"Kāpēc lai es gribētu 10 "Ferrari", 20 dimanta pulksteņus vai 2 lidmašīnas?" Manē un labdarība (1)

Sadio Manē Foto: AP/Scanpix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Vācijas futbola flagmaņa Minhenes "Bayern" uzbrucējs Sadio Manē ir cilvēks ar plašu sirdi. Senegālas futbola izlases līderim nav svarīgs pats jaunākais automašīnas modelis vai grezns pulkstenis, bet viņam prioritāšu saraksta augšgalā ir dzimtenes labklājība.

"Kāpēc lai es gribētu desmit "Ferrari", 20 dimanta pulksteņus vai divas lidmašīnas? Ko šie objekti dos man un pasaulei? Es biju izsalcis, un man bija jāstrādā zem klajas debess, pārdzīvoju grūtus laikus, spēlēju futbolu basām kājām. Man nebija izglītības un vēl daudz kā cita. Pateicoties futbolam, varu palīdzēt saviem cilvēkiem," Spānijas izdevumam AS skaidroja Manē.

"Uzcēlu skolu, stadionu, mēs nodrošinām apģērbu, apavus, pārtiku cilvēkiem, kuri atrodas lielā nabadzībā. Turklāt es ziedoju 70 eiro mēnesī visiem cilvēkiem ļoti nabadzīgajos reģionos Senegālā, lai veicinātu viņu ģimeņu labklājību. Man nav svarīgi lielīties ar luksusa automašīnām, luksusa mājām, ceļojumiem vai lidmašīnu. Es lielāku baudu gūstu tajā, ka cilvēki saņem mazu daļiņu no mana nopelnītā."

2022. gadā Manē labdarības akcijas un pasākumus novērtēja arī futbola kopienā, viņš saņēma Sokratesa balvu par lielāko ieguldījumu sabiedrībā.

"Dažkārt esmu mazliet kautrīgs, taču esmu patiesi priecīgs darīt to, ko varu savu cilvēku labā, lai situācija uzlabotos," pēc balvas saņemšanas izteicās Sadio.

Iepriekšējā vasarā 30 gadus vecais futbolists tika manīts spēlējam futbolu ar draugiem dubļainā laukumā savā dzimtajā ciematā Bambali. 15 gadu vecumā viņš devās prom no dzimtenes, lai piepildītu savus kājbumbas sapņus, bet tautiešus nav atstājis novārtā. Atskatīsimies uz Manē lielākajiem labdarības pasākumiem dzimtenē.

569 000 eiro ziedojums slimnīcas būvniecībai

Šādu summu no sava līguma Manē atvēlēja, lai savā dzimtajā Bambalī uzceltu slimnīcu. Senegālietis skaidro, ka viņa tēvs nomira ļoti agrā vecumā, jo apkārtnē nebija pienācīga veselības institūcija, kas varētu sniegt pienācīgu palīdzību. "Man bija septiņi gadi," stāstīja Manē. "Mēs grasījāmies spēlēt futbolu, kad pie manis pienāca brālēns un teica: "Sadio, tavs tēvs ir miris." Es atbildēju: "Vai tiešām? Viņš joko..."

"Atceros, ka māsa arī piedzima mājās, jo mūsu ciematā nav slimnīcas. Tā bija ļoti bēdīga situācija visiem. Es gribēju slimnīcu izveidot, lai dotu cilvēkiem cerību," sarunā ar "The Guardian" stāstīja viens no "Bayern" līderiem.

47 000 eiro ziedojums, sākoties Covid-19 pandēmijai

Pandēmijas sākumā (2020. gada martā) Manē neatstāja novārtā dzimteni un veica vēl vienu būtisku labdarības ziedojumu - viņš piešķīra ap 47 000 eiro nacionālajai komitejai, kas cīnās ar Covid-19 Senegālā. Viņa aģents teica: "Tas bija spontāns lēmums. Manē redzēja situāciju un rīkojās."

284 000 eiro jaunai vidusskolai

2019. gada pavasarī pēc veiksmīgas sezonas UEFA Čempionu līgā Manē ziedoja 284 000 eiro, lai savā dzimtajā pilsētā Bambali uzceltu jaunu vidusskolu. Mācību iestādes atklāšanas ceremonijā Manē onkulis nolasīja runu, kuru futbolists bija sagatavojis: "Izglītība ir ļoti svarīga. Tā ļauj mums izveidot veiksmīgu karjeru."

Bez skolas celtniecības viņš nodrošināja arī portatīvos datorus jauniešiem un labākos Bambali vidusskolas audzēkņus atalgoja ar stipendijām.

47 000 eiro - degvielas uzpildes stacija, pasta nodaļa

Covid-19 pandēmijas laikā Manē nolēma uzcelt degvielas uzpildes staciju un pasta nodaļu par aptuveni 47 000 eiro.

300 "Liverpool" krekli

Manē ziedoja 300 "Liverpool" kreklus, lai cilvēki viņa ciematā varētu tos valkāt 2018. gada UEFA Čempionu līgas fināla laikā, diemžēl tie nenesa cerēto veiksmi, jo viens no Anglijas premjerlīgas spēcīgākajiem klubiem kapitulēja Spānijas superklubam Madrides "Real" ar 1:3. Toties aiznākamajā gadā ciematā valdīja svētku atmosfēra, jo "Liverpool" finālā ar 2:0 pārspēja "Tottenham Hotspur" komandu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu