NBA visu laiku rezultatīvākās basketbolistu spēles

Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Vilts Čemberlens (uzbrukumā)
Vilts Čemberlens (uzbrukumā) Foto: AP/Scanpix

Jaunā gada sākumā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigzne Donovans Mičels aizvadīja pēdējo 17 gadu rezultatīvāko spēli, salādējot pretinieku komandas grozā 71 punktu. Aplūkosim oranžās bumbas meistarus, kuri karjeras laikā izcēlušies ar iespaidīgu punktu ražu viena mača ietvaros.

Devins Bukers, Fīniksas "Suns" – 70 punkti (2017. gads)

Fīniksas "Suns" basketbolists Bukers izcēlās ar individuāli vēsturisku spēli, viņš kļuva par jaunāko spēlētāju (20 gadi un 145 dienas), kurš NBA mačā guvis vismaz 60 punktus. Devins vienai no līgas spēcīgākajām komandām sameta 70 punktus. Neskatoties uz basketbolista spilgto spēli laukumā, viņa pārstāvētā "Suns" vienība cieta neveiksmi pret Bostonas "Celtics" ar 120:130. "Protams, ir dīvaini, jo visu dzīvi esmu pieradis, ka jāuzvar," par sajūtām pēc mača izteicās Bukers. "Viennozīmīgi tā ir spēle, ko atcerēšos visu dzīvi."

Eldžins Beilors, Losandželosas "Lakers" – 71 punkts (1960. gads)

Losandželosas "Lakers" kluba leģenda 1960. gada 15. novembra spēlē pret Ņujorkas "Knikcs" izcēlās ar 71 punktu, un palīdzēja "ezerniekiem" izcīnīt uzvaru - 123:108. Mūsdienās basketbolistiem punktus palīdz krāt trīs punktu metiens; Beilora laikā šāda līnija vēl nebija ieviesta, NBA vidē trīs punktu metienu līnija savu debiju piedzīvoja 1979./1980. gada sezonā.

"Es biju šausmīgi uztraucies, tik satraucies nekad nebiju bijis, kad paziņoja, ka man ir jauns rekords - 59," sacīja Beilors. "Līdz tam es nemaz nezināju, cik punktu esmu guvis."

Deivids Robinsons, Sanantonio "Spurs" – 71 punkts (1994. gads)

Viena no Sanantonio "Spurs" leģendām Deivids Robinsons spēlē pret Losandželosas "Clippers" izcēlās ar 71 punktu, "Spurs" svinēja panākumu ar rezultātu 112:97.

"Tas bija neticami," pēc mača sarunā ar medijiem teica Robinsons. "Komandas biedri visas sezonas laikā mani ir atbalstījuši. Viņi vienmēr mani mudina būt individuāli izcilam. Kā komandas līderis es cenšos vienkārši uzvarēt, bet komandas biedri šonakt vēlējās, lai es izpildu daudz metienu. Visa mača laikā viņi centās man iespēlēt bumbu."

Donovans Mičels, Klīvlendas "Cavaliers" – 71 punkts (2023. gads)

Mičela 71 gūtais punkts kļuva par NBA rezultatīvāko sniegumu kopš 2006. gada. NBA vēsturē tikai vēl trim citiem basketbolistiem izdevies iemest vairāk par 71 punktu. 26 gadus vecā aizsarga sniegums palīdzēja "Cavaliers" pagarinājumā pieveikt Čikāgas "Bulls" ar rezultātu 145:134. "Vispirms gribu pateikties saviem komandas biedriem," izteicās Mičels. "Zinu, ka guvu 70 punktus, bet tas nebūtu iespējams bez viņiem."

Vilts Čemberlens, Sanfrancisko "Warriors" (mūsdienās Goldensteitas "Warriors") – 72 punkti (1962. gada 3. novembris)

Spēlē pret savu nākotnes darba devēju Losandželosas "Lakers" leģendārais Vilts Čemberlens izcēlās ar 72 punktiem, bet par spīti individuāli sekmīgai spēlei viņa pārstāvētā Filadelfijas "Warriors" cieta neveiksmi ar 115:127.

Vilts Čemberlens, Filadelfijas "Warriors" (mūsdienās Goldensteitas "Warriors") – 73 punkti (1962. gada 16. novembris)

Punktu gūšanas ziņā ir grūti iedomāties dominējošāku spēlētāju par Čemberlenu. Centra spēlētājs ar 73 gūtajiem punktiem palīdzēja "Warriors" komandai uzvarēt Ņujorkas "Knicks" – 127:111.

Vilts Čemberlens, Filadelfijas "Warriors" (mūsdienās Goldensteitas "Warriors") – 73 punkti (1962. gada 13. janvāris)

Spēlē pret Čikāgas "Packers" (komanda nospēlēja tikai vienu sezonu NBA) realizēja 29 metienus no spēles, kā arī 15 soda metienus, kas rezultējās 73 punktos un uzvarā ar rezultātu 135:117. Čemberlens un citi viņa laikabiedri lielākoties spēlēja no zvana līdz zvanam, taču mūsdienās spēlētāji saņem nepieciešamo atpūtu, lai spēles laikā neiedzīvotos traumās. Ja spēles liktenis ir izšķirts jau priekšlaicīgi, tad vadošais basketbolists netiek turēts laukumā līdz spēles noslēgumam, un līdz ar to sarūk vēsturisku maču iespējas.

Deivids Tompsons, Denveras "Nuggets" – 73 punkti (1978. gads)

1978. gada spēlē pret Detroitas "Pistons" Deivids Tompsons Denveras "Nuggets" labā guva 73 punktus, bet par spīti aizsarga rezultativitātei viņa pārstāvētā vienība ar minimālu punktu starpību cieta neveiksmi - 137:139.

Vilts Čemberlens, Filadelfijas "Warriors" (mūsdienās Goldensteitas "Warriors") – 78 punkti (1961. gads)

Losandželosas "Lakers" 8. decembrī viesojās Filadelfijā, lai aizvadītu spēli pret "Warriors". Kalifornijas vienības grozā tā vakara ietvaros Čemberlens sameta 78 punktus, bet "Lakers" pamanījās spēlē uzvarēt ar rezultātu 151:147. Vēl bez iespaidīgās punktu ražas centra pozīcijas spēlētājs zem pretinieku groziem izcīnīja 43 atlēkušās bumbas.

Kobe Braients, Losandželosas "Lakers" – 81 punkts (2006. gads)

Nelaiķis Kobe Braients 2006. gada 22. janvārī izcēlās ar 81 punktu pret Toronto "Raptors". Šo spēli padara īpašu tas, ka katrs no leģendārā basketbolista groza guvumiem bija vajadzīgs, lai "Lakers" izcīnītu panākumu ar rezultātu 120:104. "Melnā Mamba" lielāko daļu punktu ražas guva vien otrajā puslaikā, jo spēles pirmajā pusē viņš guva "tikai" 26 punktus. Šajā mačā Braients realizēja 28 no izmestajiem 46 metieniem.

"Es šādu scenāriju pat nespētu izsapņot, kad biju mazs bērns. Tas nelikās iespējami, tā ir svētība no augšas," pēc spēles izteicās Braients.

Vilts Čemberlens, Filadelfijas "Warriors" (mūsdienās Goldensteitas "Warriors") – 100 punkti (1962. gada 2. marts)

Visu laiku individuāli rezultatīvāko spēli Čemberlens aizvadīja pret Ņujorkas "Knicks", kurā tika izcīnīts panākums ar 169:147. Diemžēl šis vēsturiskais moments netika nofilmēts, spēli Hēršijas sporta arēnā Pensilvānijā klātienē vēroja nedaudz vairāk nekā 4000 skatītāju. Čemberlens guva 100 punktus, laukumā pavadot 48 minūtes, realizējot 36 no 63 divpunktu metieniem un 28 no 32 soda metieniem. Simto punktu Čemberlens guva 46 sekundes pirms spēles beigām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu