag drosmi, lai to atklātu. Man bija vienalga, ka esmu olimpietis. Nolēmu, ka iešu darīt kaut ko pilnīgi citu. Īrijā gandrīz divus gadus mazgāju mašīnas, mācījos par fitnesa treneri, vēlāk arī strādāju šajā profesijā. Esmu bijis arī Latvijas Biatlona federācijas (LBF) ģenerālsekretārs."

Jēkabs Nākums.
Jēkabs Nākums. Foto: https://www.facebook.com/jekabs.nakums

2018. gadā Nākums atstāja trenera amatu LBF, aizbraucot uz Franciju, kur strādāja par šoferi tūristiem.

"Man bija pienācis brīdis, kad palika pilnīgi vienalga, ko domā un dara apkārtējie. Es atpazīstu savu vēsturi. No sevis un savas pagātnes neaizmukt. Nākas pārslēgt domāšanu. Pirmkārt, tu esi vesels cilvēks! Tev ir kājas un rokas. Ej un strādā! Stulbākais būtu dzīvot uz veciem lauriem, sēdēt un gausties."

Šobrīd Nākums trenē jaunos biatlonistus savā privātajā klubā Ogrē, kas nesaņem valsts finansējumu, izmanto inovatīvas un viņa paša par noderīgām uzskatītas metodes. Tāpat biatlonistam ir liela pieredze dažādu masu pasākumu vadīšanā.

Jēkabs Nākums (pirmais no labās).
Jēkabs Nākums (pirmais no labās). Foto: https://www.facebook.com/jekabs.nakums
MAF logo
MAF logo Foto: MAF

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Medaļas abas puses" saturu atbild SIA TVNET GRUPA.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu