No potenciāla cietumnieka līdz futbola zvaigznei. "Es esmu Zlatans"

Futbola zvaigzne Zlatans Ibrahimovičs Foto: Reuters/Scanpix
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Zlatans Ibrahimovičs ir viens no izcilākajiem 21. gadsimta futbolistiem. Augumā raženais (1,95 metri) uzbrucējs ir apveltīts ar apbrīnojamu spēku un atlētismu. Šīs īpašības palīdzēja attīstīt nodarbošanās ar taekvondo. Un šie dotumi ļāvuši viņam izcelties ar lielu rezultativitāti, turklāt ar fantastiskiem, acīm neticamiem vārtu guvumiem. Iespējams, ka aizraušanās ar futbolu un dabas dotais sportista talants paglāba Zlatanu no cietumsoda...

Ibrahimovičam ir Balkānu izcelsme, viņa vecāki emigrēja no bijušās Dienvidslāvijas un pārcēlās uz dzīvi Zviedrijā, kur viņi pirmo reizi satikās un iepazinās. Futbolista tēvs Šefiks nāk no Bosnijas un Hercegovinas, bet māte Jurka - no Horvātijas.

Zlatans piedzima 1981. gadā Zviedrijas pilsētā Malmē, kur ģimene dzīvoja trūcīgi ļoti sūros apstākļos. Māte strādāja par apkopēju, tēvs bija īpašuma apsaimniekotājs. Piecu bērnu ģimenei ledusskapī bieži nebija nekā ēdama, tur stāvēja tikai alus.

Vecāki izšķīrās vēl pirms Zlatana otrās dzimšanas dienas. Puisēnam ar brāļiem un māsām bieži bija jāpārceļas no viena maza dzīvokļa uz nākamo. Ļoti reti vienā vietā iznāca uzkavēties ilgāk par gadu.

Zlatana tēvs lietoja alkoholu un depresīvi gremdējās atmiņās par dzimteni, kur risinājās karadarbība. Māte, kura bērnam nebija emocionāli pieejama, mēdza dēlam sist pa galvu ar koka karoti, kas dažkārt pat saplīsa no spēcīgā sitiena.

Slavenajam sportistam bērnībā bez futbola bija vēl kāds "talants" - viņš prata atmūķēt slēdzenes un bija prasmīgs velosipēdu zaglis. Reiz viņš nezinot nozaga velosipēdu pastniekam, reiz arī futbola komandas trenerim.

Zlatans Ibrahimovičs
Zlatans Ibrahimovičs Foto: AFP/Scanpix

Zlatans auga kriminogēnā vidē. Malmes mikrorajonā viņam kaimiņos dzīvoja daudzi un dažādi imigranti - bosnieši, serbi, turki, poļi, somālieši. Tas apgrūtināja iekļaušanos Zviedrijas sabiedrībā.

Bieži Zlatanam galvenā motivācija doties uz skolu bija iespēja ieturēt bezmaksas maltīti. Taču šļupstēšanas un lielā deguna dēļ puisēns vienaudžu vidū tika izsmiets. Kad skola nolīga īpašu skolotāju, lai strādātu ar Zlatanu individuāli, pazemojums kļuva vēl lielāks.

Zlatans futbolu sāka spēlēt sešu gadu vecumā, taču 15 gados viņš bija tuvu tam, lai pamestu sportu un dotos strādāt Malmes ostā. Trenerim, par laimi, izdevās jaunieti pierunāt nepamest futbolu. 17 gadu vecumā Zlatans debitēja futbola kluba "Malmo" pirmās komandas sastāvā. Ātri vien viņš piesaistīja Eiropā vadošo futbola klubu uzmanību.

Interesi par Zlatanu izrādīja Anglijas flagmanis Londonas "Arsenal", taču 2001. gadā tobrīd nepilnus 20 gadus veco futbolistu par Zviedrijas futbolā rekordlielu summu 80 miljoniem zviedru kronu (8,7 miljoniem eiro) iegādājās talantu kaltuve - Nīderlandes komanda Amsterdamas "Ajax".

"Es gribēju stāties pretī visai pasaulei un parādīt visiem, kas par mani šaubījās, kas es patiesībā esmu," savā autobiogrāfijā "I Am Zlatan" ("Es esmu Zlatans") norādīja futbolists.

Zlatans guva arvien lielākus panākumus futbolā un kļuva finansiāli ļoti labi nodrošināts. Aumaļām pieauga viņa pašpārliecinātība, kas spilgti raksturo futbolista karjeru kopumā. Zlatanam ir asa mēle, un viņš bieži nekautrējas teikt tieši to, ko domā. Līdz ar to vairākkārt veidojušies konflikti ar komandas biedriem un treneriem.

Vairāk nekā 20 gadus ilgajā profesionāla futbolista karjerā Zlatans salīdzinoši bieži mainījis klubus. Vien retos gadījumos viņš vienā komandā nospēlējis vairāk par divām vai trim sezonām. Taču teju visās komandās Ibrahimovičs guvis lielākus vai mazākus panākumus. Viņš ir seškārtējs Itālijas čempions, četrkārtējs Francijas čempions, divkārtējs Nīderlandes čempions un vienreiz kronēts arī par Spānijas čempionu.

Zlatana asā mēle mēdz iedzelt arī sporta žurnālistiem, ja tiek uzdots kāds neērts vai nekompetents jautājums. Tomēr viens no slavenākajiem Ibrahimoviča izteikumiem ir kritika Spānijas kluba "Barcelona" kādreizējam galvenajam trenerim Hosepam Gvardiolam, kuram ar Zviedrijas futbolistu nebija tās labākās attiecības.

Kad tu mani nopērc, tu nopērc "Ferrari". Tāpēc bākā ir jālej iekšā vislabākā degviela. Gvardiola iepildīja dīzeli un devās izbraucienā uz laukiem. Ja tas ir tas, ko viņš gribēja, tad viņam vajadzēja pirkt "Fiat".

"Barcelona" treneris Gvardiola izdabāja komandas zvaigznei Lionelam Mesi, kurš gribēja spēlēt kā centra uzbrucējs, taču tā ir Ibrahimoviča pozīcija, kurā zviedrs sevi apliecinājis vislabāk. Tomēr kopīgu valodu treneris ar spēlētāju tā arī neatrada un viņu ceļi šķīrās.

2009. gadā "Barcelona" iegādājās Ibrahimoviču no Itālijas kluba Milānas "Inter" par aptuveni 70 miljoniem eiro, taču jau pēc vienas sezonas zviedrs tika izīrēts "AC Milan" komandai, kas pēc tam 2011. gadā uzbrucēju nopirka par 24 miljoniem eiro. "Barzelona" zaudēja naudu un zaudēja lielisku futbolistu.

"Es zinu, kas man jādara, lai gūtu panākumus. Esmu nospēlējis 700, 800 spēļu. Esmu guvis aptuveni 500 vārtus. Man ir vairāk vārtu guvumu nekā daudziem spēlētājiem aizvadīto spēļu. Domāju, kas es zinu, ko daru. Man vienkārši to ir jāturpina darīt," savulaik izteicies Ibrahimovičs.

Zlatans karjeras laikā pārstāvējis futbola klubus Amsterdamā, Turīnā, Milānā, Barselonā, Parīzē, Mančestrā un Losandželosā. Šo futbolistu, kuram "Instagram" vietnē ir vairāk nekā 57 miljoni sekotāju, atpazīst visā pasaulē.

Patlaban 41 gadu vecais Ibrahimovičs, kamēr vairums viņa vecuma futbolistu jau sen devušies pensijā, joprojām nav vēl noslēdzis savu spožo sportista karjeru. Taču Itālijas kluba "AC Milan" uzbrucējs šosezon vēl nav spēlējis, jo ir nepieciešama rehabilitācija pēc ceļgala operācijas.

2021. gadā uz ekrāniem iznāca mākslas filma "I Am Zlatan", kas balstīta uz tāda paša nosaukuma grāmatas motīviem. Šo filmu iespējams noskatīties LMT viedtelevīzijā.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu