Cik spēcīgā līgā nokļuvis Ronaldu?

Krištianu Ronaldu Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Vēl novembrī Krištianu Ronaldu karjeru vēlējās turpināt kādā no Eiropas Top 5 līgas komandām, bet decembra izskaņā viens no visu laiku labākajiem futbolistiem parakstīja līgumu par 500 miljoniem eiro ar Saūda Arābijas galvaspilsētas Rijādas komandu "Al-Nassr".

Debiju savā jaunajā vienībā Ronaldu piedzīvoja 19. janvārī, kad viņa pārstāvētā komanda mērojās spēkiem ar Francijas futbola flagmani Parīzes "Saint-Germain". 37 gadus vecā futbolista sakarā nav pietiekoši daudz runāts par to, cik konkurētspējīgs ir Saūda Arābijas čempionāts uz citu turnīru fona.

Pēc sporta aģentūras "Twenty First Group" datiem, "Al-Nassr" ir 308. labākā komanda pasaulē, savukārt Ronaldu bijušais klubs Mančestras "United" ierindojas 17. vietā.

Saūda Arābijas čempionāta sliktākā vienība atrodas aptuveni 3000. vietā pasaulē, kas ir vienādā līmenī ar daudziem Anglijas piektās līgas klubiem.

Saūda Arābijas Pro līga ir novērtēta kā 58. labākā līga pasaulē, tā ierindojas zemāk nekā Skotijas premjerlīga (49. vieta), bet augstāk par Itālijas C sēriju (68. vieta).

"Jebkurā līgā un valstī ir salīdzinoši viegli noteikt, kuras ir labas un sliktas komandas," sarunā ar prestižo Ziemeļamerikas mediju "The Athletic" sacīja Omārs Čauduri, "Twenty First Group" darbinieks. "Mēs apkopojam rezultātus, ņemot vērā statistiku, kā komandām veicas, kad tās tiek paaugstinātas un izkrīt, un kā tām veicas vietējo kausu spēlēs. Dati kļūst sarežģītāki, kad vērtējam klubus no dažādiem kontinentiem, jo komandas tik daudz savā starpā nespēlē."

""Al-Nassr" nav slikta, taču ir grūti izvērtēt komandas, kas ir ārpus pirmā divdesmitnieka. Līdz 308. vietai ir ļoti laba līmeņa klubi," izsakās Čauduri. "Anglijas premjerlīga ir labākā līga, ja ņem vērā šī turnīra komandu atrašanos reitingā."

Spēlētājiem pārsvarā pārceļoties no Eiropas uz Āzijas čempionātiem, palielinās rezultativitāte. Tiek gaidīts, ka Ronaldu turpinās  raidīt bumbu pretinieku vārtos tikpat efektīvi kā Eiropā, iespējams, pat ar vēl labākiem rādītājiem.

Krištianu Ronaldu
Krištianu Ronaldu Foto: AP/Scanpix

"Mūsu statistika ļauj izvērtēt, cik vērtīgi ir vārti vienā līgā salīdzinājumā ar citu," izsakās Čaudurī. "Šis modelis lēš, ka Anglijas premjerlīgā viens vārtu guvums ir aptuveni 2,6 vārtu vērtībā salīdzinājumā Saūda Arābijas Pro līgu."

Neskaitot izpildītās pendeles, Ronaldu vidēji savā otrajā sezonā Mančestras "United" rindās 90 minūtēs guva 0,48 vārtus. Tiek paredzēts, ka pieckārtējais "Ballon d'Or" jeb Zelta bumbas ieguvējs līdz sezonas beigām varētu gūt 21 vārtu. Protams, statistika var būt arī daudz citādāka sezonas beigās... jo futbolā vēl nav bijis tāds gadījums, ka tik augstas klases spēlētājs dodas uz tāda līmeņa čempionātu.

"Saūda Arābijā pastāv milzīga plaisa starp labākajām un zemākajām komandām, piemēram, Ziemeļamerikas futbola līga (MLS) ir daudz konkurētspējīgāka, tāpēc ir tendence, ka Eiropas zvaigznes šajā čempionātā nekļūst ļoti rezultatīvas," vērtēja Čauduri.

Saūda Arābijas klubu īpašnieki cer, ka pēc Portugāles izlases zvaigznes pievienošanās arvien vairāk Eiropas spilgtāko talantu gribēs pārcelties uz šo čempionātu. Šādu scenāriju futbola eksperti vērtē kā mazticamu. "Ronaldu ierašanās noteikti palīdzēs augt līgas komerciālajai vērtībai, jo cilvēki vēlēsies skatīties vietējo čempionātu," stāstīja Čauduri, kurš gan nav pārliecināts, ka turpmākajos gados daudzi Eiropas augstākā līmeņa futbolisti sekos Ronaldu piemēram.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu