Kāpēc motorizēto sporta veidu elitē nav sieviešu? Mišelas Getingas cīņa pret seksismu

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Dzimumu vienlīdzība mūsdienu pasaulē ir plaši apspriests temats daudzās jomās, tostarp arī sportā. Vīrieši ir fiziski spēcīgāki, tāpēc daudzos sporta veidos nepieciešamas atsevišķas sacensības sievietēm. Taču motorizētajos sporta veidos teorētiski sievietes varētu konkurēt ar vīriešiem.

29 gadus vecā Mišela Sofija Getinga ir Dānijas autosportiste, kura iepriekšējos četros gados piedalījusies Lemānas 24 stundu sacīkstēs. Karjeras laikā viņa sacensībās vairākkārt ir saskārusies ar seksismu.

"Bija konkrēti brīži, kad man vajadzēja saņemties un darīt to, ko sieviete, iespējams, parasti nedarītu. Man nācās cīnīties, lai iegūtu cieņu," intervijā BBC pastāstīja Getinga.

Dāniete atceras savas pirmās gaitas autosportā, kad viņa vēl nebija guvusi panākumus un atzinību. Reizēm burtiski bijusi vajadzība savilkt dūres un izkauties.

"Tētis man iemācīja, ka viņiem [konkurentiem] vajag atmaksāt," sacīja Getinga, atminoties gadījumu ar kādu zviedru autosportistu, kurš viņu nepārtraukti izstūma no kartinga trases.

"Man bija jāatrod šis puisis. Un kopš tā laika viņš saprata," teica Getinga, norādot uz to, ka ar kaušanos viņa ieguva cieņu konkurentu vidū.

Dānijas autosportiste drīz nonāca secināja, ka tā nevar turpināties. "Es nodomāju, ka nevaru tā turpināt. Ļaudis runāja - viņa ir traka, viņa kaujas."

"Iespējams, es biju viena no biedējošākajām braucējām. Cilvēki no manis baidījās, taču viņi vairs nestūma mani ārā no trases. Tā es būtībā ieguvu cieņu."

Cenšoties nostiprināties autosportā, bērnībā ap 2000. gadu Getinga sacīkstēs regulāri pārspēja tāda kalibra braucējus kā Kevins Magnusens. Patlaban 30 gadus vecais dānis ir F-1 pilots "Haas" komandā.

Getinga sacenšas sporta veidā, kurā dominē vīrieši. Autosports joprojām daudziem šķiet nepiemērots sievietēm, kaut arī viņās reizēm spēj izrādīt nopietnu konkurenci.

"Pavisam nesen Barselonā notikušajās sacīkstēs bija atgadījums. Pusstundu cīnījos (trasē) ar braucēju, kurš startēja citā kategorijā. Šis braucējs neko nezaudētu, ja palaistu mani garām," pastāstīja dāniete.

"Tas bija īsts egoisms. Beigās es viņu apsteidzu un aizbraucu tālāk prom. Tas aizskāra viņa ego. Varēja dzirdēt, kā viņš kliedz zem savas ķiveres," pieredzē dalījās Getinga.

"Viņi ļauj citiem vīriešiem pabraukt garām. Tiklīdz atkal ierauga manu rozā automašīnu, viņi sāk ieņemt aizsardzības pozīcijas."

Getinga ir daļa no sieviešu komandas "Iron Dames" ("Dzelzs dāmas"), kas kopš 2018. gada startē Pasaules izturības ("Endurance") čempionātā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu