Video ⟩ Neapturamais "Pelicans" līderis Viljamsons

Zaions Viljamsons Foto: AP/Scanpix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Vairumam Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) superzvaigžņu piemīt kāda unikāla īpašība vai prasme, kas viņus izceļ uz citu groza bumbas meistaru fona. Piemēram, Lebrons Džeimss ir viens no fiziski spēcīgākajiem spēlētājiem, Stefans Karijs izcils snaiperis, slovēņu brīnumbērns Luka Dončičs ir apveltīts ar lielisku basketbola IQ. Savukārt Ņūorleānas "Pelicans" 22 gadus vecajam līderim Zaionam Viljamsonam piemīt amerikāņu futbolista cienīgas iemaņas… Vislabāk viņa spēli var izprast, atskatoties uz karjeras rezultatīvāko maču pret Minesotas "Timberwolves".

Viljamsons 2022. gada 29. decembrī spēlē pret "vilkiem" izcēlās ar gūtiem 43 punktiem, turklāt pēdējo trīs minūšu laikā viņš iemeta 14. Tajā spēlē amerikānis no 21 izmestā metiena realizēja 14. Savukārt soda metieni tika realizēti ar 73,7 % precizitāti (14 no 19).

Pēc spēles komandas biedri un pretinieki līderi ar apbrīnu novērtēja Zaiona sniegumu. "Viņš spēlēja amerikāņu futbolu, bet pārējie basketbolu," izceļ "Timberwolves" saspēles vadītājs Diandželo Rasels.

"Mēs nevarējām viņu apstādināt."

Viljamsonam piemīt tāds fizisko īpašību kopums, kas viņa augumam (1,98 metri) un svaram (129 kilogrami) ir neraksturīgi: spēks, ātrums, eksplozivitāte un ķermeņa kontrole, paceļoties gaisā. Daudzi NBA apskatnieki ir izcēluši, ka Zaions ir kā vilciens, kas nones visu, kas viņam pagadās ceļā. Ja šim sportistam bērnībā netiktu rokās ielikta basketbola bumba, viņam būtu potenciāls spēlēt Nacionālajā futbola līgā (NFL).

Lielākoties Viljamsons savus punktus gūst groza tuvumā. Pret Minesotas komandu 20 metieni tika izpildīti soda laukumā. Šajā spēlē varēja pamanīt, ka Zaions nebaidās pārbaudīt savus spēku pret vienu no līgas labākajiem metienu bloķētājiem un trīskārtējo labākā aizsardzības spēlētāja balvu saņēmušo Rūdīju Gobēru. Viljamsons pret francūzi izturējās tā, it kā viņš būtu parasts konuss, kas jāapspēlē treniņā.

"Nekad neesmu redzējis neko līdzīgu. Esmu spēlējis pret dažādiem spēlētājiem, kas ir bijuši punktu mašīnas un spējuši gūt grozus visdažādākos veidos, bet neviens nekad nav bijis tik dominējošs," sacīja Sīdžejs Makolums. "Īpaši, laužoties soda laukumā, izpaužas viņa dominance. Viņš kustas tik plūstoši un prot kontrolēt savu lēcienu. Nedomāju, ka es vai kāds cits ir ko tādu redzējis."

Līdzīga tipa spēlētāji, kā Jannis Adetokunbo vai Dža Morants, epizodiski savā spēles manierē implementē pustālo vai trīspunktu metienu, bet ne Viljamsons. Viņš no 448 izmestajiem metieniem 429 ir izpildījis no groza apakšas (less than 10 ft). Kopumā viņš realizējis 272 metienus no groza apakšas, kas ir iespaidīgs rādītājs, ņemot vērā, ka pretinieku komandas treneri bieži pat bumbas saņemšanas brīdī Viljamsonam sūta virsū pat divus sedzējus. Viņš ar bumbu rokās darbojas kā saspēles vadītājs un bieži punktus gūst pat pret augumā garākiem basketbolistiem. Tādos spēles brīžos ir grūti atrast pretzāles šim bullim. Kopumā decembrī Viljamsons vidēji izcēlās ar 30,2 punktiem, 7,6 atlēkušajām bumbām un 5,8 rezultatīvām piespēlēm.

"Bieži vien mūsu taktika ir dot Z (Zaionam) bumbu un atbrīvot viņam ceļu uz grozu," stāsta Makolums, kad viņam žurnālisti lika ieskicēt spēles plānu. Vienā brīdī sezonā "Pelicans" pat bija pirmie Rietumu konferencē. Pēc 40 aizvadītajiem mačiem ar 24 uzvarām komanda ieņem trešo pozīciju. Turpmākajās spēlēs Ņūorleānas klubam varētu būt grūti izcīnīt panākumus, jo 1. janvārī pret Filadelfijas "76ers" savainojumā iedzīvojās šī stāsta varonis Viljamsons, kuram tiek prognozēts vismaz trīs nedēļu atlabšanas periods, pirms viņš varēs doties atpakaļ uz basketbola parketa. Savukārt otrs komanda līderis Brendons Ingrams šosezon ir aizvadījis tikai 15 spēles, uzbrucēju ilgāku laiku nomoka pēdas pirksta savainojums. Nenoliedzami Ingrama ilgā prombūtne ir pavērusi vairāk uzbrukuma iespēju Viljamsonam.

Protams, Viljamsona spēlē vēl ir daudz trūkumu, bieži vien basketbolists neveiksmīgi izspēlē bumbu ārā komandas biedram vai nepamana brīvo partneri. Uzlabojot šo spēles niansi, pastāv liela iespēja, ka Viljamsons bieži varētu iekrāt "triple-double".

"Gribu uzvarēt. Es nevaru vienkārši sēdēt šeit un teikt, ka gribu uzvarēt, man tas ir jāpierāda laukumā," pēc spēles pret "Timberwolves" teica Viljamsons. "Šajā spēlē man komandas biedri uzticējās. Ka pieņemšu pareizos lēmumus."

Foto: AP/Scanpix

Pirms iedzīvošanās savainojumā Viljamsons vidēji mačā izcēlās ar 26,0 punktiem, 7,0 atlēkušajām bumbām, 4,6 rezultatīvām piespēlēm un metienus no spēles realizēja ar 60,8% precizitāti. Viljamsona iespaidīgā rezultativitāte ir spēles elements, ko sabiedrība visvairāk pamanījusi šosezon, bet arī citi spēles aspekti ir uzlabojušies un nenoliedzami turpinās uzlaboties, jo Zaionam ir tikai 22 gadi.

"Domāju, ka Viljamsons pakāpeniski attīstās kopā ar citiem puišiem. Viņš turpinās papildināt savas prasmes un gūt pieredzi līgā," basketbolista potenciālu ieskicē "Pelicans" galvenais treneris Villijs Grīns. "Šim spēlētājam izaugsmē nav robežu. Tas mani patīkami satrauc. Viņš spēj laukumā darīt jebko."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu