Transpersonu hokeja komanda ar NHL atbalstu (2)

Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Twitter: @teamtranshockey

Pagājušā gada 20. novembrī hokeja spēlētājam Keidenam Maklejam un komandas biedriem bija jāpieņem smags lēmums, vai aizvadīt spēli Viskonsinas štatā. Dažas stundas pirms paredzētā hokeja mača Kolorādo pilsētas naktsklubā Q notika tipiskais amerikāņu šausmu stāsts – vīrietis ar šaujamieroci raidīja vairāk nekā simts lodes LGBT kopienas cilvēku virzienā, incidents lika dažu apmeklētāju dzīvībām izdzist priekšlaicīgi.

Šis notikums Maklejam bija vēl viens atgādinājums, kāpēc drošības pasākumi ir svarīgi. "Mēs publiski nepaziņojām, kad tiks aizvadīta hokeja spēle," sarunā ar BCC stāta Maklejs. "Konkrētu ledus laiku mēs izziņojām pēdējā brīdī, jo visi šie vardarbības akti (pret LGBT kopienu) tiek iepriekš izplānoti."

Ikdienā Maklejs spēlē hokeja komandā "Team Trans", kuras dalībnieki ir transpersonas (cilvēki, kuru dzimuma identitāte atšķiras no bioloģiskā dzimuma, ar kuru viņi piedzima). Turnīrs Viskonsinā, kurā viņš piedalījās, bija par godu transpersonu atceres dienai (TDOR). Nedēļu pirms paredzētā hokeja mača cilvēktiesību organizācijas ziņoja, ka 2022. gadā ASV 32 transpersonas un nebināri cilvēki ir zaudējuši dzīvības organizētos uzbrukumos. Naktskluba Q incidents šo drūmo statistiku papildināja ar vēl diviem cilvēkiem. Kopumā apšaudē dzīvību zaudēja pieci cilvēki.

"Kluba Q notikums bija viena no tām lietām, kas palielināja TDOR pasākuma nozīmi," piebilda Maklejs. "Organizatoriem nācās pilnībā pārveidot pasākuma scenāriju. Mums nebija plāna atecelt šo pasākumu."

Maklejs un komandas biedri aizvadīja turnīru, lai godinātu tos, kuri iepriekšējā naktī zaudēja dzīvību.

Turnīrs Viskonsīnā, tāpat kā lielākā daļa "Team Trans" spēļu, bija privāts pasākums. Kopš kluba dibināšanas 2019. gadā spēles lielākoties nav apmeklētas, ja salīdzina ar citām transpersonu komandām. "Team Trans" ir pirmais hokeja klubs, kura sastāvs pilnībā ticis veidots no transpersonām.

31 gadu vecais komandas spēlētājs Andi Verts uzsvēra, ka šādas komandas eksistence dod cerību LGBT kopienai. "Ir svarīgi, ka ir šī telpa, kur vari justies brīvi," uzsvēra Verts, kurš hokeja gaitas uzsāka 18 gadu vecumā. "Man patīk, ka šai kopienai (LGBT) ir speciāli organizēti turnīri."

Komandas biedrene Daniela Maklīna arī uzskata, ka šis turnīrs ir ļoti labs, un izceļ, ka tādas komandas eksistence kā "Team Trans" palīdzējusi viņas pašapziņas un pārliecības veidošanā.

"Atceros pirmo reizi, kad iegāju ģērbtuvē un sarunājos ar transpersonu. Man pilnīgi uzmetās zosāda," stāsta Maklīna. "Tas bija sirreāls un īpašs brīdis. Es to atcerēšos visu savu dzīvi."

Maklejs, kurš nolēma dzimuma maiņu veikt 18 gados, izcēla, ka viņa tēvs no pirmās dienas ir sniedzis palīdzīgu roku gan ikdienā, gan hokejā. ""Team Trans" izglāba manu dzīvi," sacīja 26 gadus vecais pārdošanas speciālists. "Hokejs manai dzīvei piešķīris nozīmi."

Lai vienība veiksmīgi spētu izdzīvot un braukt uz turnīriem Ziemeļamerikā, tā galvenokārt finansiālu atbalstu saņem ziedojumu veidā. Palīdzīgu roku ir sniegusi arī hokeja meka – Nacionālās hokeja līga (NHL). Šis atbalsts no vadošās hokeja līgas nav tikai naudas izteiksmē, bet arī viedokļa paušana par klubu un LGBT kopienu sociālajos medijos.

"Šādu atbalstu mēs gaidītu miljons gadu," uzsvēra Maklejs. "NHL savā vēstījumā bija ļoti skaidri, un tas ir nenovērtējami svarīgs atbalsts transpersonu kopienai. Apzinoties to, ka mums ir atbalsts visaugstākajā līmenī, ir patiešām patīkami. Tas, ko vēlas transpersonas, ir dzīvot brīvu dzīvi un tikt pieņemtas sabiedrībā."

Tomēr uzbrukums klubā Q ir atstājis paliekošas rētas uz transpersonu kopienu Amerikas Savienotajās Valstīs. "Spēju arī sevi iztēloties līdzīgās situācijā kā Kolorādo," norāda Verts. "Tas ir ļoti satraucoši, apzinoties, ka šāds notikums var notikt jebkur."

Nākamās dienas spēle atstāja paliekošu iespaidu uz "Team Trans" komandas dalībniekiem, kopienas emocionālais atbalsts bija nenovērtējams. "Nekad mūžā nebiju tik daudz raudājis hokeja spēles laikā," atceras Verts, kurš atzīst, ka šis ir bijis viens no atmiņā paliekošākajiem brīžiem.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu