Meistari vairākos sporta veidos

Bobs Heiss (otrais no kreisās) Foto: AP/Scanpix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Izredzes kļūt par profesionālu sportistu ir procentuāli mazas. Ja sportists grib nonākt visaugstākajā līmenī un/vai saņemt augstu atalgojumu par savu darbu, tad viņam ir jāvelta visas savas pūles, lai specializētos vienā sporta veidā. Ziemeļamerikas sporta virtuvē ir bijuši gadījumi, kad atlēts koledžas vai vidusskolas līmenī vienlaicīgi ir nodarbojies ar diviem vai vairākiem sporta veidiem. Pārsvarā pēc absolvēšanas jaunietis izvēlas vienu sporta veidu, ar kuru saistīt savu turpmāko dzīves ceļu. Tomēr ir bijuši gadījumi, kad talanta pieticis diviem sporta veidiem. Apskatīsim vairākus sportistus, kuriem bijusi meistarība, lai spēlētu visaugstākajā līmenī divos vai pat vairākos sporta veidos. Daudzi Latvijas sporta fani noteikti būs dzirdējuši, ka Maikls Džordans bez basketbola savas prasmes pārbaudīja arī beisbolā, bet nevarētu apgalvot, ka tā bija ļoti veiksmīga pāreja, tāpēc viens no visu laiku izcilākajiem sportistiem nav iekļuvis šajā topā.

Bobs Heiss

1964. gadā Tokijas olimpisko spēļu laikā Heiss uzstādīja tobrīdējo pasaules rekordu 100 metru sprintā, bet pēc tam veica vienu no ātrākajiem laikiem 4x100 metru stafetē, palīdzot amerikāņiem izcīnīt zelta medaļu šajā disciplīnā. Karjeras turpinājumā Heiss savu talantu attīstīja Nacionālajā futbola līgā (NFL), parakstot līgumu ar Dalasas "Cowboys". Amerikāņu futbola karjerā Heiss trīs reizes izcīnīja "Super Bowl" un 2009. gadā tika iekļauts slavas zālē. Diemžēl nonākšanu pie izcilajiem NFL spēlētājiem "lode" (Heisa iesauka) neredzēja, jo 2002. gadā, 59 gadu vecumā, sportists devās aizsaulē. "Bobs Heiss ir amerikāņu futbolists. Viņš vienkārši pamanījās būt arī ātrākais cilvēks pasaulē," izceļ futbolista kādreizējais treneris Džeiks Geiters.

Bo Džeksons

No 1989. gada līdz 1990. gadam Džeksons bija viens no Beisbola augstākās līgas (MLB) labākajiem spēlētājiem, un šajā laika posmā viņš pamanījās būt arī viens no vadošajiem spēlētājiem NFL. Viņš savas karjeras laikā bija pirmais sportists, kurš divās līgās kļuva par Zvaigžņu spēles dalībnieku – 1989. gadā MLB (tika atzīts arī par Zvaigžņu spēles MVP jeb vērtīgāko spēlētāju), 1990. gadā NFL.

Vēl bez šiem zīmīgajiem apgalvojumiem ir vērts izcelt arī šādas atzinības - "Home run" sitiens MLB Zvaigžņu spēles mačā, piedalīšanās slavenajā reklāmas kampaņā "Bo Knows", labākā koledžas futbolista balva un iespaidīga statistika, kas ir slavas zāles cienīga. Diemžēl gūžas savainojumi pielika punktu viņa karjerai. "Nav iemesla nevienam sūdzēties par to, kas ar mani notika vai kas varēja būt. Nesportoju, lai iekļūtu Slavas zālē. Es nodarbojos ar sportu mīlestības dēļ," sarunā ar "USA Today" izteicās Džeksons. Karjeras laikā Bo sportu nekad neuzskatīja par nopietnu nodarbi, drīzāk hobiju.

Deions Sanderss

Tāpat kā iepriekšējais varonis, Sanderss savu talantu lika lietā divos sporta veidos - beisbolā un amerikāņu futbolā. Viņš kļuva par vienīgo atlētu, kas pamanījies piedalīties gan MLB, gan NFL finālos. Diemžēl par čempionu izdevās kļūt tikai amerikāņu futbolā (divas reizes), un pēc karjeras beigām viņš tika uzņemts Slavas zālē. Sportistam karjeras laikā pat bija gadījušās situācijas, kad pēc mača jālec privātajā lidmašīnā, lai paspētu uz spēli otrajā sporta veidā. Sanderss 14 sezonas aizvadīja NFL, bet deviņas MLB.

Heršels Vokers

Karjeras laikā Volkers galvenokārt nodarbojās ar amerikāņu futbolu un bobsleju. Studējot universitātē, viņš tika uzskatīts par vienu no labākajiem amerikāņu futbola spēlētājiem, profesionālās gaitas šajā sportā arī izvērsās salīdzinoši veiksmīgi. 90. gadu sākumā sportists nolēma, ka dzīve ir pārāk garlaicīga, tāpēc izšķīrās futbolista gaitas apvienot ar piedalīšanos ziemas sporta veidā – bobslejā. 1992. gadā Francijā notiekošajās olimpiskajās spēlēs bobsleja divniekos Vokers ierindojās septītajā vietā. Tomēr ar šiem diviem sporta veidiem nepietika. Volkers prasmes izmēģināja arī baletā un jauktajā cīņas mākslā (MMA). Debiju MMA viņš piedzīvoja 49 gadu vecumā, cīnoties zem "Strikeforce" organizācijas karoga.

Beibe Zahariasa

Beibe bija viena no visu laiku izcilākajām sportistēm, kas savas spējas izmēģināja vairākos sporta veidos. 1932. gada Losandželosas Vasaras olimpiskajās spēlēs Beibe pārstāvēja Amerikas vieglatlētikas izlasi, kurā ieguva divas zelta medaļas - 80 metru barjerskrējienā un šķēpmešanā. Savukārt augstlēkšanā tika izcīnīta sudraba medaļa. 1935. gadā viņa sāka karjeru golfā, tieši šajā sporta veidā tika izcīnīti lielākie panākumi – 10 Sieviešu profesionālās golfa asociācijas (LGPA) tituli. 1938. gadā viņa bija pirmā dāma, kas sacentās ar vīriešiem PGA turnīrā.

Deivs de Bušērs

Gandrīz divus metrus garais de Bušērs pirmos soļus profesionālajā sportā spēra beisbolā. 1962. gadā viņš debitēja MLB komandā Čikāgas "White Sox". Tā paša gada ietvaros Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Detroitas "Pistons" viņu izvēlējās draftā. Debijas sezonā viņš izcēlās ar 12,7 punktiem un 8,7 atlēkušajām bumbām. De Bušērs tika iekļauts simboliskajā pirmgadnieku izlasē.

1963. gadā viņš lika punktu beisbola karjerai un pilnībā pievērsās oranžās bumbas spēlei. 1970. un 1973. gadā amerikānis palīdzēja Ņujorkas "Knicks" izcīnīt NBA čempiontitulu. Basketbols noteikti bija pareizā profesijas izvēle, to apliecina sasniegumi – astoņas reizes piedalījies Visu zvaigžņu spēlē, sešas reizes ticis iekļauts NBA pirmajā aizsardzības izlasē un savu vārdu ierakstījis basketbola Slavas zālē.

Denijs Eindžs

Patreizējais Jūtas "Jazz" prezidents Eindžs vienmēr nav bijis saistīts ar groza bumbas spēli. No 1979. gada līdz 1981. gadam viņš pārstāvēja beisbola komandu Toronto "Blue Jays". 1979. gada sezonā viņš kļuva par jaunāko spēlētāju, kas trāpīja "home run", vēlāk šis rekords tika pārspēts. "Domāju, ka viņš būtu bijis ļoti labs pamatsastāva spēlētājs (beisbolā), ja nebūtu aizgājis uz basketbolu," teica bijušais "Blue Jays" izpilddirektors Pats Giliks.

1981. gadā Eindžu NBA draftā izvēlējās Bostonas "Celtics". Basketbola karjeras laikā gan kā spēlētājs, gan kā izpilddirektors Eindžs izcīnīja vairākus titulus.

Denijs Eindžs
Denijs Eindžs Foto: AP/Scanpix

Braiens Džordans

Sportista karjeru Džordans sāka 1988. gadā beisbolā. Pašos pirmsākumos, kad sportists cīnījās par vietu Sentluisas "Cardinals" pirmajā komandā, viņš nolēma starpsezonā "pahalturēt" ar amerikāņu futbolu (beisbolam un amerikāņu futbola ir atšķirīgi sezonas kalendāri). Viņš pārstāvēja NFL klubu Atlantas "Falcons". 1992. gadā Džordans pilnvērtīgi pievērsās beisbolam, jo beidzot saņēma kāroto algas pielikumu, tika noslēgta amerikāņu futbolista karjera. Beisbolā Braiens bija "All Star" spēles dalībnieks, bet arī amerikāņu futbola karjeras laikā viņš nepalika tukšā - tika izvēlēts dalībai Zvaigžņu spēlē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu