"Daugavas stadiona" vieglatlētikas manēžu plānots nodot ekspluatācijā līdz gada beigām

CopyDraugiem X Whatsapp
Daugavas stadiona vieglatlētikas manēžas makets
Daugavas stadiona vieglatlētikas manēžas makets Foto: facebook.com

Būvkompānija AS "UPB" panākusi vienošanos ar pasūtītāju - SIA "Latvijas Nacionālais sporta centrs" (iepriekš - VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"") - par "Daugavas stadiona" vieglatlētikas manēžas nodošanu ekspluatācijā līdz šī gada beigām, pavēstīja "UPB" pārstāvji.

Saskaņā ar 2021. gada vasarā noslēgto līgumu manēžas būvdarbi bija jāpabeidz 19 mēnešu laikā no līguma noslēgšanas brīža.

"UPB" pārstāvji aģentūrai LETA skaidroja, ka šis objekts nebija unikāls - to, līdzīgi kā būvniecības tirgu kopumā, ietekmēja karš Ukrainā un tam sekojošais bezprecedenta cenu lēciens un materiālu pieejamības ierobežojumi.

Tomēr intensīvi strādājot kopā ar pasūtītāju un projektētājiem, atrasts kopsaucējs šajā ļoti sarežģītajā situācijā, kas ļauj šo projektu turpināt.

Kopīgi ar pasūtītāju "UPB" vienojušies par "Daugavas stadiona" vieglatlētikas manēžas nodošanu ekspluatācijā līdz šī gada beigām, un šobrīd noslēgumam tuvojas projektēšanas posms, kā arī ir sākti pirmie darbi pašā būvobjektā - noris teritorijas atbrīvošana no esošajiem inženiertīkliem un konstrukcijām.

"UPB" pārstāvji skaidro, ka papildu laiku prasīja gan pārprojektēšana, lai iekļautos pasūtītājam pieejamajā budžetā un saglabātu visu nepieciešamo funkcionalitāti, gan papildinātu manēžu ar bobslejistu starta estakādi. Arī vienošanās ar pasūtītāju par sadārdzinājuma kompensēšanas mehānismiem nebija vienkārša, īpaši ņemot vērā, ka šis bija "Design&Build" (projektē un būvē) tipa līgums bez fiksētām konkrētu materiālu cenām un apjomiem.

"UPB" gatavojas iespējami ātri ķerties pie vieglatlētikas manēžas būvniecības, tiklīdz būs saņemta atzīme būvatļaujā par projektēšanas un būvniecības nosacījumu izpildi.

2021. gada 1. jūlijā "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"" un AS "UPB" parakstīja līgumu par vieglatlētikas manēžas ar multifunkcionalitāti būvprojekta izstrādi, autoruzraudzību un būvdarbiem.

Kopējā līguma summa ir 8 964 577,27 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Līgums paredzēja būvprojekta izstrādi septiņu mēnešu laikā no līguma parakstīšanas dienas un būvdarbu izpildi 12 mēnešu laikā no atzīmes būvatļaujā par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi. Kopējais līguma izpildes termiņš ir 19 mēneši.

Vieglatlētikas manēža ar multifunkcionalitāti būs paredzēta vieglatlētikas disciplīnu treniņiem un sacensībām. Savukārt ārpus vieglatlētikas treniņu laikiem - komandas sporta veidu, tostarp basketbola, volejbola, florbola, handbola un futzāla, treniņiem un sacensībām.

Manēža tiks būvēta atbilstoši starptautiskās vieglatlētikas asociācijas "World Athletic" noteikumiem, kas ļaus sporta infrastruktūru, tajā skaitā, vieglatlētikas skrejceļu segumu, sertificēt atbilstoši "World Athletic" sistēmai un rīkot augsta līmeņa sacensības. Ēkā tiks nodrošināta pilna funkcionalitāte vieglatlētikas treniņu un sacensību norisei - hallē paredzami visi "World Athletic" iekštelpu sacensību noteikumiem atbilstošie vieglatlētikas sektori un skrejceļi.

Komandu sporta spēļu vajadzībām manēžas vieglatlētikas vidusdaļā būs iespēja izmantot vienu vai divus laukumus treniņprocesiem vai sacensībām, radot iespēju uzstādīt komandu sporta veidiem atbilstošus grīdas segumus. Manēžā būs arī telpas fitnesam, bodibildingam un pauerliftingam, trenažieru zona un klinšu kāpšanas treniņu sektors. Telpu programma paredz sportistu, treneru un tiesnešu ģērbtuves, masāžas telpas, saunu, sportistu atpūtas telpu un MIX zonu, pirmās palīdzības un dopinga kontroles telpas, sacensību organizatoru telpu, sporta inventāra uzglabāšanas telpas un noliktavas.

Ēkas multifunkcionalitāte nodrošinās koncertu, izstāžu un sarīkojumu norises, kā arī pulcēšanās vietu Dziesmu un Deju svētku dalībniekiem. Būvdarbu laikā tiks izveidots "Park&Ride" stāvparks un teritorijas apsaimniekošanas un uzturēšanas infrastruktūra.

"Daugavas stadiona" teritorija līdz 2022. gadam tiks pilnībā atjaunota un izveidota par modernu kultūras un sporta kvartālu Grīziņkalnā. Pirmajā attīstības posmā tika rekonstruēta Centrālā tribīne, un no jauna uzbūvētas Dienvidu un Ziemeļu tribīnes. Otrais attīstības posms noslēdzās ar ledus halles būvniecību, kura ekspluatācijā tika nodota pavisam nesen - 2021. gada 14. maijā.

Visi darbi tiek veikti Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstītā projekta "Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkaimē" ietvaros. Projektu īsteno "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions" sadarbībā ar Rīgas pilsētas pašvaldību un VAS "Valsts nekustamie īpašumi".

Kopējais projekta finansējums ir 88 280 448,61 eiro, tostarp Kultūras ministrijas piesaistītais ERAF finansējums 39 018 522,63 eiro, valsts budžeta finansējums 5 389 664,82 eiro, pašvaldības finansējums 1 495 957,79 eiro, privātais finansējums 1 676 280,31 eiro un neattiecināmās izmaksas 40 700 023,06 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu