Leģendas nospiedumi futbola vēsturē: interesantākie fakti par Pelē

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Pelē
Pelē Foto: AP/Scanpix

Leģendārajam brazīliešu futbolistam Pelē dzīvība izdzisa 2022. gada 29. decembrī pēc ilgstošas cīņas ar ļaundabīgu audzēju resnajā zarnā. Tik spilgtai personībai bijusi notikumiem bagāta dzīve. Par leģendāro futbolistu esam apkopojuši interesantākos faktus.

Vārds un segvārds

Futbolistam tika dots vārds Edsons - par godu amerikāņu izgudrotājam Tomasam Edisonam. Bērnībā ģimene viņu sauca par Diko, un skolas gados viņam piešķīra iesauku Pelē, tāpēc, ka viņš nemācēja izrunāt savas iemīļotās komandas Riodežaneiro "Vasko da Gama" vārtsarga Bilē (Bilé) vārdu.

Karjeras sākums

Pelē profesionāli futbolu sāka spēlēt 15 gadu vecumā Brazīlijas futbola klubā "Santos" un 16 gadu vecumā debitēja Brazīlijas izlasē. Vien 17 gadu vecumā, 1958. gadā, ieguva savu pirmo Pasaules kausu. Pelē ir vienīgais futbolists, kurš šo prestižo trofeju ieguvis trīsreiz. 

Tieši tēvs ieaudzināja dēlā mīlestību pret futbolu, jo bija viens no sava laika labākajiem spēlētājiem. Tas ir tikai likumsakarīgi, ka bērna pirmais treneris bija viņa tēvs, kurš atklāja vairākus noslēpumus, mācīja pārvietošanos laukumā, kā novērst sāncenša uzmanību un izvēlēties labākās pozīcijas un citus nepieciešamus elementus.

1970. gadā Nigērijā izcēlās pilsoņu karš, taču konfliktējošās puses vienojās par divu dienu pamieru saistībā ar Lagosā gaidāmo "Santos" spēli, kurā piedalījās arī Pelē.

Foto: Pasaulē piemin leģendārā Pelē došanos mūžībā

Personīgā dzīve

Savulaik Pelē publiski atzina, ka viņam pirmais seksuālais kontakts bijis ar vīrieti. Futbolists gan uzsvēra, ka tolaik viendzimuma attiecības bija ierasta lieta un sabiedrībā izbrīnu neizraisīja...

Pelē pirmā sieva bija Rosemeri dos Reis Cholby, ar kuru apprecējās 26 gadu vecumā. Pāris kopā nodzīvoja 12 gadus. Viņiem bija trīs bērni, no kuriem viens (Edinju) kļuva par "Santos" vārtsargu, bet Pelē kopumā ir septiņi bērni. Tomēr drīz vien Edinju tika arestēts par narkotiku glabāšanu. Pelē laulības ostā iestūrējis trīs reizes. 

Filmēšanas laukumā ar Silvestru Stalloni

Pelē ir ne tikai futbola leģenda, bet paguva arī filmēties. 1981. gadā Pelē tēloja Holivudas filmā "Escape to Victory". Filma stāsta par sabiedroto karagūstekņiem, kuri Otrā pasaules kara laikā ieslodzīti vācu gūstekņu nometnē un spēlē futbolu pret vāciešiem.

Vienā no ainām 41 gadu vecais Pelē guva vārtus akrobātiskā manierē. Vēlāk kādā intervijā Pelē apgalvoja, ka, pēc filmas autoru domām, viņam vajadzēja atveidot vārtsargu, bet Stallonem - uzbrucēju, taču scenāriju nācās pārtaisīt, jo Holivudas aktieris nevarēja veiksmīgi trāpīt pa bumbu.

Foto: Brazīlijā sākas atvadas no futbola leģendas Pelē

Dzīve pēc futbola

Savas dzīves izskaņā Pelē sāka pievērsties grāmatu rakstīšanai, kas cita starpā pamudināja daudzus viņa tautiešus apgūt kaut minimālu lasītprasmi.

1969. gada 19. novembrī Pelē guva savus 1000. vārtus. 13 minūtes pirms mača beigām tiesnesis piešķīra 11 metru soda sitienu uz "Vasko da Gama" vārtiem. Sākotnēji Pelē neplānoja izpildīt šo sitienu, bet 70 000 skatītāju to pieprasīja.

2016. gadā futbola karalis izsolē izlika aptuveni divus tūkstošus lietu – visas savas medaļas, kausus, individuālās balvas. Pēc FIFA datiem, 20. gadsimta labākais spēlētājas par visu saņēma 4,4 miljonus eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu